Norveç'ten 1 milyar dolar geldi!

Dünyanın en büyük varlık fonu, 2016 sonu itibarıyla Türkiye'de toplam 1 milyar dolara yakın yatırım gerçekleştirdi.

Norveç'ten 1 milyar dolar geldi!
Norveç'ten 1 milyar dolar geldi!
GİRİŞ 03.03.2017 14:03 GÜNCELLEME 03.03.2017 14:04
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük varlık fonu, 2016 sonu itibarıyla Türkiye`de toplam 1 milyar dolara yakın yatırım gerçekleştirdi. Geçen yıl, Norveç Varlık Fonunun portföyünde Türkiye`deki 48 şirketin hisseleri de yer aldı.

Norveç’in 900 milyar dolar büyüklüğündeki devlet varlık fonunun, 2016 sonu itibarıyla yaklaşık 1 milyar  dolarını Türkiye'deki 48 şirketin hisse senetleriyle değerlendirdiği ortaya çıktı.

AA muhabirinin Norveç Varlık Fonu'nu yöneten Norges Bank verilerinden derlediği bilgilere göre, fonun Türkiye'de yaptığı yatırımların toplam değeri  2016 Aralık sonu itibarıyla 936 milyon dolara ulaştı.

Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu'nun yatırım  portföyünde, TÜPRAŞ Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ, Enka İnşaat ve Sanayi AŞ,  Petkim Petrokimya Holding AŞ, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları ve Aksa Enerji  Üretim AŞ olmak üzere 5 Türk enerji şirketinin hisseleri de yer aldı. Fonun söz  konusu 5 şirketteki ortaklık hisse değeri 112 milyon 112 bin dolar olarak kayda geçti.

Varlık fonunun geçen yılın sonunda Türkiye'deki en büyük enerji  yatırımı, 48 milyon 207 bin dolarla Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'na  yapılırken, bunu 46 milyon 136 bin dolarlık TÜPRAŞ Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ  hissesi izledi.

EN BÜYÜK YATIRIM GARANTİ BANKASI'NA

Norveç Varlık Fonu'nun, Türkiye'de toplam değeri 1 milyar dolara  yaklaşan yatırımları arasında en büyük payı ise Garanti Bankası aldı.

Garanti Bankasının yüzde 1,23 hissesine sahip olan fonun, söz konusu  bankaya toplam yatırımı 112 milyon 63 bin doları buldu.

Fonun Türkiye portföyündeki en büyük hisse payı ise yüzde 4,99'una  ortak olduğu, Pınar Süt Mamülleri Sanayii AŞ hissesi olarak borsada  değerlendirildi. Söz konusu şirketin hisse senetlerine bağlanan toplam yatırım  miktarı 10 milyon doları geçti.

Norveç Varlık Fonu'nun Pınar Süt Mamülleri'ndeki ortaklığı, aynı  zamanda fonun küresel hisseleri arasında en büyük 20. yatırımı olarak dikkati çekti.

Fon, Türkiye'de 2001'den bu yana küçük yatırımlar yaparken, 2008  itibarıyla yatırımlarını büyüterek devam ettirme eğilimini sürdürüyor.

FON, HİSSE SENEDİ YATIRIMINI ARTIRACAK

Norveç'in devlet varlık fonu, 1990'dan itibaren ülkenin petrol ve  doğalgaz üretiminin getirisiyle yabancı ülkelerde hisse senedi, tahvil ve emlak  piyasalarında yatırım yapıyor. Fonun stratejisine göre, yatırımların yüzde 60'ı  hisse senetlerine, yüzde 35'i sabit getirili menkul kıymetlere ve yüzde 5'i  gayrimenkule yönlendiriliyor. Norveç hükümeti bu yıldan sonra hisse senetlerine  yapılan yatırımın payını yüzde 70'e çıkarmayı hedefliyor.

Norveç hükümeti, fon gelirlerinin yüzde 4’ünü kullanabilirken, geriye  kalan yüzde 96'lık kısmı biriktiriliyor. Norveç dışında 77 ülkede, 9 bine yakın  firmaya biriktirilen yüzde 96'lık kısımla yatırım yapılıyor ve ülkenin fondaki  parası sabit kalırken, elde edilen gelir harcanıyor.

Norveç Varlık Fonu, Türkiye'de ilaç sanayii, bankacılık, gıda,  iletişim hizmetleri, ulaşım ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren büyük  şirketlerin hisseleriyle de ilgileniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 17
  • salih 7 yıl önce Şikayet Et
    Bende fabrika açıyor sandım.adamlar parayla oynuyor.birde yatırım demigod..
    Cevapla
  • Ali Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Bugün dolara bakıyorum 3.70 üzeri bu hafta başı 3.50 lerdeydi bu durum iç açıcı değil. İşsizlik başını aldı gidiyor tekçare işsizliği çözmek.
    Cevapla
  • Battal 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu tür haberler ilgili şirketlerin borsa değerini arttırır. Sebepsiz artışla yatırım fonları yüksek kar ile çıkış yaparak vurgunu vurur ve çıkar. Olan ülke ekonomisine ve küçük yatırımcıya olur. Lütfen dikkat.
    Cevapla
  • salih 7 yıl önce Şikayet Et
    böyle paralar eskiden İMF den geliyordu adres değişmiş. dolar 3,70 para gelmese kaç olurdu acaba
    Cevapla
  • ekrem 7 yıl önce Şikayet Et
    dolar niye hala cıkıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle