Toyota Türkiye: Yerli oto dünyada yok

Otomotiv sektöründe küreselleşmeye bağlı parça ithalatının üst düzeyde olması nedeniyle Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında yer alan yüzde 100 yerli otomobil üretiminin dünyada örneğinin bulunmadığı belirtiliyor.

Toyota Türkiye: Yerli oto dünyada yok
Toyota Türkiye: Yerli oto dünyada yok
GİRİŞ 03.11.2013 12:16 GÜNCELLEME 03.11.2013 12:16
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Toyota Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomobil markasına sahip ülkelerde dahi yüzde 100 yerli otomobil üretilmediğini anlattı.

Otomotiv sektöründe ciddi rekabet oluştuğuna işaret eden Özer, bu nedenle parça ithalatının da ciddi artış gösterdiğini söyledi.

Özer, Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda ciddi bir çalışma içinde olduğunu belirterek, "2023 hedefi, cumhuriyetin 100. yılında ekonomide dünyada ilk 10 içinde yer almaktır. Ekonomide dünyada ilk 10'a giren bir ülkenin kendi otomobil markasını üretmesi, ulaşılamaz bir hedef ve yanlış bir beklenti değildir. Bu konumdaki Türkiye'nin bir otomobil markasının olması da kanımca gerçekçi bir hedeftir, iyi bir plan ile ülkemize ciddi katkılar getirir" şeklinde konuştu.

"Türkiye'de bu teknolojik altyapı ve birikim var" diyen Özer, şöyle devam etti:

"Otomotiv ana ve yan sanayii gerekli teknolojiye ve deneyimli insan gücüne sahiptir. Genç, dinamik, istekli ve bilgili işgücümüz, sadece otomotivde değil, tüm alanlarda Türkiye'nin en büyük avantajıdır. Bugün küreselleşmenin de etkisiyle hiçbir otomotiv endüstrisinde yüzde 100 oranında yerli imalat söz konusu değildir. Kullanılan parçaların bir kısmı da ithal edilebiliyor. Bu durum, kendi otomobil markası bulunan ülkelerde de geçerli, parça ithalatı oluyor."

 "Türkiye'de üretilir ama bir kısmı ithal parçalarla olabilir"

Özer, Türkiye'de üretilecek otomobilde ithal parçaların kullanılabileceğini ancak markanın Türk olması nedeniyle otomobilin de yerli olacağını dile getirdi.

Türkiye'de otomobil üretiminde önemli oranda yerlilik bulunduğuna dikkati çeken Özer, "Dolayısıyla, aracın büyük kısmı Türkiye'de üretilir, bir kısmı ithal parçalardan oluşabilir. Önemlisi, üretilecek aracın ülkemizin markası olmasıdır, bence bu mümkündür. Bence o şekilde de yerli araçtır" diye konuştu.

Özer, sözlerini şöyle tamamladı:

"Pazarlama alanında da en az teknik yönler kadar çaba gösterilmesi gereklidir. Bu konuda yatırım tabii ki çok yüksek seviyededir ve bu büyüklükte yatırımı karşılamak belki sadece kişilere ve şirketlere değil, daha geniş bir kapsama yayılmalıdır. Önemli fonlara sahip kuruluşlar, halka açılarak ortaklık şeklinde böyle bir yatırımı imkan dahiline getirebilir. Bu türde oluşacak bir ortaklık yapısıyla bir proje hazırlanıp, devletimize sunulabilir. Eminim ki devletimiz, hükümetimiz böyle bir projeye destek konusunda kayıtsız kalmayacaktır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • recep. 10 yıl önce Şikayet Et
    YERLİ. ceo olmuşsun ama yerliden maksadı anlayamamışsın. toyotanın yerinde olsam anında kapının önüne koyardım.
    Cevapla
  • Aklın yolu 44 10 yıl önce Şikayet Et
    Yeme bizi TOYOTA;. Japonya diyince bir sürü araç markası sayarsın. Ama; Türkiye deyince; Say bakalım, Koca bir sıfır... .Uluslar arası yan sanai firmalardan en kaliteli malzemelerin birleşiminden Bütün hakları bizim. Kimseye malzeme parasının haricinde kuruş hava parası verilmeyen bir marka üretin artık. Türkiye deyince o marka akla gelsin......KIVIRMAYIN
    Cevapla
  • Ahmet Gül 10 yıl önce Şikayet Et
    Yapacaz yapacazda uyuşukluğu üstümüzden atamadık !. hepimiz biliyoruzki milletimiz suni bir komaya sokulup uzun müddet yatırılmıştı, şimdi kendimize geliyoruz ALLAHIN izniyle, hepsini yapacagız ! nekahat devresindeyiz !
    Cevapla
  • bilge HAN 10 yıl önce Şikayet Et
    Aynen oyle..... hani nerde gorulmus tamami yerli otomobil dunyanin en onemli otomobil ulkesi almanyadir lakin bir mercedes portekize bir volkswagen ispanyaya araba parcalari yaptirir adam gayet dogru soyluyor dunyada oyle bir ornek yok..
    Cevapla
  • varla yok arası 10 yıl önce Şikayet Et
    niye. "bir kısmı ithal parçalardan oluşabilir" niye olsun kardeşim niye? toyota işe başladığnda ithal mi etmiş parçaları? bizde işe başlarız, herşeyiyle yerli bir otomotiv sanayi kurarız. sonra markaların oluşur, rekabet olur, ondan sonra ithal etmen gerekeni edersin. eksik başlarsan eksik gidersin, tamamlamazsın.
    Cevapla