280 bin yeni mezun maaşına 702 lira destek!

İşsizliği azaltmak ve istihdamı artırmak amacıyla bu yıl 880 bin kişilik aktif işgücü ve istihdam programları uygulanırken son olarak buna Artı İstihdam Programı eklendi.

280 bin yeni mezun maaşına 702 lira destek!
280 bin yeni mezun maaşına 702 lira destek!
GİRİŞ 20.01.2017 08:00 GÜNCELLEME 20.01.2017 09:30
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Programla katma değeri yüksek alanlarda öncelik üniversite olmak üzere ilave işe alınacak her mezun için ilk yıl net asgari ücretin yarısını (702 lira), ikinci yıl ise yüzde 25’ini devlet karşılayacak.

Ekim 2016 itibarıyla Türkiye’de yüzde 11.8 olarak açıklanan işsizlik oranı, ekim ayları itibarıyla küresel krizin yaşandığı 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Çalışma çağındaki nüfusumuz bir yılda 856 bin kişi, çalışmak isteyenlerin sayısı ise 911 bin kişi arttı. Türk ekonomisi son bir yıllık dönemde sadece 411 bin kişilik ilave istihdam yaratabildi. Bu nedenle işsiz sayımız 500 bin kişi artarak 3 milyon 647 bin kişiye ulaştı. Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 11.8 iken, 15- 24 yaş grubundaki gençler arasında işsizlik yüzde 21.2 seviyesinde bulunuyor. Bu oran genç erkeklerde yüzde 17.9, genç kadınlarda ise yüzde 27.1 seviyesinde yer alıyor.

5 MİLYAR LİRA ÜCRET DESTEĞİ

İşsizlikteki bu artışı durdurmak için hükümet çare arayışlarını sürdürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bu hafta yaptığı açıklamada 880 bin kişilik istihdam hedefleyen program uygulayacaklarını açıkladı. İşbaşı eğitim programlarıyla 300 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. İşbaşında eğitim programı, ek külfet getirmediği, hatta bedava işgücü avantajı sağladığı için işveren tarafından tercih ediliyor. İşsizler de hem para kazanıyorlar hem de mesleklerini işbaşında geliştirme şansına sahip oluyorlar. İşyerlerini ve sektörleri tanıyorlar. Eğitim gördükleri işyerlerinde kalıcı iş sahibi olabiliyorlar.

Tam zamanlı olarak işbaşı eğitim programına katılanlara bu yıl 11 ay süreyle aylık bin 404 TL net ücret ödenecek. Program boyunca Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ile iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacak. Devlet, 300 bin kişi için bir yılda toplam 5 milyar lira dolayında harcama yapacak.

PARA KAZANIP İŞ ÖĞRENECEKLER

İşveren, işbaşında eğitim görenlere ücret ödeyip ödememe konusunda serbest olacak. İsteyen işveren hiç ilave ücret ödemeyecek. İsteyen işveren ise ilave ücret ödeme yoluna gidebilecek. İlave ücret ödeyen işveren bunu gelir vergisi matrahından düşebilecek.

İşbaşında eğitim programına katılanlar eğitim yapacakları işyerini kendileri bulabilecekleri gibi İŞKUR’dan da kendilerine uygun işyeri bulunmasını talep edebiliyorlar. İşverenlerin de niteliklerini belirtecekleri işçileri, işbaşında eğitmek üzere İŞKUR’dan talep etme hakları bulunuyor.

Habertürk

YORUMLAR 6
  • ihsan 7 yıl önce Şikayet Et
    süper bir uygulama .ekonomide bir taraftan işsizliği önlerken diğer taraftan talep artışı yaratır.
    Cevapla
  • hakikat 7 yıl önce Şikayet Et
    dilencilik değil iş istiyoruz.
    Cevapla
  • fehmi 7 yıl önce Şikayet Et
    İstihdam desteği ve benzeri bu tür desteklerin yönü değişerek emeklisi gelmiş düşen ücret nedeniyle emekli olmayanlara sağlanmalı istihdam da artmış sağlanacak kadro miktarıda artmış olur.
    Cevapla
  • Ts61 7 yıl önce Şikayet Et
    Daha ne olsunnn
    Cevapla
  • İşsiz Öğretmen 7 yıl önce Şikayet Et
    Devletimiz iyi niyetli olarak bir şeyler yapmaya çalışıyor ama işveren bunu kendi çıkarı için kullanıyor. Mesela ben özel okulda tecrubeli öğretmen olarak görev yapıyorum. Sene sonu işveren asgari ücretle anlaşmayı önümüze getiriyor. Haliyle biz işten çıkıyoruz. Yerimize de 700 Tl maaşla prezantabl 4 tane yeni mezun öğretmen işe başlıyor. Bizim ailemiz varmış. Evimiz kiraymış. Çocuklarımızın masrafları varmış. Kimin umurumda. Böyle soyut çözümler kötuye kullanılmaya çok musait.
    Cevapla
  • Yakup 7 yıl önce Şikayet Et
    Hayaldi gerçek oldu gör bunları türkiye başkanlığa EVET hizmete evet
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle