Nabi Avcı: Ödemeler yılda iki kez yapılacak

Bakan Nabi Avcı, "Destekleme ödemeleri yılda iki kez nisan-mayıs, eylül-ekim topluca yaparak, üreticinin finansmana ihtiyaç duyduğu dönemde ulaşmasını sağlayacağız" dedi.

Nabi Avcı: Ödemeler yılda iki kez yapılacak
Nabi Avcı: Ödemeler yılda iki kez yapılacak
GİRİŞ 25.03.2017 09:42 GÜNCELLEME 25.03.2017 09:42

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı,"Desteklerde bürokrasiyi azaltacak, uygulamaları ise daha basit ve sade bir şekilde düzenleyeceğiz. Destekleme ödemelerini yılda iki kez nisan-mayıs, eylül-ekim topluca yapacak, üreticimizin finansmana en fazla ihtiyaç duyduğu dönemde desteğini almasını sağlayacağız" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Eskişehir’de  Damızlık Etçi Tavuk Geliştirme Merkezi kuracağız, böylece 2017'de ilk yerli etçil  anaç tavuğumuzu üretmiş olacağız." dedi. 
 
Avcı, Genç Çiftçi Projesi kapsamında Eskişehir Gıda Tarım ve  Hayvancılık İl Müdürlüğünde düzenlenen küçükbaş hayvan dağıtım töreninde yaptığı  konuşmada, AK Parti hükümetinin kırsal kalkınma kapsamında destek verdiği  Eskişehirli genç çiftçilere 960 küçükbaş hayvan dağıtım törenine katılmaktan  mutlu olduğunu kaydetti.
 
Eskişehir'e bu proje kapsamında 4 milyon 290 bin lira ödenek tahsis  edildiğini aktaran Avcı, "Bu kapsamda 77'si büyükbaş, 26'sı küçükbaş ve 40'ı da  bitkisel üretim olmak üzere, 108'i kadın 143 genç çiftçi projeden yararlanmaya  hak kazandı ve sözleşmeleri imzaladı" diye konuştu.
 
Avcı, şunları söyledi:
 
"Proje kapsamında 40 Bitkisel Üretim Projesi tamamlanmış ve ödemeleri  yapılmıştır. 24 Eylül 2016'da Seyitgazi ve Beylikova ilçelerimizde projeden  faydalanan 2 genç çiftçimize 40'ar Akkaraman ve Kıl Keçisi cinsi küçükbaş hayvan  dağıtımı gerçekleştirilmiştir. 4 Ocak 2017'de Genç Çiftçi Desteklemesi'nden 12  ilçemizde 77 genç çiftçiye toplam 462 büyükbaş hayvan verilmiştir. Bugün ise Genç  Çiftçi Desteklemesi'nden 12 ilçemizde küçükbaş hayvan almaya hak kazanan 24 genç  çiftçiye toplam 960 pırıt-pırlak cinsi küçükbaş hayvan dağıtımını inşallah hep  birlikte gerçekleştireceğiz. Şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum. AK  Parti olarak 2002 yılından bugüne birçok alanda olduğu gibi tarım, hayvancılık ve  kırsal kalkınma alanlarında da gerçekten çok önemli projelere imza attık,  çiftçilerimize çok önemli destek ve teşvikler sunduk. Eskişehirimiz de bu  desteklerden en üst düzeyde faydalanan illerden biri oldu."
 
Eskişehirli çiftçilere 2002 yılında 35 milyon lira tarımsal destek  verilmişken, bu desteği yaklaşık 4 kat artışla 2016 yılında 148 milyon liraya  çıkarttıklarını dile getiren Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu yıl mart itibarıyla Eskişehir'e 66,2 milyon lira destekleme  ödemesi yaptık. Hükümetlerimiz döneminde Eskişehir'e 225,1 milyon lira  hayvancılık olmak üzere toplam 1,3 milyar lira nakit hibe desteği verdik. Genç  Çiftçiyi Destekleme Projesi kapsamında 2016 yılında bitirilen 143 projeye 4,4  milyon lira destek verdik. Eskişehir'de 3 ovayı 'Büyük Ova Koruma Alanı' olarak  belirledik. Bunlar, Alpu, Günyüzü Ayvalı, İnönü Ovası. Eskişehir’de, 21 proje  kapsamında 260,90 dekar alanda mera ıslah çalışmasını tamamladık. Yem bitkileri  desteğini artırdık. Eskişehir'e son 14 yılda 46,6 milyon lira yem bitkileri  desteği ödedik. Yüzde 50 hibeli kırsal kalkınma desteklemeleri kapsamında ulusal  kaynaklar ile Eskişehir'e toplam 46,6 milyon lira hibe sağladık. Bu hibeler ile  Eskişehir'de 92 tarımsal işletme, tesis kuruldu ve modernize edildi. 2 bin 293  yeni makine ile ekipman alındı ve damla, yağmurlama sulama yatırımı yapıldı.  2003-2016 döneminde 27 tarımsal kalkınma kooperatifine 25,7 milyon lira düşük  faizli kredi desteği verdik. 2002 yılında Ziraat Bankasında yüzde 59, Tarım Kredi  Kooperatiflerinde yüzde 69 olan tarımsal kredi faiz oranlarını, birçok konuda  sübvansiyonlu kredi uygulaması getirerek yüzde 0-8,25 aralığına düşürdük."
 
"Üreticilerimiz artık aldığı krediyi geriye ödeyecek seviyede"
 
Eskişehirli çiftçilere 2016 yılında 433,8 milyon lira tutarında faiz  indirimli tarımsal kredi desteği sağladıklarını da değinen Avcı, "Üreticilerimiz  artık aldığı krediyi geriye ödeyecek seviyede. Eskişehir’de tarımsal kredilerin  geri dönüş oranları 2002 yılında Ziraat Bankasında yüzde 34,4, Tarım Kredi  Kooperatiflerinde yüzde 83 iken, 2016 yılında Ziraat Bankasında yüzde 98,5, Tarım  Kredi Kooperatiflerinde ise yüzde 98,2 olmuştur. Sıfır faizli hayvancılık kredisi  kapsamında 2010 yılından bugüne kadar bin 635 çiftçiye 79,3 milyon lira kredi  kullandırdık. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri kanalıyla."  değerlendirmesinde bulundu.
 
Avcı, "Parçalanmış tarım arazilerini birleştirmek adına yürüttüğümüz,  'Arazi Toplulaştırma Çalışmaları' kapsamında Eskişehir'de 47 milyon lira kaynak  kullanılarak 122 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmalarını bitirdik. 11 bin  hektar alanda çalışmalarımız devam etmektedir. Milli tarımı destekleme projesi  kapsamında da çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Her havzada en uygun ve en  iyi yetişen ürünleri tespit ettik. Stratejik ve arz açığı olan 21 ürünü havza  bazında destekledik, desteklemeye devam ediyoruz. Ülkemiz için önemli olan buğday  ve yem bitkilerini bütün havzalarımızda destekledik. Yeni dönemde ise  çiftçilerimiz için destekleme modelini sadeleştiriliyor, girdi desteklerini  artırıyoruz." diye konuştu.
 
Yeni dönemde desteklenecek ürünlerin 3 yıllık dönemler halinde  açıklanacağını anlatan Avcı, "Desteklerde bürokrasiyi azaltacak, uygulamaları ise  daha basit ve sade bir şekilde düzenleyeceğiz. Destekleme ödemelerini yılda iki  kez nisan-mayıs, eylül-ekim topluca yapacak, üreticimizin finansmana en fazla  ihtiyaç duyduğu dönemde desteğini almasını sağlayacağız. Mazot maliyetinin yüzde  50'si, gübre maliyetinin yüze 40'ını destekleyeceğiz. 2017 yılında sebze  fidelerini de ilk kez destek kapsamına alacağız. Fide ve fidan maliyetinin yüzde  40'ını destekleyeceğiz. Hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modelimizle yerli  üreticimizi destekliyoruz. Bu kapsamda Eskişehirimizin damızlık koç ve teke  üretim merkezi yapmayı planlıyoruz. En az 500 baş kapasiteli Damızlık Koç-Teke  Üretim Merkezleri kuracağız." ifadesini kullandı.
 
Ağıl yapımına, alet-ekipman alımına ve damızlık hayvana yüzde 50 hibe  vereceklerini dile getiren Avcı, "Küçükbaşta damızlık ihtiyacını bu merkezlerden  temin edeceğiz. Türkiye'yi şap hastalığından ari hale getirecek tedbirler  alıyoruz, bu konuda da üreticimizi rahatlatacağız." diye konuştu.
 
Eskişehir'e bir müjdesinin bulunduğunu ifade eden Bakan Avcı,  "Eskişehir'de Damızlık Etçi Tavuk Geliştirme Merkezi kuracağız, böylece 2017’de  ilk yerli etçil anaç tavuğumuzu üretmiş olacağız. Hamdolsun ülkemiz, her alanda  olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da hak ettiği konuma hızla geliyor. İnşallah  sizlerin desteği ve teveccühü ile önümüzdeki dönemde daha güzel, daha hayırlı  işler yapacağız." ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA