Yılmaz: GAP'la 4 yılda 400 bin istihdam sağlandı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP Eylem Planı kapsamında 4 yılda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 400 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Yılmaz: GAP'la 4 yılda 400 bin istihdam sağlandı
Yılmaz: GAP'la 4 yılda 400 bin istihdam sağlandı
GİRİŞ 01.03.2013 19:44 GÜNCELLEME 02.03.2013 08:57

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP'a son 5 yılda tahsis edilen ödeneğin yüzde 90'ına yakınının kullanıldığını bildirdi. Yılmaz, terörün gündemden kalkmasıyla birlikte Güneydoğu'da göçün tersine döneceğini açıkladı.

Bakan Yılmaz, Şanlıurfa Hilton Garden Inn Otel'de gerçekleştirilen GAP İzleme ve Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında, GAP için verilen emeklerin karşılığını görmeye başladıklarını belirtti.

GAP'ın sadece enerji ve sulama yatırımlarından oluşmadığını vurgulayan Bakan Yılmaz, projenin aynı zamanda yerel girişimleri harekete geçiren entegre, insan odaklı ve sürdürülebilir, bölgesel gelişme programı olduğunu ifade etti.

Bölgede son 5 yılda önemli değişim ve gelişmelerin yaşandığını vurgulayan Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Son 5 yılda sadece GAP Eylem Planı kapsamındaki yatırımlarımızda yerel yönetimlerimizin haricinde merkezi idaremizden tahsis ettiğimiz ödenek 18.2 milyar doları bulmuş durumda. Bunun yaklaşık 15 milyar doları da harcanmış. Gerçekten önemli bir performans. Son 5 yılda tahsis ettiğimiz ödeneğin yüzde 90'ına yakını harcanmış. Bir miktarını da harcayamamışız. Bu da önemli bir nokta. Geçmişte hep ödenek yetersizliğinden söz edilirdi. Bu dönem o kadar güçlü ödenekler harcandı ki bunları yer yer uygulama problemlerinden dolayı kullanamadığımız oldu. Ama büyük oranda kullandık ve gerçekten önemli bir performanstır. GAP Eylem Planı öncesi yatırımların toplam kamu yatırımlarındaki payı sadece yüzde 7 civarındaydı. Ama Eylem Planı sonrası bu rakam yüzde 14'lere kadar yükseldi. Aşağı yukarı iki katına çıktı.''

İhracat 12 kat arttı-

Bakan Yılmaz, GAP Eylem Planı ile bölgede önemli bir istihdam alanın da oluştuğuna işaret ederek, ihracattaki performansın geçen yıl 8,1 milyar dolara ulaştığını söyledi.

10 yıl önce 700 milyon dolar bile olmayan ihracatın son yıllarda artmaya başladığını ifade eden Yılmaz, ''Türkiye'nin son 10 yıldaki ihracatı 4 kat artarken, GAP Bölgesi'nin ihracatı 12 kat arttı. Türkiye çok büyük performans gösterdi. GAP, Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir performans gösterdi. Yine işsizlik rakamlarına baktığımızda 2009 yılında GAP Bölgesi'ndeki işsizlik 17,4 düzeyindeyken 2011'de bu rakam 11,7'ye kadar düştü. Son iki yılın rakamları tam çıkmadı ama olumlu eğilim devam ediyor. Özellikle Diyarbakır ve Şanlıurfa bölgesinde işsizlik ciddi oranda düştü'' diye konuştu.

''4 yılda 400 bin istihdam''

Bakan Yılmaz, eylem planının 2008-2012 başarısının takdire şayan olduğuna dikkati çektiği konuşmasını, şöyle sürdürdü:

''GAP bölge illerinde 4 yılda 400 bine yakın yeni istihdam oluştu. Yılda ortalama 100 bin civarında yeni istihdam oluştu. Yine bölgesel kalkınma projeleri açısından göç de önemlidir. Eylem Planı öncesi bölgenin göç hızı eksi 7.6 düzeyindeydi. Sonrasında bu rakam eksi 4,7'ye kadar geriledi. Ama göç hızında ciddi bir düşüş olduğunu görüyoruz.''

Çözüm Süreci

Bakan Cevdet Yılmaz, konuşmasında çözüm sürecine de değindi.

''İnşallah bu huzur ve güven ortamının pekişmesi ve çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanmasını umuyoruz'' Yılmaz, şunları anlattı:

''Terörün gündemimizden kalkmasıyla birlikte ben inanıyorum ki göç hızı tersine dönecektir. Bu bölgeye kamu yatırımlarından daha fazla özel sektör yatırımları gelecektir. Göç hızının tersine döneceğini, buranın başka bölgelerden göç alacağını tahmin ediyorum. Yine imalat sanayinde de önemli gelişmeler var. İmalat sanayindeki istihdam da yüzde 30 artmıştır. İşletme sayısı 2 bin 550'ye ulaşmıştır. Kalkınma, ekonomiden ibaret değildir. Sosyal yönünün de olması gerekir. Bu açıdan okullaşma ve eğitim çok önemli. Okullaşma oranı son 10 yılda yüzde 3'lerden yüzde 50'leri aşmıştır.''

KAYNAK: AA