Emekliye şok! Hacize dikkat

Yasalara göre; emekli maaşlarına kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle haciz konulamıyor. Ancak Yargıtay’ın son verdiği karar emeklileri üzecek cinsten.

Emekliye şok! Hacize dikkat
Emekliye şok! Hacize dikkat
GİRİŞ 18.10.2017 10:35 GÜNCELLEME 18.10.2017 10:35
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Emekliler, geri kalan hayatlarını huzurlu ve başkasına muhtaç olmadan yaşamayı umut ederken kredi ve kredi kartı borcuyla uğraşır oldu. Zamanında ödenemeyen borçlar ise emekliyi, açlık sınırının altında kalan emekli maaşlarından ediyor. Çünkü çoğu emekli, nakit ihtiyacı nedeniyle başta kendisine imzalatılan belgelerin farkında olmuyor. 

RIZA ŞARTI ARANIYOR
 
Neye imza attığını bilmeyen çoğu emekli, ödeme yapamayınca maaşındaki kesinti ve bloke işlemlerle şoke oluyor. Normal şartlarda yasaya göre; ‘memur emeklileri dışındaki’ emeklilerin (SSK, Bağkur) maaşına, üçüncü kişilere (banka gibi) olan borcu nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emeklinin izninin, rızasının (muvafakatinin) olması gerekiyor.
 
EMSAL KARARA DİKKAT
 
Bir başka ifadeyle emeklinin izni olmadan maaşa haciz konulamıyor. Ancak emekli kredi alırken buna izin verdiğini bilmiyor. Bu nedenle başlatılan hacizler maaşlarda kesintiye neden oluyor. Yargıtay’ın bir kararı bu konuda emeklilerin daha dikkatli olması gerektiğini gözler önüne seriyor. Emsal karar bankaların işini kolaylaştıran cinsten.
 
OLAY NASIL GELİŞTİ?
 
İki bankadan tüketici kredisi kullanan emekli, maaşını ise PTT üzerinde almaya başladı ve ödemeleri aksattı. Bankalar PTT’ye yazı göndererek, emeklinin ödenmeyen taksitleri nedeniyle maaşına bloke konulmasını istedi. PTT de gelen yazılar üzerine bankada bulunan 2217 TL’ye bloke koydu. Emekli bunun üzerine konuyu mahkemeye taşıdı.
 
ART NİYET VURGUSU
 
Mahkeme emekli lehine karar vererek, blokenin kaldırılmasını istedi. Bankalar kararı temyiz etti. Yargıtay, bankadan kredi kullanan emeklinin, kredi sözleşmesine imza attığını ve maaşı ile krediyi ödemeyi taahhüt altına aldığını kaydetti. Kararda, emeklinin taksitlerin maaştan ödenmesini kabul edip sonra dava açmasının iyi niyetle bağdaşmadığına dikkat çekildi.
 
SÖZLEŞMEYİ OKUYUN
 
Emekli, önüne koyulan ve sayfalarca olan sözleşme metnini ‘imzaladıysa’ işin rengi değişiyor. Yargı bu konuda bankayı haklı bulabiliyor. O yüzden sözleşmeleri okumadan imza atmayın. Maaşa haciz konulacağıyla ilgili madde varsa bankayla bu konuyu görüşün. Kanun yalnızca SGK nezdinde doğacak alacakların haczine izin veriyor. Bu haciz de maaşın dörtte birini geçemiyor. 

YORUMLAR 14
  • Kredi Kullanma 6 yıl önce Şikayet Et
    Kredi Kullan Sonra Laf et ...
    Cevapla
  • murat 6 yıl önce Şikayet Et
    ssk öğle kesiyordu haberin bile olmuyor... benim annemin maaşı yersiz odeme altında kesilmeye başladı... dul ve yetim aylığı alıyordu sonra devlet bir kanun çıkarıyor devlet pardon deyip faiziyle geri aliyor....ogle sacma kanunlar varki inanmazsiniz o maasida o alir bu alama memur alir bagkur alamaz vs... bir suru sart var.. ya herkese ver ya kimseye verme... cok sacma..... insallah bu yorumlari akp liler okuyordur...
    Cevapla
  • SAYIN YARGIÇ 6 yıl önce Şikayet Et
    Tefecileri faizcileri bu ulkede savunmak yarginkn isimi
    Cevapla
  • VATANDAS DARGİN 6 yıl önce Şikayet Et
    Yoksulluk siniri 4500 olup aclik sinirinda maas alan emekli icin yargitaydan cikan bu karar kamu vicdanini yaralamistir. Emekli maasina kira elektrik su oduyor ksiin yakitta var.ahmetin parasini memete satiyor bankalar.bir de devlet bunlarin tahsilatciligini yapiyor.Kanunlar ve devlet insanlar icin vardir.Hukumetimiz artik bu isi duzenlemeyle netlestirip faiz lobilerine bagiracagina kanunen bunlarin ellerini baglamalidir...
    Cevapla
  • Sadık Yavaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Kredi alacak olan emekliye, "ödememi aksatırsam beni öldürün belgesi" de imzalatılabilir. Dolayısı ile burada art niyetli bankadır. Sıkışan adama her şeyi imzalatabilirler. Yargıtay ne zaman halkın gözü ile konuya bakacak. Hala 1923 cumhuriyeti elit bakışı mevcut....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle