AB: Paranın 6'da 1'ini Türkiye'ye ödedik

Avrupa Birliği, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği 3 milyar euronun 467 milyon eurosunu sağladığını duyurdu.

AB: Paranın 6'da 1'ini Türkiye'ye ödedik
AB: Paranın 6'da 1'ini Türkiye'ye ödedik
GİRİŞ 17.10.2016 16:31 GÜNCELLEME 17.10.2016 16:31
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün katıldığı Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi'nde"Erdoğan Bizim topraklarımızda 3 milyon mülteci var. Avrupa Birliği temmuz ayına kadar 3 milyar avro destek vereceklerdi. Bunca süre geçti, verdikleri söz yerine gelmedi. Bizim harcamımız faturalı olarak 13 milyar doları buldu" demişti.

Erdoğan aslında bu sözleri ilk kez söylemiyor. Her konuşmasında bu konuya dikkat çekerken, Avrupa'dan ilk kez açıklama geldi.

"MALİ DESTEĞİ YERİNE GETİRİYORUZ"

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker,  20-21 Ekim’de Brüksel’de düzenlenecek AB Zirvesi öncesinde, ülke liderlerine, AB-Türkiye sığınmacı mutabakatında Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara sağlanması taahhüt edilen 3 milyar avroluk desteğe ilişkin bilgilendirici mektup gönderdi.

Mektupta, AB Komisyonu Başkanı Juncker, AB’nin sığınmacı mutabakatında Türkiye’ye sağlamayı taahhüt ettiği mali desteğin yerine getirildiğini iddia etti.

"467 MİLYON AVRO ÖDEDİK"

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara sağlanacak AB fonunun uygulanmaya başlamasının üzerinden 6 ay geçtiği anımsatılan mektupta, “Fonla ilgili işlemler hızla devam ediyor. Son haftalarda fonun uygulanmasıyla ilgili önemli ilerlemeler kaydedildi. Mevcut durumda 2,2 milyar avro bu fona tahsis edilmiş durumda. 1,2 milyar avroluk somut sözleşmeler yapıldı. Fonun, 467 milyon avrosu uygulayıcı ortaklara ödendi. Geriye kalanı da proje uygulamaları ilerledikçe ödenecek.” ifadeleri yer aldı.

"AB, TÜRKİYE İLE MUTABAKATINI YERİNE GETİRİYOR"

Mektupta, "Bu fonun tam olarak faaliyette olduğunu ve sığınmacılara yardım ettiğini söylemek adil olur. AB, Türkiye-AB sığınmacı mutabakatının ana unsurlarından biri konusunda üzerine düşeni yerine getiriyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

TÜRKİYE-AB ANLAŞMASI HAKKINDA

AB, 29 Kasım 2015’te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi'nde, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için 2017 sonuna kadar 3 milyar avroluk fon sağlamayı taahhüt etmişti. 18 Mart’taki zirvede ise bu bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar avroluk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı. Fonların, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanması karara bağlanmıştı.

Türkiye, uzun süredir AB’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara yönelik mali yardımını yeterince hızlı aktarmadığını belirtiyor.

YORUMLAR 6
  • Gurbetçi 7 yıl önce Şikayet Et
    Gerisi nerde ey AB.Yunanistana yada diyer ülkelere yardim olaydi simdiye 15 20 milyar yatmisti.Isin özü müslüman olunca ismi degisiyor ey iki yüzlüler insana benzemedikler :-/
    Cevapla
  • Murat 7 yıl önce Şikayet Et
    Vaybe. Ne çok ödemişsiniz. Utanmadan birde mektup yazmış
    Cevapla
  • Asım 7 yıl önce Şikayet Et
    Biz de ilticacıların 1/6 sını geri alalım.
    Cevapla
  • TÜRKOĞLUTÜRK 7 yıl önce Şikayet Et
    bu millet ( TÜRK MİLLETİ) öyle asil ve güçlü bir millet ki, osmanlıdan beri baştaki politikacıların, yaptığı sayısız siyasi hatalara direnç gösterdi... dış politikada göz göre göre yapılan yanlışlara sabretti, ama artık yeter, sayın politikacılar, dış politikada artık radikal kararlar alıp, bu asil milletimi ezdirmekten vazgeçin, bu millet, dünyadaki ciğeri beş para etmez kefereler tarafından aşağılanmayı asla haketmiyor, bunu anlayın artık ve dış politikamıza radikal kararlarla yön verin... yumşaklık ne TÜRK'e nede TÜRK siyasetçisine yakışmaz...
    Cevapla
  • Mustafa Gürak 7 yıl önce Şikayet Et
    Biz 2018 sonu,önü bilmeyiz.İşte Ekim ayı geldi.Ya vize selbestisini okeyleyeceksiniz,Yada Sığınmacılara kapıları açar trenleri Avrupaya yollarız.Kabusunuz oluruz.Siz bilirsiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle