Kurbanlıklara kötü muamele cezasız kalmayacak!

Kurbanlıklara zalimce işlem yapan, fiziksel ve psikolojik acı çektirenlere 546, kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise toplu kesimler için 50 bin 975 TL ceza uygulanacak.

Kurbanlıklara kötü muamele cezasız kalmayacak!
Kurbanlıklara kötü muamele cezasız kalmayacak!
GİRİŞ 24.08.2017 15:02 GÜNCELLEME 24.08.2017 15:17
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kurban Bayramı sürecinde hayvan nakilleri sırasında nakliyecilerin ve üreticilerin, hayvana ızdırap çektirmemek ve oluşabilecek sağlık risklerinin ortaya çıkmasını engellemek için bir takım tedbirler alması gerekiyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan düzenlemelere göre, kurbanlık olarak hayvanlarını başka illere sevk eden kişiler, gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden veteriner sevk raporu alacak.

Hayvan nakillerini gerçekleştirenler kurbanlıkların yaralanmasını önlemek, strese maruz kalmalarını engellemek gibi bir dizi tedbiri alacak. Nakillerde özellikle zemin yüzeyinin kaygan olmamasına ve hayvanların kaçmasını önlemek için yan koruma tertibatı sağlanmasına özen gösterilecek.

Araçlarda dezenfekte edilebilir özellikte çok dik olmayan rampalar bulunacak. Bindirme ve indirme sırasında uygun aydınlatma sağlanacak.

Kötü muameleye ceza

Öte yandan hayvanlara kötü muamelede bulunanlar hakkında da idari para cezası uygulanacak. Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç ve susuz bırakan, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektirenlere 546 lira para cezası verilecek.

Ayrıca hayvanların mekanik araçlarla askıda tutulması gibi kötü muamelenin yanı sıra kafalarından, gözlerinden, kulaklarından, boynuzlarından, kuyruklarından, yünlerinden, derilerinden tutularak kaldırılması ya da sürüklenmesi, gereksiz yere acı verecek biçimde davranılması, sivri uçları olan değnek ya da diğer aletlerin kullanılması, sevk ve idarelerinde bilerek hareketlerinin kısıtlanması tespit edildiğinde ceza uygulanacak.

Onaylı yerler dışında kesim yapanlara 5 bin lira ceza

Pazar ve toplama merkezlerinde gerektiğinde hayvanların iple bağlanması için donanım bulundurulacak. Hayvanların suya erişimine imkan sağlanacak.

Hayvanların boynuzlarından bağlama yapılmayacak. Bağlanmaları için kullanılan halat, ip ya da diğer benzeri ürünler normal nakliye koşulları sırasında kopmayacak kadar sağlam, gerektiğinde hayvanların yatmalarına, yeme ve içmelerine imkan verecek biçimde, boğulma ya da yaralanma tehlikesini ortadan kaldıracak biçimde ve çabuk serbest bırakılmalarını sağlayacak materyalde seçilecek.

Bakanlıkça belirlenen barınma yerlerine ilişkin esaslara aykırı hareket edenlere hayvan başına 100 lira idari para cezası verilecek.

Nakillerle ilgili esaslara aykırı hareket edenlere bin lira, kesim öncesi ve kesim sırasındaki esaslara aykırı hareket edenlere 2 bin lira, Bakanlıktan onaylı kesim yerleri dışında kesim yapanlara 5 bin lira idari para cezası kesilecek.

KURBAN ATIĞINA 50 BİN 975 TL CEZA

Kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde (Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık yerler) bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara  203 TL, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise toplu kesimler için 50 bin 975 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde bin 267 TL cezai işlem uygulanacaktır."

YORUMLAR 3
  • boslafakarnitok 6 yıl önce Şikayet Et
    bu sevk raporu nu bedavaya vermezler kac para oldugunuda yazin
    Cevapla
  • reis 6 yıl önce Şikayet Et
    kurban kesmek artık ibadetlikten çıkıp adet haline gelmiş
    Cevapla
  • Hoca 6 yıl önce Şikayet Et
    Adam kredi ile kurban aliyor, terasda kesiyor, cocuguna da "yardim et" diyor! Boyle genis kitleleri ilgilendiren bir konuda,"Kim kesebilir" ve "nerede"? Ile ilgili yasal duzenleme lazim. ibadet bir rituel haline gelmis. Canliyi kesme torenine donusmus durumda. Kesin disiplin altina alinmali.
    Cevapla