Taşeron yasasının detayları belli oldu

Yeni yasa ile taşeronlar maaşlarını düzenli ve tam alacak. Şirket maaş yatırmazsa, asıl işveren ödemekle yükümlü olacak.

Taşeron yasasının detayları belli oldu
Taşeron yasasının detayları belli oldu
GİRİŞ 01.06.2014 12:25 GÜNCELLEME 01.06.2014 12:36
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış


Önceki gün Meclis'e sevk edilen yasa tasarısının detayları belli olmaya başladı. Maden işçileriyle ilgili düzenlemelerin yanında taşeron sistemi de tasarı ile yeni bir döneme girecek.

Özellikle maaş, kıdem tazminatı ve izin sorunu yaşayan taşeron işçilerin sıkıntıları bitirilecek. Taşeronluk uygulamasının kanuna aykırı kullanılması halinde, taşeron işçilerine ödenecek ücret ve sağlanacak diğer sosyal haklar, asıl işverenin emsal işçisine veya benzer işi yapan işçiye ödenen ücret ve sağlanan sosyal haklardan az olamayacak.

MAAŞLAR EŞİTLENECEK

Böylece taşeron işçi asıl işi yapan kadrolu eleman ile aynı maaş ve haklara sahip olacak. İşverenler, taşeron şirketlere iş vermeleri halinde bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini işçinin başvurusu üzerine veya resen kontrol etmekle yükümlü olacak. Varsa ödenmeyen taşeron işçi ücretleri, taşeron şirketin hak edişlerinden kesilerek işçilerin banka hesabına yatırılacak. Bu uygulama sadece kamu kuruluşlarında değil özel sektörde de geçerli olacak. Özel sektör de yanında çalıştırdığı taşeron işçinin maaşının tam yatmasından sorumlu olacak.
 

TAZMİNAT VE İZİN HAKKI

Taşeron işçilerin kıdem tazminatları da maaşları gibi devlet güvencesi altına alınacak. Buna göre taşeron işçilerin hak ettiği kıdem tazminatları ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından doğrudan işçinin banka hesabına aktarılacak. İşçinin bağlı bulunduğu taşeron şirket değişse bile, kıdem tazminatı hesabında çalıştığı kurumdaki yılların toplamı geçerli olacak. Aynı şekilde taşeron işçilerin izin hakları da korunuyor. Taşeron şirket değişse bile izin süresi o işçinin çalıştığı kurumdaki toplam süreye göre hesaplanacak. Asıl işveren yanında çalışan taşeron işçilerin izinlerini kullanıp kullanmadığını kontrol etmek ve bunu uygulamakla yükümlü olacak.

HER İŞÇİ İÇİN 2 BİN TL CEZA

Alt işverenlere kanuna aykırı iş verilmesi veya alt işverenin düşük ücrette taşeron çalıştırması gibi kanuna aykırı hallerde, hem işverene, hem taşeron şirkete hem de işveren vekillerine her bir işçi için 2 bin TL para cezası verilecek.  (Takvim)

YORUMLAR 5
  • Karlı Zigana Dağları 9 yıl önce Şikayet Et
    Yok Kardeşim yok, İLAHİ ADALET, İLAHİ ADALET!. Sandıkla, seçimle Bu ülkeye adalet gelmez.. Devlet Kurumları içerisinde tarif edilemeyen bir yapılanma var ki! Hak, Hukuk, Devlet, Millet, Bayrak tanımıyor. çok uzun yıllardır bu ülkede hukuk katliamı yapılıyor. bağımsız bir komisyon kurulsun ve vatandaşın yapmış olduğu şikayetler nasıl sonuçlanmıştır bakılmalı. kararların Tamamına yakını, mağdur olanın mağduriyetini 5 e katlamıştır.
    Cevapla
  • muhammet uyar 9 yıl önce Şikayet Et
    taşeron. internette yazılan her şeye inanmayın,301 değil 3001 kişi ölse bile işçiye hakkını verecek patron bulamazsınız. bu taşeronu da kaldırmazlar kalkacak diye boşuna heveslenmeyin.bi kere devletin bütün kurumları taşeron patronların elinde işçi alımı vs. her şey taşeronda nasıl kaldıracaklar merak ediyorum.hastanelerdeki bütün işler taşeronda yemek temizlik güvenlik bi doktor hemşire eksik onları da bu yasayla taşeron yaparlarsa sadece hastane müdürü kalacak onu da hastaneleri özelleştirirlerse ancak o şekilde yaparlar.belediye işçileri taşeron ,karayolları taşeron, bütün kurumlar taşerondayken ezilirken üç kuruş maaşa çıkmış diyor ki ben yasa çıkaracam herkese hakkını verecem bu zamana kadar kılını kıpırdatmayanlar 301 şehit gelince ayak yapmaya başladılar. çevir kazı yanmasın ayağı bunlar.
    Cevapla
  • Fatih YAVUZ CAN 9 yıl önce Şikayet Et
    Çok Anlamsız.... Madem Aynı Maaş Hakkını vermişler, Kadro vermekten neden çekinmişler hiç anlamıyorum. Bide şunu anlamak zor. Şimdi Hani kıdem tazminatı,izin,gününde yatmayan para vs vs bu haklardan muzdarip olan bu ülkenin vatandaşarı olduğu DEVLETİMİZ tarafından biliniyorduda, bu yasa neden ötelenip durdu. Yani DEVLETİMİZ : sıksınlar dişlerini, ev sahibi gelirse "Bir Haftaya kadar ödeycem" Söz Evde Erzak bittiyse, Maaşlarını Alıncaya Kadar taş kaynatıp içsinler. vs vs misaller çoğalır. söylenecek tek bir söz kalıyor AYIP, gerçekten AYIP...
    Cevapla
  • muhammet talha özbaşaran 9 yıl önce Şikayet Et
    HELE ŞÜKÜR.... Yıllardır bir türlü çıkaramadılar şu taşeron yasasını. ''Şu hakları versek çok mu olur? En az ne kadar maaş ve haklarını versek geçinebilirler'' diye tartışıp duruyorlar. Bu yasanın çıkarılabilmesi için illaki 301 vatandaşımızın acısını mı yaşamak gerekiyordu?! Ama; iş milletvekili maaş zamlarına gelince bir gecede bir oylama ile sonuca bağlanıveriyor. İlahi adalet elbet tecelli eder...
    Cevapla
  • Karlı Zigana Dağları 9 yıl önce Şikayet Et
    iki bin değil elli bin TL ceza olsa ne olur. Ülkemizde en büyük sorun, Devlet kurumlarında Kanunlara uyularak hareket edilmemesi sorunudur. Devlet işletmeleri denetler. Devletin en önemli görevidir. Devletin Hukuku Devlet yetkilileri tarafından işletilmiyor. Yani Vatandaş şikayet ettiği zaman Başına iş alıyor. fişleniyor ve bir daha iş bulamıyor. Bu Ülkede kanunları ihlal eden Devlet kurumlarıdır. suçluları biliyor ve kolluyor. Başka şekilde izah edilemez. vatandaş Bir kere mağdur olmuş mu? şikayette bulunursa! on katı daha mağdur edilir. üstelik Devlet kurumları tarafından. bu yorumumla ilgili belgeler mevcuttur.
    Cevapla