1 Temmuz kabusa dönüşe bilir
Türkiye’de binlerce iş yerini ilgilendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek.
Türkiye’de binlerce iş yerini ilgilendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek uygulamanın az tehlikeli işyeri sahiplerini kara kara düşündürmeye başladı. Eczanelerin de az tehlikeli iş yerleri arasında yer aldığını belirten Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan konuyla ilgili milletvekillerinden yardım isteyip hazırladığı raporu ilgililere sundu.
6331 sayılı kanunun yayımından sonra 12/7/2013 tarihinde kabul edilen 6495 sayılı kanunun 56. Maddesi ile yürürlük tarihin 01.07.2016 tarihi olarak belirlenen uygulama ertelenmez ise 01 Temmuz’dan itibaren ciddi sıkıntıların yaşanacağını belirten Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan “Buna göre, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 26/1-b maddesi gereğince, 01.07.2016 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı görevlendirmeyen işverenlere, her bir işçi ve çalıştırılmadığı her ay için 6.511,00 TL, işyeri hekimi görevlendirmeyen işverenlere, keza her bir işçi ve çalıştırılmadığı her ay için 6.511,00 TL olmak üzere aylık 13.022 TL idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca, Kanuna göre; Türkiye genelinde 10 kişiden az çalışanın bulunduğu, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan özel sektör işyerlerinde; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi için yapılacak masraflar, Bakanlık tarafından karşılanacaktır. Ancak 10 kişiden az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri için masrafların Bakanlık tarafından henüz karşılanmamaktadır. Eczane, mali müşavirlik, avukatlık, mimarlık, mühendislik vb. gibi her türlü büro, ofisler, apartman ve site yönetimi (kapıcı) bakkal, manav, terzi vb. gibi işyerleri az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri sınıfındadır” diyerek uygulamanın ertelenip yeniden gözden geçirilmesi yönünde taleplerinin olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili olarak AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Abdurrahman Öz ve Mustafa Savaş ile görüştüklerini kaydeden Başkan Karararslan “Sayın vekillerimize, yapılacak yeni bir yasal düzenleme ile oluşabilecek mağduriyetlerin giderilmesi için taleplerimizi ilettik. Gereken girişimlerde bulunacaklarını ifade ettiler. Mağduriyet yaşanmaması için sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz” dedi.
“AYDA 10 DAKİKALIK BİR EĞİTİMLE SORUN NASIL ÇÖZÜLECEK”
İşverenlerin idari para cezaları ile muhatap olmamaları için 01 Temmuz 2016 tarihine kadar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilmiş ortaksağlık güvenlik birimleri (OSGB) ile sözleşme yapmak suretiyle iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden mutlaka hizmet almaları gerektiğini kaydeden Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, “6331 sayılı Kanunla az tehlikeli işyerlerine getirilen iş güvenliği uzmanı çalıştırmanın iş güvenliği ve iş kazalarını önleme ile ilgili en ufak bir yararı olamayacağı kanaatindeyiz. Şöyle ki; Eczanede çalışan elemana, büroda çalışan sekretere, bakkalın ve terzinin çırağına, apartman görevlisine, mağazadaki tezgahtara ne tür bir iş güvenliği eğitimi verilecektir. Ayda 10 dakikalık sürede verilecek eğitimin, iş güvenliğinin sağlanması ve iş kazasını önleme konusunda bir nasıl bir yararı olacaktır?” diye sordu.
Açıklamasında mahalledeki manavın, berberin, internete girerek İSG-KATİP sisteminden İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi sözleşmelerini bugün itibarıyla halledebilmesinin mümkün olmadığını da kaydeden Başkan Karaarslan taleplerini, “10 kişiden az, tehlikeli sınıfta bulunan işyerleri için hiçbir yararı olmayacak ancak, küçük esnafı iflasa götürecek olan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu ilgili kanundaki bu hüküm kanun metninden çıkarılmalıdır. Eğer bunun mümkün olmaması halinde kanunun az tehlikeli işyerleri açısından uygulaması 1.7.2021 tarihinde kadar 5 yıl ertelenmeli ve tıpkı tehlikeli işyerleri için masrafların devlet tarafından desteklenmesi gibi az tehlikeli işyerleri için de destek yapılmalıdır” diye açıkladı.