900 milyon metreküplük dev doğal gaz fırsatı! Türkiye kolları sıvadı

Depolarda bulunan ve Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedilen doğal gaz için Türkiye kolları sıvadı. Türkiye yurt dışına sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihraç etmek için yasal altyapıyı tamamladı. Şimdi ise fiziki altyapı için harekete geçildi.

GİRİŞ 08.05.2024 17:29 GÜNCELLEME 08.05.2024 17:37
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Enerji alanında önemli düzenlemeler içeren düzenleme TBMM'den geçti. Türkiye ihtiyaç fazlası doğal gazı, boru hatları üzerinden gaz olarak satabildiği gibi, bu gazın sıvılaştırılıp LNG'ye dönüştürerek sıvı olarak da verebilecek. Bu durumda Türkiye'de doğal gaz sıvılaştırma tesisi için yatırım yapılacak. Doğal gaz hatların olduğu bölgelere kurulacak olan sıvılaştırma merkezi ile doğal gaz LNG'ye dönüştürülecek. Potansiyel ülkelere gemiler ile ihraç edilebilecek.

"DÜNYANIN HER YERİNE LNG İHRAÇ EDEBİLECEĞİZ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kaynakları "Düzenlemeyle depolarımızdaki gazın bir bölümünü sıvılaştırıp LNG'ye dönüştürerek boru hattımızın olmadığı bölgelere ihraç edebileceğiz. Şu an sıvılaştırma tesisimiz bulunmuyor. Kamu veya özel sektör yatırımı ile bu tesisler kurulabilir. O zaman gemiler ile dünyanın her yerine LNG ihraç edebileceğiz" bilgisini verdi.

TÜRKİYE GEÇEN YIL 900 MİLYON METREKÜP DOĞAL GAZ İHRAÇ ETTİ

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, Arslan, enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulunda 2 Mayıs'ta kabul edildiğini anımsatarak, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu'na "sıvılaştırma" tanımı eklendiğinin altını çizmişti.

Söz konusu tanımın eklenmesiyle Türkiye'nin başta komşu ülkelerle olmak üzere Avrupa ülkelerine LNG ticaretinin önünün açıldığını vurgulayan Arslan, "Kanun değişikliği ile Türkiye'nin ithal ettiği doğal gazı veya keşifler sonucu üretilen yerli gazı sıvılaştırarak ülkelere ihraç etmesi hedefleniyor." demişti.

Arslan, Sakarya Doğal Gaz Sahası'nın üretime geçmesiyle Türkiye'nin 350-400 milyon metreküp seviyesinde olan doğal gaz üretim kapasitesini 800-850 milyon metreküpe çıkardığını ifade etmişti. Türkiye'nin geçen yıl 900 milyon metreküp doğal gaz ihraç ettiğini belirten Arslan, Bulgaristan'ın 370 milyon metreküple en fazla doğal gaz ihraç edilen ülke olduğunu kaydetmişti.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 32
  • Yücel 6 ay önce Şikayet Et
    Yahu ne ihracı muhterem önce kendi içimizde ihtiyaç var, amacınız ne sizin hem dışarıdan doğalgaz ithal ediyoruz içeride çıkanıda dışarı satacağız öylemi keşifteki maksat farklıymış. Millete enerjide bağımsız Türkiye Lansmanı yapıldı.
    Cevapla
  • Yakup 6 ay önce Şikayet Et
    Yapılan araştırmaya göre dünyada bir birine güvenmeyen İnsanlarda birinciyiz . Bu ülkede alfabe degisikliği ile kültür soykırımı yapılmıştır kardeş kardeşe bile güvenmiyor
    Cevapla
  • Süleyman Temizce 6 ay önce Şikayet Et
    Başka ülkelerde seller depremler yangınlar olduğunda sigorta sı olan varsa parasını alır mağduriyeti ni.giderir Böyle Büyük orman yangınları seller pandemi 12 ili kapsayan arka arkaya depremler hangi devlet altından kalkabilir.
    Cevapla
  • Ali Cabbar 6 ay önce Şikayet Et
    Gelişmiş ülkeler sınıfındaki her ülke altından kalkar. Aslında kalkmaz. Deprem riski olmasa bile evlerini dayanıklı yaparlar, dere yataklarına, fay hatlarına yapmazlar. Ülkeye kalitesiz malzeme girmediği için kalitesiz malzeme kullanıp ev yapamazlar. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin çoğu da üstesindne gelir. Bak Endonezya geldi. Diğerleri de gelir Pakistan bile üstesinden geliyor
    Cevapla
  • Oğuz 6 ay önce Şikayet Et
    Hollanda için Konya kadar toprağıyla bizim 10 katımız tarım geliri hikayesi vardır. Bunun aslı Hollanda başka ülkelerin ürettiği ürünleri alır ve satar. Tarım ürünlerinin ticareti Hollanda firmalarının elindedir. Biz de jeopolitik konumumuz gereği bu iş için çok yatırım yaptık. İnşallah başarılı olunur. Doğalgaz ticaretiyle çıkarmadan gelir elde edilebilir.
    Cevapla
  • Canan 6 ay önce Şikayet Et
    Uçaktan bakınca her taraf boş arazi dolu devlet ektirip faydalanılması gerek toprakların tarım arazilerine inşaat izni verilmesin
    Cevapla
  • Veysel incel 6 ay önce Şikayet Et
    Çok güzel işler bunlar. Avruba birligi AB akdenizde Yunanistan tarafını tutup bize ekonomik amborga tehdidi ile Gemilerimizi dogalgaz sahasından çekmek zorunda kaldık.
    Cevapla
  • Kaptan Kero 6 ay önce Şikayet Et
    Sen bunu nerenden uydurdun gemiler halen orada ve çalışıyor dün Kıbrıs'tan dönerken yanından geçtim..Araştırmadan bilmeden muhalefet yapmak için bilmediğin konuda yorum yapmaki kişiliğin sende kalsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle