Her işten atılan tazminat alamayacak

Türkiye'de yaklaşık 12 milyon çalışanın kıdem tazminatı sistemini değiştiren, kıdem tazminatı fonu oluşturulmasına yönelik taslakta, kıdem tazminatı ödemelerinde üç ayrı gruba öncelik verilmesi öngörüldü.

Her işten atılan tazminat alamayacak
Her işten atılan tazminat alamayacak
GİRİŞ 09.11.2013 08:54 GÜNCELLEME 09.11.2013 09:29
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Buna göre, TOKİ'den ev alana, askere gidene ve kendi işini kurana kıdem tazminatı erken ödenecek. Bunun dışındaki çalışanlar ise, kıdem tazminatlarını sadece emeklilik halinde alabilecekler.

Mevcut sistemde, işten atılanlara ve emekliliği hak edenlere kıdem tazminatı ödemesi yapılıyor.

Örneğin, bin lira aylık kazançla 10 yıllık sürenin ardından işten çıkarılan bir kişi, yaklaşık 10 bin lira tazminat alıyor. Ayrıca aynı kişiye, yıllık izin ücretleri ve ihbar tazminatı da ödeniyor. İstifa eden kişiler ise kıdem tazminatı alamıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırlayarak taraflara sunduğu taslakta ise, işten atılanlara tazminat ödenmesine ilişkin hüküm ortadan kalkıyor.

Yeni sistemde, öncelikle bir kıdem tazminatı fonu oluşturulacak. Bu fonda her çalışanın bir kıdem tazminatı hesabı olacak. İşverenler, üzerinde uzlaşılan oran kadar her ay bu hesaplara, tazminat bedeli yatıracak.

Örneğin, kıdem tazminatı oranının yüzde 5 olarak tespit edilmesi halinde, bin lira aylık kazancı olan bir çalışan adına 50 lira kıdem tazminatı ödemesi yapılacak. Bu hesapta biriken paralar ise, iki şekilde çekilebilecek. Birincisi, emeklilik halinde gerçekleşecek. İkincisi ise, 15 yılın doldurulması halinde, tazminatın bir kısmı çekilebilecek.

İSTİSNAİ DURUMLAR VAR

Taslakta, bu iki unsurun dışında üç durumda kıdem tazminatının erken ödenmesi öngörüldü. Bu durumlar ise, askerlik, konut satın alınması ve kendi işinin kurulması olarak belirlendi. Örneğin, askere gidecek bir çalışan o tarihe kadar birikmiş olan kıdem tazminatının bir kısmını kullanabilecek. İkinci olarak da, ilk konut edinimlerinde bu tazminatın bir kısmı yine çalışanlara ödenecek. Ancak burada, TOKİ kriteri getiriliyor. Usulsüz kullanımları engellemek için, konutların TOKİ'den alınması şartı getirilecek. Bunun dışında kendi işini kurmak isteyen kişilere de kıdem tazminatını erken almak hakkı verilecek.

Taraf

YORUMLAR 22
  • sahin yerlikaya 10 yıl önce Şikayet Et
    içinde düzenlemesi gereken hususlar var.. Oncelikle 4 ayrı işten ayrıldım bunların sadece birisinden paramı alabildim gerisi maalesef patronların alaylı söylemleriyle ceplerinde kaldı. almaya uğraştımsada alamadım hatt birisi gel çalış iş çok bende dedi daha neler.bu düzenlemeden once saten işten çıkan birisi parasını alamıyordu işveren çıkatacak olsa tazmınat vermek için daha sizi çıkarmadan tanığına kadar herşey ayarlanıyor du ne tazminatından bahsediyorsunuz. daha dün işsizlik parasını yerden yere vuranlar bugün yetersiz diye bağırıyorlar.yani yazılanların çoğunu taraflı olarak görüyorum sanki her işten çıkan parasını alıyorda iş bulana kadar bu parayı kullanıyor yok ole bişi maalesef. biz bu olay taze iken kendi payımıza ne çıkarabiliriz ona bakalım..
    Cevapla
  • osmanmert 10 yıl önce Şikayet Et
    işten atılınca tazminat ve işsizlikle geçiniyoruz. yoksa 3 kuruşluk işsizlik maaşı yetmiyor. bu yasayı geçirecek delikanlı anasından doğmadı. ben açken devletin fonlarında harcayamadığım tazminatı ne yapayım bana kötü günde lazım.
    Cevapla
  • hacı 10 yıl önce Şikayet Et
    Sn. Başbakanıma.... Sn. Başbakanım lütfen bu öneriden vazgeçin. Böyle bir değişiklik garibanın, fakir fukaranın sonu olur. Eğer bu öneri geçerse ülkemize onca hizmetleri olan siz ve partiniz maalesef kendi ayağına sıkmış olur... Beceriksiz muhalefete kendi elinizle iktidarı teslim edersiniz... Dediğim gibi lütfen bu kararınızı gözden geçirin...
    Cevapla
  • Ramazan Bal 10 yıl önce Şikayet Et
    Allah affeder inşallah. Bu ülkede yıllarca hep patron-zengin(güçlü) hakimiyeti hep sürdü.Zaten böyle olması da normal.Birileri birilerinin üstünde olması gerekir ki dünyada işler düzen içinde gitsin. Zaten bu da ilahi bir kanun . Ancak; Herkes kendi konumunda imtihan olunuyor ve ona göre hesap verecek. Maalesef , ülkemizi yönetenler de hep güçlü(ekonomik) tarafta olmayı tercih ettiler. Ya da o şekilde mi acaba olmaya mecburlar,bilmiyorum . Şu bilinmelirdi ki din sadece örtü değildir. Din herşeydir .Din yaşam ile alakalı herşeydir. Başörtüyü yasaklamak bir zülüm ise ; insanlara hakettiği hakları ve yaşamı için yeterli ücreti vermeyerek güçlü kesim lehine yasalar çıkarmak da bir zülümdür. Ve de bu düzeni (güçlülerin hakim olduğu) değiştirmeye çalışmayan.Hatta onların lehine kanunlar çıkarmaya ,bazı yasal düzenlemeler yapan da (inşaallah yapmazlar) zülüm yapıyordur.Allah affeder inşallah. ..
    Cevapla
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu resmen haksızlık çalışan bir kişiyi işden çıkar tazminat alamasın?..... ...bunun düzeltilmesi lazım bu çok büyük haksızlık!!!!!!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle