Kuru soğanın fiyatı göz yaşartıyor

Sezon başında tarlada 30-40 kuruştan alıcı bulan soğanın fiyatı son günlerde yüzde 100 artış göstererek 60-65 kuruştan satılmaya başlandı

Kuru soğanın fiyatı göz yaşartıyor
Kuru soğanın fiyatı göz yaşartıyor
GİRİŞ 05.10.2014 11:22 GÜNCELLEME 05.10.2014 11:22

Soğan Üreticileri Birliği Başkanı Haydar Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yaşanan zirai don ile kuraklığın, soğan üretimini olumsuz etkilediğini belirtti.

Türkiye genelinde soğan üretiminin en fazla yapıldığı Amasya, Eskişehir ve Ankara'nın Polatlı ilçesinde verimin yüzde 70 düştüğünü ifade eden Karaca, dekar başına rekoltenin çok düşük gerçekleştiğini söyledi.

Sezonun sonuna geldiklerini ve tarlada çok az soğanın kaldığını anlatan Karaca, "Sezon başında tarlada 30-40 kuruştan satılan soğan bugünlerde 60 kuruşa satılıyor. Kaliteye göre 65 kuruşu da buluyor. Ürün yüzde 90 oranında depolara girdi. Depodan sevkiyat başladığı için fiyatlar bu noktaya geldi" dedi.

Bayramdan sonra artış bekleniyor

Soğanın hal fiyatının Anadolu'da 80 kuruş, İstanbul'da ise 1 lira civarında olduğunu anlatan Karaca, şunları kaydetti:

"Marketlerde yerine göre kilogramı Anadolu illerinde 1, İstanbul'da ise 1,5 liradan satılıyor. İhracat tam olarak başlamadığı halde rakamlar böyle. Henüz sadece Gürcistan'a ihracat var. Yakında Ermenistan, Irak, Bulgaristan ve Rusya'ya ihracat başlayınca fiyatlar artabilir. Bayramdan sonra artış olacağını düşünüyoruz. Sadece ülkemizde değil örneğin İran'da da üretim az oldu. Soğan üretiminin az olması soğanı daha da değerli hale getirdi. Geçen sene dönümden ortalama 4 ton soğan alınırken bu yıl rakam 2 tona kadar düştü."

Karaca, üretimin az olduğunu ancak üreticinin elde ettiği üründen daha fazla kazanç sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA