Yerli ilaç harekatı! Gözler Türkiye'de...
Hükümetin, yerli ilaç hamlesi dünyanın dev ilaç şirketlerinin yatırım rotasını Türkiye'ye çevirdi.
Hükümetin ilaçta ‘yerli üretim’ şartının ardından yabancı yatırımcı rotasını Türkiye’ye kırdı. İthal 54 ilacı listesinden çıkaran hükümet, önümüzdeki 2 ayda 1.7 milyarlık 200 ilaç için de yerli alım şartı getirecek. Yerli firmalara yabancılardan ortaklık teklifi yağıyor. Hükümetin 2 ay içinde 2 milyar 400 milyonluk pazarda 'yerli üretim' şartı dünya devi ilaç firmalarını Türkiye'de yatırım arayışına yöneltti. İthal 54 ilacın geri ödeme listesinden çıkmasından sonra önümüzdeki 2 ayda 1.7 milyarlık 200 ilaç için de yerli alım şartı gelecek. Türkiye'de tüm vatandaşların sağlık ve ilaç masraflarının devlet tarafından karşılanması nedeniyle, devletin alım listesinden çıkardığı ilaç firması Türkiye pazarını tamamen kaybetmiş oluyor. Hükümet, yıllık 24 milyar liraya çıkan ilaç bütçesinin 10 milyardan fazlasını yabancı ilaç firmalarına ithalat karşılığında ödüyor. Türkiye'yi bölgenin ilaç üreticisi yapacak ve bölge ülkelerine ilaç ihraç edecek politikaların ilk adımı ise 'yerel üretim' yapan firmaya alım garantisiyle verildi. İlk etapta muadili ve eşdeğeri olan ilaçlar belirlendi ve yerli üretim yapmayan yabancı firmalara alımdan çıkarılacağı duyuruldu. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta Sağlık Uygulama Tebliği'nde 700 milyon TL'lik ithalat payı olan 54 ilaç ithal firmalar geri ödeme kapsamından çıkarıldı.
2.4 MİLYARLIK İTHALAT
Hükümet 1 yıl içerisinde 2.4 milyar TL'lik ilaç ithalatını yerel üretimle karşılamayı planlıyor. Türkiye'nin bu alanda kararlılığını gören yabancı firmalar yerli ilaç firmalarıyla ortaklık kurmak veya Türkiye'de yeni ilaç üretim fabrikaları açmak için çalışma başlattı. İlk 1 yıl içinde güçlü yerli firmalara ortaklık veya tamamen satın alma teklifleri getirmeye başladılar.
BİR YIL SÜRE VERİLECEK
Yeni uygulamayla 2 ay içinde yerli üretim yapma kararı alan firmaya 1 yıl üretim için süre verilecek. Bu süre içinde yerli üretim yaparsa geri ödeme listesinde alımına devam edecek. Yerli üretim şartı getirilen ilaçların belirlenmesi ise yerli üreticilerin üretim kapasitesine göre belirleniyor. Tek firmanın inisiyatifine bırakmamak için en az 3 farklı firmanın üretim yaptığı ilaçlar öncelikli listede belirlendi.
İTHAL ETTİĞİ İLACI İHRAÇ EDECEK
SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, kısa sürede Türkiye'nin ithal ettiği ilaçları ihraç edeceğini belirterek, "Biz bu uygulama ile yabancı ilaç firmalarının Türkiye'ye yerleşmesini, yatırım yapmasını istiyoruz. Bugün jenerik ilaçlar üretilir, yarın biyoteknolojik orjin ilaçlar üretilebilecek kapasiteye ulaşabiliriz. Yabancı firmalar Türkiye'de yatırım sahasından, işçisine kadar teşvik ediliyor. Bu imkânlardan yararlanmalarını istiyoruz. Türkiye, Afrika, Ortadoğu ve Avrupa pazarına ihracat yapmak için uygun bir ülke" dedi.
-
ibrahim duman 7 yıl önce Şikayet Etreis dize getirdin be adamları...çok şükür...Beğen Toplam 2 beğeni
-
Adiga81 7 yıl önce Şikayet EtYabanıların gelip kurduğu fabrikalarda üretilen ve ham maddesi dışarıdan gelen ilaçlar yerli mi oluyor. Devletin bundan ancak istihdam ve vergi kazancı olur. Başka da birşey olmaz. Ama en azından direk ithal etmekten iyidir.Beğen Toplam 2 beğeni