Kirpi'yi üreten BMC'de paralar neden ödenmiyor?

BMC, yüzde yüz Türk sermayesi ile faaliyet gösteren Türkiye'nin üç büyük kamyon ve otobüs fabrikasından biri... BMC'nin 1.600 işçisi 14 aydır ücretlerini alamadıklarından eylem yapıyor. BMC ne yapar? Bu işçiler paralarını neden alamıyor?

Kirpi'yi üreten BMC'de paralar neden ödenmiyor?
Kirpi'yi üreten BMC'de paralar neden ödenmiyor?
GİRİŞ 07.03.2013 07:50 GÜNCELLEME 07.03.2013 08:12
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Milliyet'ten Güngör Uras BMC'de son dönemde sık sık gündeme gelen paraların ödenmemesi konusunu köşesine taşıdı. Otobüste 1 numara, kamyonda 3 sırada yer alan BMC son dönemde TSK'nın zırhlı aracı Kirpi ile iyi bir başarı yakalamıştı. İşte BMC'de 14 aydır işçilerin paralarını alamama nedeni Uras yazdı.

BMC, yüzde yüz Türk sermayesi ile faaliyet gösteren Türkiye'nin üç büyük kamyon ve otobüs fabrikasından biridir. Diğerleri TEMSA ve OTOKAR'dır. BMC 1964 yılında Özakat ailesinin iştiraki, İngiliz BMC Leyland grubunun teknolojisi ileİzmir'de kamyon, traktör, ağır ve hafif ticari araç üretmek için kuruldu.Özakat grubu paylarını önce Anadolu Endüstri grubuna sattı. Hisseler buradan da 1989 yılında Çukurova grubuna geçti. Şimdilerde sermayesinin tamamı Çukurova grubuna ait.

BMC'nin 2 ayrı üretim tesisi var

(1) İzmir Pınarbaşı'ndaki 200 bin metrekare alanda kurulu fabrikada çekici, ağır, orta ve hafif kamyon, kamyonet, minibüs, midibüs, otobüs, panelvan, kombi, kombivan, ve askeri araç, özel kullanıma yönelik komple araç, yedek parça, motor ve döküm parçaları üretimi yapılıyor. Yılda 22 bin adet araç ve motor üretim kapasitesine sahip. Bu tesiste 3.500 kişi çalışıyor.

(2) İzmir Doğanlar'da kurulu BMC Otobüs Fabrikası'nda ise yılda 1.500 otobüs üretiliyor.İstanbul'da sokaklarda dolaşan belediye otobüslerinin çoğu BMC otobüsü.

Ayrıca yan sanayisi, bayi ve servisleri ile birlikte 20 bini aşkın kişinin ekmek kapısı.

TSK'ya araç üretiyor

BMC 1997 yılında NATO'nun ve MSB'nin gizlilik ve izin belgesi ile savunma amaçlı araç üretimine başlayan ilk Türk otomotiv kuruluşu. TSK için taktik tekerlekli araçlar, zırhlı araçlar ve değişik üstyapılı lojistik destek amaçlı araçlar üretiyor. Taktik Tekerlekli Araç Projesi kapsamında 1859 adet araç üretiyor. "Mayına Dayanıklı Zırhlı Aracı" üretecek imkanlara sahip. 

1000 adet Taktik Tekerlekli Araç ile 3000 adet Lojistik Destek Aracı'nın üretimini gerçekleştirmiş.
Motor, şasi ve aks üretim bölümlerinin yanında, kendi dökümhanesine sahip. Dökümhanede 1975 yılından bu yana, motor bloğu, silindir kapağı gibi parçaların dökümü yapılıyor.

İşler iyi ama para yok

İyi de... BMC'ye ne oluyor da, Pınarbaşı fabrikasında çalışan 1.600 işçinin parası ödenemiyor? İşler mi kötü?
Ayrıca yan sanayisi, bayi ve servisleri ile birlikte 20 bini aşkın kişinin ekmek kapısı.

