Kaza yapmayan madene devletten destek

Yıl içerisinde ölümlü iş kazası olmayan yer altı kömür madeni işletmelerinden devlet hakkının yüzde 50'si alınmayacak.

Kaza yapmayan madene devletten destek
Kaza yapmayan madene devletten destek
GİRİŞ 10.12.2014 12:10 GÜNCELLEME 10.12.2014 12:10
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Maden İşleri Genel Müdür Vekili Sadi Civelekoğlu, Maden Kanununda yapılması planlanan değişiklikle, ölümlü iş kazası  yaşanmayan yer altı kömür madenlerinden alınan devlet hakkının yüzde 50 oranında  düşürüleceğini belirterek, "Hem sektörde çalışan madencilerimiz mağdur olmasın  hem de yer altı kaynaklarımız ekonomiye kazandırılsın, ana hedefimiz bu" dedi. 
 
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Civelekoğlu, madencilik sektöründe  Soma ve Ermenek'te yaşanan kazalar sonrası hassas bir dönem yaşandığını, bir  tarafta iş güvenliği ve işçi sağlığının ön plana alınma zorunluluğunun diğer  tarafta da kömür madeni üretim hedeflerinin söz konusu olduğuna dikkati çekti. 
 
İş güvenliği noktasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın mevzuat çalışmaları yürüttüğünü bildiren  Civelekoğlu, genel müdürlük olarak da bir süredir 3213 sayılı Maden Kanununda  Değişiklik Tasarısı üzerinde çalıştıklarını ifade etti. 
 
Tasarıyla iş güvenliğini ön plana alarak üretimin sürdürülebilirliğini  sağlayacak yeni düzenlemeler getirdiklerini ifade eden Civelekoğlu, şöyle  konuştu: 
 
"Güvenlikle ilgili konular daha çok kömür ocaklarında görüldüğü,  kazalar da bu işletmelerde olduğu için tasarıya bu ocaklara özgü bir madde  koyduk. Bu maddeye göre 'yıl içerisinde ölümlü iş kazası olmayan yer altı kömür  madeni işletmelerinden devlet hakkının yüzde 50'si alınmayacak'. Bu iş güvenliği  için işletmelere sağlanan önemli bir teşvik. İş yeri güvenliğinin öncelikli  olarak işletmeci tarafından sağlandığı bir ortamı yaratmak istiyoruz. Bu sayede  yatırımcı iş güvenliğini kendisi alacak ve otokontrol yapacak. Bunu yaparsa  devlet hakkını eksik ödemiş olacak." 
 
HEDEF GÜVENLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM
 
Madencilik sektörünün, ölümlü iş kazaları sonrası getirilen bazı  düzenlemelere yönelik tepkilerinin bulunduğunu belirten Civelekoğlu, madenciliğin  sürdürülebilir bir yatırım alanı olmasını istediklerini söyledi. 
 
 "Hem sektörde çalışan madencilerimiz mağdur olmasın hem de yer altı  kaynaklarımız ekonomiye kazandırılsın, ana hedefimiz bu" ifadesini kullanan  Civelekoğlu, ülke olarak kömür madenlerini ekonomiye kazandırma konusundaki  hedeflerden vazgeçmediklerine vurgu yaptı. 
 
Civelekoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
"Hedefimiz güvenli ve sürdürülebilir madencilik yapmak. Güvenliği  öncelikle işletmeciler alacak, devlet olarak biz de kontrolleri daha sık  yapacağız. İlgili tasarı önümüzdeki günlerde meclis gündemine alınacak.  Yasalaştığı taktirde sektördeki yatırımların önünü açacağını düşünüyoruz." 
 
78 MADENİN FAALİYETLERİ DURDURULDU
Devlet hakkı oranlarının maden gruplarına göre değiştiğini, kömür  madenlerinin bulunduğu 4'üncü grup madenler için ocak başında satış tutarının  yüzde 4'ü olan devlet hakkı payının tasarıyla yüzde 50 oranında indirileceğini  belirten Civelekoğlu, geçen yıl madencilik sektörünün toplam 366 milyon lira  devlet hakkı payı ödediğine dikkati çekti. 
 
Türkiye'de halen 13 bin 500 maden işletme ruhsatının bulunduğunu ve  206'sının yer altı işletmesi olduğunu, bu işletmelerin sayının fazla olmamasına  rağmen üretim anlamında yüksek paylarının bulunduğunu kaydeden Civelekoğlu,  "Yaşanan kazalar sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bizim yaptığımız  denetimler sonucunda 78 civarında yer altı işletmesinde faaliyetler durduruldu.  Bunlar iş güvenliği ile ilgili unsurları yerine getirdiklerinde kontrolleri  yenileyerek güvenlik unsurlarını sağlayanları işletmeye açıyoruz" diye konuştu. 
 
 Madencilik sektöründe özellikle kamuoyunda Torba Yasa olarak  tanımlanan yasal düzenlemede işletmelere ek yükler getirilmesi gerekçe  gösterilerek bazı kömür ocaklarında üretim durdurulmuştu. 
 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • abdullah Öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    tam cok güzel düşünülmüş bir uygulama olacak..hadi hayirlisi olsun diyecem sırada koza altın madenleri geliyo...tam kabus ya(!)
    Cevapla
  • DOĞRU 9 yıl önce Şikayet Et
    kaza yapmayan koza altın hadi tam destek
    Cevapla