Gözler TCMB'de! İşte piyasa beklentisi

Temmuz ayı PPK toplantısının sonuçları bugün saat 14.00'da açıklanacak. Ekonomistler TCMB'den faiz değişikliği beklemiyor.

Gözler TCMB'de! İşte piyasa beklentisi
Gözler TCMB'de! İşte piyasa beklentisi
GİRİŞ 27.07.2017 09:25 GÜNCELLEME 27.07.2017 11:32

Merkez Bankası'nın (TCMB) Temmuz ayı PPK toplantısında politika faizi ile koridorunun alt ve üst bantları ile geç likidite penceresi (GLP) faizini sabit tutması bekleniyor.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, TCMB'nin faiz oranlarında bir değişikliğe gitmemesini ve sıkı parasal duruşunu korumasını beklediklerini söyleyerek, "Hesaplamalarımız yıllık enflasyonun Temmuz'da tek haneye gerileyebileceğini ve gelecek ay da enflasyonbeklentilerinde düzeltmenin devam edebileceğini gösteriyor" dedi ve şöyle devam etti: "Ancak mevcut enflasyon seviyelerinin halen yüksek olduğu ve Ağustos itibariyle enflasyonun tekrar çift haneye döneceği dikkate alındığında sıradaki toplantıda TCMB'nin sıkı duruşunu koruyacağını düşünüyoruz. Enflasyondaki gerilemenin yıl sonuna doğru olacağı varsayımı ile TCMB'nin yılın son ayında kısmi bir gevşemeye gideceğini düşünüyoruz."

Ekonomist Haluk Bürümcekçi faiz indirimi için erken olduğunu ifade etti. Bürümcekçi "Bir indirim ihtimaline sıfır diyemeyiz ama bakıldığında erken bir karar olur. Enflasyonda zirve görüldü, belki gelecek aylarda biraz daha geri çekilme olacak ama sonrasında dalgalı seyir olacağını biliyoruz. Enflasyon mesajları önemli olacak" diye konuştu.  

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ "İçerideki enflasyon dinamiğine baktığımda, 12 ay boyunca çift hanede enflasyonla gideceksek ben bu toplantıda hiçbirşey yapmazdım..Enflasyongörünümünde ve beklentilerde iyileşme yok, kur yılbaşındaki seviyelere çok yakın ama faizindirmenin şu anda piyasaya vereceği negatif mesaj dışında bir etkisi olmaz." dedi.

Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı ise önceki günkü değerlendirmesinde Merkez Bankası'nın birşey yapmayacağını söyledi. Kanlı "Merkez Bankası piyasa dinamiklerini dikkate alarak fonlama maliyetini % 11.75 - 12 arasında tutmaya devam eder. Haziran ayında gıdada aşağı yönlü sürpriz görebiliriz. Merkez Bankası buna tepki verir diye düşünüyorum yani kısa vadede fonlama kompozisyonunda değişiklik yapmaz ama haziran enflasyonundan sonra 'ben acaba fonlama maliyetini indirebilir miyim' diye düşünmeye başlar" değerlendirmesini yaptı.