Privy Council'den Turkcell ile ilgili karar çıkmadı

Privy Council bugün yaptığı toplantı sonrasında Turkcell ile ilgili açıklama yapmadı. Avukatlarin verdiği bilgiye göre Çukurova Altimo'ya olan borcunda ABD libor +%1 faiz işletilmesini, Altimo ise temerrüt faizi uygulanmasını istedi.

Privy Council'den Turkcell ile ilgili karar çıkmadı
Privy Council'den Turkcell ile ilgili karar çıkmadı
GİRİŞ 04.03.2013 15:35 GÜNCELLEME 05.03.2013 07:27

Turkcell'in yüzde 13,8 hissesinin sahipliğine ilişkin Çukurova Grubu ve Rus Altimo (Alfa Grubu) arasındaki davanın dünkü oturumunda İngiltere yüksek mahkemesi (Privy Council), tarafları dinlerken, Çukurova'nın hangi şartlar altında hisseleri geri alabileceğine ilişkin bir açıklama yapmadı.

Yüksek Mahkeme, 30 Ocak 2013'teki kararında, Çukurova'nın Altimo ile 2005 yılındaki kredi anlaşmasında temerrüde düştüğünü ve Altimo'nun o dönem hisselere el koymasını haklı bulduğunu belirtmiş, diğer yandan krediyi geri ödemesi durumunda Çukurova'ya hisselerini geri alma imkânı tanımıştı. Mahkeme, dünkü oturumda Çukurova'nın yüzde 13,8'lik hisseyi hangi koşullarda alacağının görüşüleceğini duyurdu. Privy Council'in internet üzerinden canlı yayınlanan ve yaklaşık 2,5 saat süren oturumda Çukurova Grubu ve Altimo'nun avukatları söz aldı.

Çukurova Grubu'nun avukatı, Çukurova'nın Altimo'ya olan 1,35 milyar dolarlık anapara borcunun üzerine işletilmesi gereken faiz oranının ABD libor+yüzde 1 olduğunu belirtti. Altimo'nun avukatı ise faiz oranının temerrüt faizi olarak hesaplanması gerektiğini belirterek, "Temerrüde düşen Çukurova için faiz en az libor+yüzde 8 olmalı." dedi. Altimo ve Çukurova arasında borcun hangi tarihten itibaren temerrüde düştüğüne ilişkin de görüş ayrılıkları bulunuyor.

Mahkeme heyeti cuma gününe kadar taraflardan ek bilgi sağlamalarını istedi. Kaynaklar, Turkcell'deki kontrolünü korumaya kararlı olan Çukurova Grubu'nun, hisseler üzerindeki rehni kaldırmak için 2 milyar dolara kadar çıkabilecek bir finansman paketi üzerinde bankalarla görüştüğünü söylemişlerdi. Turkcell'in piyasa değeri 25,96 milyar lira (14,4 milyar dolar) seviyesinde; söz konusu yüzde 13,8'in piyasa değeri ise 1,99 milyar dolara denk geliyor.

Çukurova, TMSF'ye olan borçlarının ödenmesi amacıyla Rus Altimo ile 2005 yılında bir finansman paketi üzerinde anlaşmıştı. Toplam 3,3 milyar dolarlık finansman paketinin 1,6 milyar dolarlık bölümü Altimo'ya yüzde 13,22 oranında Turkcell hissesi satılması karşılığında ödenmişti. Geri kalan 1,7 milyar dolar ise kredi olarak alınmış ve bu kredi karşılığında Çukurova sahip olduğu yüzde 13,8 Turkcell hissesini rehin vermişti.