Bakan Yılmaz: Terörün bitmesi en büyük teşvik

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ''Teşvik politikaları önemli ama terörün bitmesi en büyük teşvik'' dedi.

Bakan Yılmaz: Terörün bitmesi en büyük teşvik
Bakan Yılmaz: Terörün bitmesi en büyük teşvik
GİRİŞ 10.03.2013 15:27 GÜNCELLEME 10.03.2013 15:27

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Siirt'ten helikopterle Van'a gelen Kalkınma Bakanı Yılmaz, Ferit Melen Havalimanı'nda Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri Burhan Kayatürk ve Mustafa Bilici, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

Van Gölü sahilindeki bir otelde düzenlenen programa katılan Bakan Yılmaz, kentte Sosyal Destek (SODES) Programı kapsamında yürütülen projelerle ilgili sunumu izledi.

Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin iyi idare edilmesinin ve ekonomisinin güçlenmesinin bütün bölgelerin yararına olduğunu belirterek, son 10 yılda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine eğitim, sağlık ve ulaşım alanlarında önemli yatırımlar yaptıklarını söyledi.

İnsan odaklı kalkınma anlayışının sonucu olarak insanı ve insana yatırımı merkez alan yeni bir anlayışla hareket ettiklerini vurgulayan Yılmaz, SODES'in özünde de insanların kendilerini dışlanmış, kıyıda köşede kalmış hissetmeden kalkınma sürecine dahil edilmeleri düşüncesinin hakim olduğunu ifade etti.

Yılmaz, dar bir kesim üzerinden kalkınmayı desteklemediklerine ve kalkınmanın nimetlerini dar bir kesime dağıtma taraftarı olmadıklarına dikkati çekerek, tüm insanlara fırsat eşitliği sunmak istediklerini dile getirdi.

SODES Programı'nın 2013 yılında da devam edeceğini anlatan Yılmaz, ''Bizim en değerli sermayemiz insanlarımızdır. Van'ın en büyük sermayesi de ne doğal kaynakları, ne gölü, ne de tarihi eserleridir. En büyük sermayesi insanıdır. İnsan varsa her şeyin değeri var. İnsan varsa tarım, turizm, sanayi var. İnsanın olmadığı, insanın emeği, aklı ile müdahil olmadığı yerde bunların hiçbiri yok'' diye konuştu.

Yılmaz, insana yatırım yapıp güçlenmelerini sağlayarak hem Van'ın hem de ülkenin kalkınmasının, zenginleşmesinin sağlanacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

''Deprem sonrasında Van'da büyük bir umutsuzluk vardı. İnsanlar göç etti ve ekonomik yapıda büyük bir tahribat yaşandı. O dönemde de Van'ın kısa zamanda kalkınacağına inanıyordum. Van'ın şimdi eskisinden çok daha canlı ve güçlü olduğunu görüyorum. Cazibe merkezleri programı kapsamında da Van'da önemli projeler yürütüyoruz. Abalı Kayak Tesisi'ni yaptık, Urartu Müzesi'ni yapıyoruz. Van Gölü'ne gemi alımını da yine bu kapsamda gerçekleştiriyoruz. Ayrıca Tuşba Fuar ve Kongre Merkezi ile Tekstil Kent projelerimiz var. Van dinamik nüfusu ile çok hızlı kalkınmaya aday bir ilimiz.

Tüm bunların sonuçlarını da görüyoruz. Van bölgesinde 133 bin kişilik istihdam artışı var. Yeterli mi? Değil, ama iyi bir yolda olduğumuzu görüyoruz. İşsizlik oranına baktığımızda, işsizlik bu bölgede 2009'da 18,4'e kadar yükselmişti, 2012'de bu rakam 8,9 gibi bir değere düştü. Bu gerçekten çok sevindirici.''

Yılmaz, 2002 yılında Van'ın ihracatının 1,4 milyon dolar iken 2012'de 21,7 milyon dolara yükseldiğini bildirerek, kentin büyükşehir olmasının da önemli bir gelişme olduğunu ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

KAYNAK: AA