Bana anlatıldığına göre BMC'nin işleri çok iyi. Yakın zamana kadar otobüste 1 numara, kamyonda 3 numara idi. 2011 yılında 3.234 kamyon 488 otobüs üretmişti. Satış derdi yok. Kamyon fabrikasının da otobüs fabrikasının da önünde sıra var. Üretilen malların hepsi kârettiren ürünler.

Talep var, kâr var da BMC neden bu durumda? Fon akımı bozuk ve kaynakları başka alanlara kaydırıldı da ondan. "Batsın o halde" denilebilir mi? Ankara başka yabancı otomotiv firmalarını getirmeye çalışırken, sahip olduğumuz, TSK'ya özel araçlar üreten yerli otomotiv firmasının çökmesine veya yabancılara satılmasına seyirci kalmasa iyi olur.

YORUMLAR 20
  • hakanasil 11 yıl önce Şikayet Et
    ozaman ABD modeli olsun. dünyada hiç bir ülke %100 sermayeli şiketinin batmasına müsade etmez. Hemen kayyuma devreder içini doldurur ve satar. Bizde de öyle olsun. Bir babayiğite satılsın. UZEL makina gibi bir dev miraasyediler yüzünden batmadımı. Ülkemizin tarımsal makinada yurt dışına bağımlılığını bitiren şirket sahibi ölünce beceriksizler yüzünden batmadımı. kaoanmadımı. Beklerdimki hükümet olaya el koysun. nasıl bankarala fon varsa bunlarada olsun. BMC yok olmasın
    Cevapla
  • osmanmert 11 yıl önce Şikayet Et
    karamemet bmc yi sopa olarak kullanıyor. yoksa izmirdede otobüsler bmc marka. alışmışlar bedavadan havadan sudan telden para kazanmaya bu da uzan gibi üretim yerine beleş peşinde
    Cevapla
  • Sadece Tepki 11 yıl önce Şikayet Et
    Karamehmet'e mi geçmiş!:... Şimdi anlaşıldı neden para alamadıkları.Bir misyon adamı olan Karamehmet denen zevatın amacı da bu.Derinlere hizmet ettiğini düşündüğümüz bu adamcık Türk'e ait ne varsa yok edilmesi gerektiğini düşünen zihniyete sahip birisi.Bakın tv'lerine,gazetelerine ne menem olduğunu görürsünüz.
    Cevapla
  • mehmet duran 11 yıl önce Şikayet Et
    ya arkadaş bu hükümetin yapması gereken . ya arkadaş bu hükümetin yapması gereken bu ürünleri üreten fabrikayı devlet vergi borçlarına ve verdiği teşvik ve alacaklarına karşılık el koymalıdır ve mke bağlamalıdır bunu neden yapmıyorlar ve mühendislerine ve işçilerine devlet güvencesi ve kadrosu vermelidir önüne gelen herkese maaş bağlıyorda bunu neden yapmıyor
    Cevapla
  • Mehmet Ali Samaci 11 yıl önce Şikayet Et
    TUSIAD, TOBB ve CHPlilerin iscilere attigi son kazik bu örnekte sakli!!!. TTK nun seffaflikla ilgili maddelerini yasadan cikartan bu kurumlar bunlari bilerek yaptilar.Madem bu sirket karli bir sirket ise 14 aydir da iscilerin parasi ödenmiyorsa bu paralarin nereye gittigi neden aciklanamiyor? isciler paralarini alamazken sirkete giren paralar nasil oluyorda baska isleri finanse etmek icin kullaniliyor? Buna benzer sorunlarla karsilasmamak icin sorunlu sirketleri acil durumlarda yönetmek icin kayyum atamasi yapilmali ayrica isci 6 ay maasini alamiyorsa bu sirket sorunlu sirketler katagorisinde kabul edilip sendikalar tarafindan mahkemeye verilip iflasi istenebilmeli. iscilerinde bu olaydan bir ders cikarmasi gerekli dostlarini dusmanlarini ayirt edebilmeliler yoksa CHP li öztrakin azabindan hicbir zaman kurtulamayacaklar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle