Petrol piyasasında kritik mesaj! UEA yeni müdahaleye hazırlanıyor

UEA Başkanı Fatih Birol, enerji piyasalarında ihtiyaç oluşması halinde üye ülkelerin yeni stratejik petrol rezervi satışlarını değerlendirebileceğini açıkladı. AB ise metan kurallarında ertelemeyi gündemine aldı

Petrol piyasasında kritik mesaj! UEA yeni müdahaleye hazırlanıyor
Petrol piyasasında kritik mesaj! UEA yeni müdahaleye hazırlanıyor
GİRİŞ 30.09.2026 20:46 GÜNCELLEME 30.09.2026 20:48

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, enerji piyasalarında yeni bir müdahalenin gündeme gelebileceğini belirterek, ihtiyaç oluşması halinde üye ülkelerin daha fazla stratejik petrol rezervini piyasaya sürmeyi değerlendirebileceğini söyledi.

Dublin’de düzenlenen AB enerji bakanları toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Birol, UEA’nın başta dizel olmak üzere petrol ürünleri piyasasındaki gelişmeleri yakından izlediğini belirtti.

Birol, "Piyasaları, özellikle de ürün piyasalarını, dizel ve diğerlerini çok yakından takip ediyoruz. Eğer bir ihtiyaç olursa, elbette üye hükümetlerimizle görüşerek gerekli adımları atacağız" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve bazı liderlerin petrol fiyatlarının gerilemesi amacıyla yeni stratejik rezerv satışları yapılabileceğine ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine Birol, bu öneriler hakkında değerlendirme yapmadı.

AB METAN KURALLARINDA ERTELEME SEÇENEĞİNİ MASAYA ALDI

Avrupa Birliği, petrol ve doğalgaz ithalatına yönelik metan emisyonu düzenlemelerinin yürürlüğe giriş tarihini ötelemeyi değerlendiriyor.

AB Enerji Komiseri Dan Jorgensen, 1 Ocak 2027’den itibaren Birliğe enerji sağlayan yabancı petrol ve doğalgaz üreticilerine getirilecek metan emisyonlarını izleme ve raporlama yükümlülüklerinin ertelenmesi ihtimali üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Jorgensen, Dublin’deki AB enerji bakanları toplantısında yaptığı açıklamada, "İdari birimlere ithalatla ilgili kısmın ertelenmesi olasılıklarını araştırmaları talimatını verdim" dedi.

İRAN SAVAŞI ENERJİ TEDARİKİ ENDİŞELERİNİ ARTIRDI

Karbondioksitin ardından iklim değişikliğine en fazla katkı sağlayan sera gazlarından biri olan metana yönelik AB düzenlemeleri, enerji arzındaki yeni risklerle birlikte daha fazla tartışılmaya başlandı.

İran savaşı nedeniyle küresel petrol ve doğalgaz tedarikinde yaşanan aksamalar, Avrupa ülkelerinin yaklaşımını da etkiledi. Hükümetler, düzenlemelere uymayan tedarikçilere uygulanacak cezaların özellikle kış döneminde Avrupa’ya yakıt sevkiyatını azaltabileceğinden endişe ediyor.

Bu gelişmeler, AB’nin metan emisyonlarına yönelik ithalat kurallarının uygulanmasında erteleme seçeneğinin daha güçlü biçimde gündeme gelmesine yol açtı.

KAYNAK: FİNANSIN GÜNDEMİ
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.