Kivi üretiminde rekor kırıldı!

Türkiye kivi üretiminin yüzde 40'ını gerçekleştiren Yalova, bu yıl 10 bin tonluk kivi üretimi ile rekor kırdı.

Kivi üretiminde rekor kırıldı!
Kivi üretiminde rekor kırıldı!
GİRİŞ 20.11.2011 15:07 GÜNCELLEME 20.11.2011 15:07

Yalova Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, "Hedefimiz 20 bin ton üretime ulaşmak" dedi.

Yalova İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selim Karahan, kivi hasadının büyük bir ölçüde tamamlandığını belirtti. Yalova'da bu yıl rekor düzeyde kivi üretiminin gerçekleştiğini söyleyen Karahan, "Yalova'da toplam 4 bin dekar alanda üretim yapılıyor. Bu yıl 10 bin tonluk bir üretimi yakaladık. Türkiye üretimi üç aşağı beş yukarı 25 bin ton. Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı Yalova'da yapılıyor. Tat ve aroma bakımından da biraz daha tüketicilerin tercih ettiği bir şeye haiz olduğu için sadece üretim miktarı değil, kalitesiyle de Yalova kivisi tercih edilmekte" diye konuştu.

Her sene kivi üretiminin arttığına dikkat çeken Karahan, yeni kivi alanlarının da oluşturulmaya devam ettiğini kaydetti. Bu yıl kivide erken hasatla ilgili önemli bir çalışma yaptıklarına değinen Karahan, "Kivide erken hasatta müşterinin beğenmediği çok ekşi buruk bir tat var. Biz bu sefer çok kapsamlı, ciddi bir çalışma yaptık. Bu sene çok başarılı olduk. Bundan sonra da bu kalıcı hale gelirse Yalova kivisi marka olma değerini sürdürecektir" dedi.

Çınarcık'a bağlı Kocadere beldesinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Karahan, "Kocadere havzasında 2005 ve 2007 yıllarında İl Özel İdaresi kaynaklarıyla tanıtım amaçlı demonstrasyon parselleri oluşturduk. Proje başarılı oldu. Hatta şu anda Kocadere havzasında Tarım Bakanlığı'ndan kooperatif ortaklar mülkiyetinde uygulanmak üzere 25 ortağa 5 dekar olmak kaydıyla bir proje hazırlandı. Bakanlık yatırım programına alırsa önümüzdeki yıl burada kivi üretim yapılacak. Yeni alanlarla Yalova'daki kivi üretimini 20 bin tona ulaştırmayı hedefliyoruz. Hedefimiz üretimi ikiye katlamak" diye konuştu.

KAYNAK: İHA