Japonya, İspanya'dan endişe duyuyor

Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi, Avrupa'daki durumun son dönemde yatıştığını, ancak İspanya'ya yönelik endişeleri bulunduğunu söyledi.

Japonya, İspanya'dan endişe duyuyor
Japonya, İspanya'dan endişe duyuyor
GİRİŞ 03.04.2012 11:28 GÜNCELLEME 03.04.2012 11:28

Azumi, Japonya'da yayımlanan ekonomi gazetesi Nikkei'ye yaptığı açıklamada, Avro Bölgesi'nde süregelen borç krizine karşı son dönemde kaydedilen gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Avrupa'da durum sakinleşti. Avrupa Merkez Bankası'nca geçen yılın sonunda alınan tedbirler çok etkiliydi. Ayrıca Avro Bölgesi maliye bakanlarının güvenlik duvarının miktarını 800 milyar avroya yükseltme kararı da önemli'' dedi.

Avrupa Merkez Bankası, ilki 21 Aralık'ta ikincisi 29 Şubat'ta olmak üzere düzenlediği Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (LTRO) kapsamında Avro Bölgesi bankalarına 3 yıl vadeyle yaklaşık 1 trilyon avro tutarında kredi imkanı sağlamıştı.

İspanya endişe kaynağı

Ancak Avro Bölgesi'ndeki borç sorununun henüz sona ermediğine işaret eden Azumi, İspanyol devlet tahvillerine karşı endişeler bulunduğuna vurgu yaptı.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvil faiz oranları son haftalarda yüzde 5'in üzerine çıktı. 

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy geçen ay, daha önce yüzde 4,4 olarak belirledikleri 2012 yılı bütçe açığı hedefini yakalayamayacaklarını belirterek, bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının bu yıl yüzde 5,8 olmasını öngördüklerini vurgulamıştı.

Hükümet daha sonra Avrupalı ortaklarının baskıları nedeniyle bütçe açığını bu yıl yüzde 5,3'e çekmeyi kabul etmişti.

Bu doğrultuda İspanyol hükümeti, ülke demokrasi tarihinde rekor sayılabilecek 27 milyar 300 milyon avroluk kesinti yaptığı 2012 yılı devlet bütçesini cuma günü kabul etti.

Hükümetin bugün meclise sunacağı bütçede, kamu açığını düşürmek için 27 milyar 300 milyon avroluk kesinti öngörülüyor. 2011 yılı sonu itibariyle yüzde 8,5 olan bütçe açığını 2012 yılı sonunda yüzde 5,3 indirme hedefinde olan hükümet, vergi artışlarından ve sahtekarlığı önlemek için getirdiği bir vergi affından toplamda 12 milyar 300 milyon avroluk gelir bekliyor.

IMF'nin kaynakları konusunda karar yok

Japonya Maliye Bakanı Azumi, borç krizi ile mücadele eden Avro Bölgesi ülkelerine daha fazla destek sağlamak üzere Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kaynaklarının artırılması konusunda ise hükümetin henüz karar almadığını belirtti.

Azumi, 20 Nisan'da Washington'da düzenlenecek IMF ve Dünya Bankası bahar toplantılarında ilerleme kaydedilmesinin dünya ekonomisi ve piyasalar için iyi olacağını vurguladı.

Avrupalı liderler borç krizini sona erdirmek için geçen yıl IMF'ye üye ülkelere Fonun kaynaklarının artırılması çağrısında bulunmuştu. Ancak IMF ve diğer ülkeler, borç krizi için öncelikli çözümün Avrupa'nın kendi güvenlik duvarının güçlendirilmesinden geçtiğini belirterek öneriye karşı çıkmıştı.

Avro Bölgesi maliye bakanları geçen hafta Cuma günü borç kriziyle mücadele fonunun miktarının 800 milyar avroya çıkarılması konusunda anlaşmaya vardı.

Avrupalı ülkeler kendilerine düşen görevi yaptıkları düşüncesiyle G20 ülkeleri ve IMF'den somut bir adım bekliyor.

KAYNAK: AA