"Çaya kardeş geldi"

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Rize şekeri olarak bilinen "Stevya" üretimi için fabrika kurmaya başladıklarını ve önümüzdeki sezon deneme üretimini yapacaklarını açıkladı.

"Çaya kardeş geldi"
"Çaya kardeş geldi"
GİRİŞ 05.07.2017 17:32 GÜNCELLEME 05.07.2017 17:32

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü Brifing Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Çay paketleme fabrikasının inşasının hızla devam ettiğini anlatan Sütlüoğlu, gelecek yıl hizmete alınmasının planlandığını söyledi. Sütlüoğlu, fabrikanın aynı zamanda çok önemli bir turizm alanı olacağını belirterek, "Ziyaretçilerimiz çay alışverişi ve tadım yapmanın yanı sıra çayın işlenişini inceleme fırsatı da bulacak. Bu konsept dünyada tek" dedi.

Stevya bitkisi için de çalışmaların büyük oranda tamamlandığının altını çizen Sütlüoğlu, "Rize şekeri olarak adlandırdığımız Stevya için fabrika kurma çalışmaları kapsamında makinelerin bir kısmı geldi. Fiilen fabrika yapımı devam ediyor. Sezon sonunda bitirip, deneme üretimine alacağız. Gelecek sezon büyük aksilik yaşamazsak fidanları dağıtacağız. Gelecek yıl, yeni bir ek gelir kaynağını, asrın ürünü olarak adlandırılan 'Rize şekeri'ni bölgeye kazandıracağız. Çaya tatlı bir kardeş geldi" değerlendirmesinde bulundu.

Sütlüoğlu, Rize'de çay bahçelerinin tamamının üzerine kar yağdığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Haşere yok, pestisit kullanmıyoruz. Dünyanın en lezzetli ve sağlıklı çayı olduğunu söylüyoruz. Organik olmaması için hiçbir neden yok. Hiçbir ülke çayını organiğe çeviremiyor. Bizim dünyanın en büyük organik bölgesini oluşturmak gibi bir şansımız var. Turizm için yoğun istihdam potansiyeli oluşturacak. Püf noktası organik gübre. Üretimde miktarın düşmesini engelleyecek. Kimyasal gübreye eş değer sonuçlar aldığımız gübreler var. Alanlarda 21 firmanın gübrelerini deniyoruz. Çayla ilgili tüm paydaşlar bu işin içerisinde. Sonuçlarını yıl sonunda açıklayacağız ve doğru gübreyi vatandaşlarımıza tavsiye edeceğiz. Geçiş döneminde ürün kaybı olursa vatandaşı mağdur etmeden süreci hayata geçirmek istiyoruz"