IMF'ten bankalara kolay para çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonominin bu yıl hareketsiz kalabileceğini ve merkez bankalarının kolay para politikalarına devam etmesi gerektiğini söyledi.

IMF'ten bankalara kolay para çağrısı
IMF'ten bankalara kolay para çağrısı
GİRİŞ 11.04.2013 10:57 GÜNCELLEME 11.04.2013 11:16

IMF Başkanı Lagarde, politikacıların girişimleri sayesinde ekonominin 6 ay önceki kadar tehlikeli bir durumda olmadığını hatırlatarak, bu konuda gayret gösterenlere teşekkür etti. Economic Club of New York'un düzenlediği yemekli programa katılan Lagarde, finansal açıdan gelişmeler olduğunu ama bunların hala gerçek ekonomiye yansımadığına dikkat çekti.

Merkez bankalarına ekonomik büyümeyi desteklemeleri için daha geniş hareket alanı verdiklerini belirten Lagarde, bu sayede enflasyon oranlarının tahminlerine uyumlu çıktığını vurguladı. Ekonomik toparlanmanın 3 farklı hızla ilerlediğine dikkat çeken IMF Başkanı Lagarde, öncelikle büyüyen ekonomi yani Amerika gibi olanlar, Euro bölgesi ve Japonya şeklinde sıralanabileceğini anlattı.

IMF'nin Ocak ayında küresel büyüme ile ilgili yaptığı tahminlere göre; 2013 ekonomi büyüme 3,5'ten 3,6 oranına yükselecek. 2014' te ise büyüme 4,1 oranında olacak. Dünya ekonomisi ise 2012 yılında 3,2 oranında büyümüştü.

Lagarde, gelişmiş ülkelerdeki merkez bankaların olağanüstü gevşek para politikaları, bazı yatırımcıları tedirgin ettiğini de hatırlattı.

IMF Başkanı, Japonya Merkez Bankası tarafından ülke ekonomisini canlandırmak için açıkladığı para politikasını da eleştirdi. Japonya'nın kamu borcunu düşürmek için güvenilir bir mali plana ihtiyacı olduğu tavsiyesinde bulundu. Lagarde, "Japonya'da orta vadede kamu borcunu düşürmek için açık ve inandırıcı bir plan lazım. Daha sonra kapsamlı reformalar sayesinde ekonomide vites yükseltilebilir." diye konuştu.

ABD'de mali uçurumun önlendiğini hatırlatan IMF Başkanı Lagarde, Obama yönetiminin ise borçları kesmesi için orta vadeli hazırlayacağı planın hayati bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

Avrupa'da yaşanan gelişmelere de değinen Lagarde, "Öncelikle bankacılık sisteminin yeniden yapılandırması gerekir. Gerekirse bankaların kapatılması lazım." şeklinde değerlendirdi. Konuşmasından sonra Financial Times Gazetesi ABD Editörü Martin Dickson ve Observatory Group CEO'su Jane Hartley'in sorularını cevaplayan Lagarde, Avrupanın kemer sıkmaya ihtiyacı olduğunu ama bunu acımasız bir şekilde yapmaması gerektiği uyarısında bulundu.

 

KAYNAK: CİHAN