Zam, 600 bin tiryakiye sigarayı bıraktıracak!

Uzmanlar, sigara fiyatlarındaki artışın yaklaşık 600 bin kişinin sigarayı bırakmasına neden olacağını belirtti.

Zam, 600 bin tiryakiye sigarayı bıraktıracak!
Zam, 600 bin tiryakiye sigarayı bıraktıracak!
GİRİŞ 19.10.2011 10:14 GÜNCELLEME 30.09.2014 11:33
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya, sigara fiyatlarındaki artışın yaklaşık 600 bin kişinin sigarayı bırakmasına neden olacağını söyledi.

Prof. Dr. Karlıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''tütün vergilerindeki her yüzde 10'luk artışın tütün tüketimini yüzde 5 azalttığını'' söyledi.

Son vergi düzenlemeleri sayesinde birçok kişinin sigara içmekten vazgeçeceğini ifade eden Karlıkaya, şunları kaydetti:

''Türkiye'de halen 16 milyon tütün tüketicisi bulunmaktadır. Herhangi bir önlem alınmadığı takdirde halen hayatta olan 8 milyon kişi tütün kullanımı nedeniyle hayatlarını kaybedecektir. Bu ölümlerin önüne geçecek, kanıta dayalı 6 bilimsel reçetenin en etkin olanı fiyat ve vergilerin arttırılmasıdır.

Uluslararası bilimsel çalışmalar, tütün vergilerindeki her yüzde 10 artışının tüketimi yüzde 5 azalttığını, böylelikle hem sağlığı düzelttiğini hem de gelirleri arttırdığını ortaya koymuştur, bu maliye bakanlarının hekimlerden daha fazla hayat kurtarabileceğinin ifadesidir. Son vergi düzenlemeleri ile ortaya çıkan fiyat artışı ile 16 milyon sigara içicisinden yaklaşık 600 bin kişinin sigarayı bırakacağı, 300 bin kişinin ölümden kurtarılacağı hesaplanabilmektedir.''

Tüm tütün ürünlerinin eşit vergilendirilmesinin yerinde bir karar olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karlıkaya, şöyle konuştu:

''Tütün vergilerinin sigara dışındaki ürünlerde daha düşük tutulması, sigara olmadığı iddiası ile başka ürünlerin piyasaya sürülmesine ve sigara dışı ürünlerin özellikle gençler arasında kullanımı artmaktadır. Her tütün ürününün eşit oranda vergilendirilmesi gençler arasında gelişen yeni alışkanlıkları durdurmada önemli etkisi olacaktır.

Farklı vergi oranlarından yararlanan katkı maddeli sigarillolar, purolar, kıymalık tütün ile üretilen doldurma makaronlar, içinde bitki özü olduğunu iddia eden nargileler tütün endüstrisinin ülkemiz için geliştirdiği taktiklerdi, bu ürünleri sigaradan daha az vergilendirmenin hiç bir mantığı yoktu, bu yanlış düzeltildiği için çok memnunuz.''

''Yapılan zamlar kaçakçılığı artırır'' yönündeki tezlere katılmadığını anlatan Prof. Dr. Karlıkaya, ''Kuzey Avrupa'da sigaralar Güney Avrupa'nın en az iki katına satılmasına rağmen kaçakçılık Güney'de daha fazladır. Yapılan uluslararası çalışmalar kaçakçılık yollarının kuzeyden güneye doğru olduğunu, başka bir deyişle pahalı sigaralar olan ülkelerden ucuz ülkelere olduğunu göstermiştir. Birçok ülkede kaçakçılığın arkasında ürünlerini ucuz fiyata yeni pazarlara sokmaya çalışan tütün endüstrisi bulunmuştur. Sigara kaçakçılığı fiyat politikaları ile değil emniyet önlemleri ile kontrol edilir.'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • necdet kızılırmak 12 yıl önce Şikayet Et
    600 bin kişinin sigarayı bırakmasına neden olacağını belirtti. Kaçakçılık dahada artacak bir iki gün evvel 1 milyon paket kaçak sigara yakalanmadımı ?
    Cevapla