Türkiye'nin AB vizesine kim taş koydu?

AB İçişleri Bakanları’nın 24 Şubat’ta yaptığı toplantıda sonuç bildirisine Avrupa Komisyonu’na Türkiye ile vize müzakere yetkisinin verilmediğini ortaya koyan paragraf Avusturya’nın “ısrarlı” girişimiyle eklendi.

Türkiye'nin AB vizesine kim taş koydu?
Türkiye'nin AB vizesine kim taş koydu?
GİRİŞ 03.03.2011 13:16 GÜNCELLEME 03.03.2011 13:16
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

 AB İçişleri Bakanlarının, Türkiye’de tepki yaratan, olumsuz vize kararının arkasından Avusturya’nın çıktığı bildiriliyor. Bakanların 24 Şubat’ta yaptığı toplantıda sonuç bildirisine Avrupa Komisyonu’na Türkiye ile vize müzakere yetkisinin verilmediğini ortaya koyan paragrafın, Avusturya’nın “ısrarlı” girişimiyle eklendiği belirtilirken, AB Dönem Başkanı Macaristan’dan bir diplomat, “Geri Kabul Anlaşması”nın tüm üye ülkelerin onayladığını anımsatırken Avusturya’nın dışında hiç bir AB üyesi ülkenin, Türkiye’ye vize kolaylığı sağlanmaması yönünde itiraz etmediğini ifade etti.

ABHaber’e göre, AB İçişleri Bakanları Konseyi’nin 24 Şubat’ta yaptığı toplantıda sonuç bildirisine Avrupa Komisyonu’na Türkiye ile vize müzakere yetkisinin verilmediğini ortaya koyan paragraf, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan AB üyelerinden Avusturya’nın girişimiyle ilave edildi.

AB Dönem Başkanı Macaristan’dan bir diplomat, ABHaber’e, 24 Şubat’taki toplantılar sırasında “Geri Kabul Anlaşması”nın tüm üye ülkelerin onayladığını anımsatarak Avusturya’nın dışında hiç bir AB üyesi ülkenin, Türkiye’ye vize kolaylığı sağlanmaması yönünde itiraz etmediğini söyledi. Aynı diplomat sonuç bildirisine Avusturya’nın ısrarlı girişimiyle AB’nin Türkiye ile ilgili aldığı kararda Avrupa Komisyonu’na Türkiye ile vize müzakere yetkisi verilmediği paragrafının eklendiğini kaydetti.

-“KARARDA EKLEME DIŞINDA SÜRPRİZ YOK"-

Öte yandan AB Konseyi sözcüsü, ABHaber’e yaptığı açıklamada, "AB’nin Türkiye ile ilgili aldığı vize kararının bir sürpriz olmadığına dikkati çekerek beklenen bir karardı. Belki burada sürpriz sayılabilecek Avrupa Komisyonu’na Türkiye ile vize müzakere yetkisinin verilmediğinin eklenmesi oldu. Ancak karar genel hatlarıyla belliydi. Sürpriz yok" dedi.

AB üyesi ülkelerin, Türkiye konusunda 24 Şubat’taki toplantı sırasında bir itirazları olmadığını savunan sözcü, "zaten bazı üye ülkeler deklarasyon yayınladı. Bunlarda AB’nin Türkiye kararına ek olarak kabul edildi" diye konuştu.

Sözcü, AB’nin üçüncü ülkelerle yaptığı vize sürecini anlatırken de “Üçüncü bir ülke ile vizelerin kaldırılması için vize diyalogu ilk etap oluyor Vize görüşmelerinde ilk etap vize kolaylığı görüşmeleri diyebiliriz. Bundan sonra iki önemli aşama bulunuyor. Her iki aşamada da Avrupa Komisyonu’nun AB Konseyi’nden yetki alması gerekiyor” dedi. Sözcü şöyle devam etti:

“Birincisi vize kolaylığı. Bu aşamada AB vizesi kaldırılmıyor ama vize alma prosedürü kolaylaştırılıyor. Örneğin 60 Euro olan vize ücreti 35 Euro’ya düşürülüyor. Yaşlılar ve öğrenciler ve araştırma görevlilerinden vize ücreti istenmiyor. İkinci aşama ise vizelerin serbestleştirilmesi. AB bu aşamada üçüncü ülkeyle karşılıklı olarak vizeler kaldırılıyor."

AB Konseyi sözcüsü AB Konseyi’nin Türkiye ile göç, hareketlilik ve vize konunda diyalog başlatılması kararı ile ilgili de “Bu diyalogun içine belli meslek grupları katılabilir. İşadamları, öğrenciler, araştırma görevlileri, akademisyenler vs... Avrupa Komisyonu vize diyalogunu başlattıktan belli bir zaman sonra AB Konseyi’nden vizelerin kolaylaştırılması için yeni yetki isteyebilir" dedi.

Konsey'in, Türkiye konusunda Avrupa Komisyonu’na vize ile ilgili sınırlı yetki verdiğinin altını çizen AB Konseyi sözcüsü “Sonuçta Avrupa Komisyonu vize diyaloguyla ilk etapta belli meslek gruplarına vizelerin kolaylaştırılmasını sağlayabilir’’ diye konuştu. Sözcü “Brezilya ile vize müzakereleri yaklaşık beş yıl sürdü. Süreç bazı ülkeler için uzun bazı ülkeler için kısa” açıklamasında bulundu. AB’nin vizeyi kaldırdığı ülkelerin bir kısmı şöyle: Brezilya, Arjantin, Bolivya, Bruney, Kanada, ABD, Şili, Kostarika, Guatemala, Honduras, İsrail, Japonya, Malezya, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Salvador, Singapur, Güney Kore, Uruguay, Venezuela ve Batı Balkanlar.

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR 1
  • murat yurtkulu 13 yıl önce Şikayet Et
    vizesiz dolaşım hakkımızdır.. bizimde bundan sonra avusturyaya vize uygulaması getirmemiz en doğal hakımızdır . bu köstetebeğe karşı gerekeni her halde dış işleri bakanlığımız gerekeni yapacaktır. vizesiz dolaşım ticaret TÜRK milletinin hakkıdır. bu hak bir an önce uygulanmalıdır. onlar serbest gezecek biz de mal gibi bakacaz yok böyle bir durum.
    Cevapla