Bunu yapan işçiye Yargıtay’dan kötü haber!
Mesai saatleri içerisinde uyuduğu iddia edilen işçi, işten çıkarılınca mahkemeye başvurdu. Mahkeme bir seferlik uyumanın feshi gerektirmediğine karar verdi. Yargıtay, uyumanın haklı olmasa da geçerli fesih nedeni bulunduğunu belirterek mahkemenin kararını bozdu.
İstanbul'da bir fabrikanın paketleme bölümünün deposunda çalışan işçi, iddiaya göre mesai saatleri içerisinde uyudu. Olayı imza ile tutanak altına alan işveren, işçiyi işten çıkardı.
İstanbul Anadolu 22. İş Mahkemesi'ne işe iade davası açan işçi, mesai saatleri dışında uyduğunu savundu. Mahkemede ifade veren davacı işçi, yemek saatinde uyuduğunu, mesai saatinde kesinlikle böyle bir durum gerçekleşmediğini dile getirdi. İş akdinin haklı ve geçerli sebep olmadan feshedildiğini ileri süren davacı işçi, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarının hükmedilmesine karar verilmesini talep etti.
İşveren avukatı ise davacının mesai saatleri içerisinde işini bırakarak uyuduğu ve aynı tarihte alınan savunmasında 'gece uyuyamadığım için uyuyorum' şeklinde imzalı beyanda bulunduğunu öne sürdü. Dava dilekçesinde iddia edildiği gibi davacının yemek molasında değil, mesai saati içinde saat 11.00 civarlarında uyuduğunun tespit edildiğini, davacının genel olarak işyeri kurallarına uymadığını kaydetti.
İşveren avukatı, davacının iş akdinin haklı ve geçerli sebeple feshedildiğini savunarak, davanın reddini istedi. Mahkeme, davacının bir seferden ibaret uyuma eyleminin feshi gerektirmediğine hükmetti.
Kararı davalı avukatı temyiz etti. Dava dosyasını inceleyen Yargıtay 9.Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı. Kararda, "Davacının bu davranışı yaptığı işin niteliğiyle değerlendirildiğinde, iş güvenliğini tehlikeye düşüren bir hal söz konusu değil ise de işin akışında aksamaya sebep olduğu ve işveren açısından da iş ilişkisinin devamını olumsuz yönde etkileyen bir davranış olduğu kuşkusuzdur. Sonuç olarak söz konusu fesihte haklı sebep yoksa da geçerli fesih sebebi bulunduğundan davanın reddi yerine kabulü hatalıdır. Mahkemenin kararının bozularak ortadan kaldırılmasına karar verilmiştir" denildi.
-
Merhaba 6 yıl önce Şikayet EtNerede sendikalar, evet işçi sendika ya ulaşamıyor. Lütfen insanlık adına sendika sız işçiler de bu ülkede üretim yapıyor, Tek farkı Dayı sı yok.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Merhaba 6 yıl önce Şikayet EtYa hasta dır , yada yaşlı . Bir hata ile işten atan işveren, insan olamaz.Beğen Toplam 6 beğeni
-
kemal 6 yıl önce Şikayet Etpeki ya memura yok mu ceza onlar yatabilir değil miBeğen Toplam 7 beğeni
-
Eyt 6 yıl önce Şikayet EtZavallı arkadaş kaç yaşında acaba , belkide Eyt mağduru .Beğen Toplam 3 beğeni
-
enteresan 6 yıl önce Şikayet Etyargıtay 9. h.d son zamanlarda enteresan kararlar almaya devam ediyor. hakim yasalar çerçevesinde vicdanı kanaatini de düşünmeli. bir kere uyudu diye böyle durum olmamalı ihtarı yapıldımı, eylemde devamlılığı dikkate alınmalı. hangi çalışanın işte uykusu gelmemiştir. tabi hakimler gibi salla başı al maaşı değil, işini ve vicdanını hakkaniyetli kullanan hakimleri tenzih ederim ama attan düşmüşün halinden.... bulgur kuruBeğen Toplam 3 beğeni