İşte yeni ekonomi yönetimi

Binali Yıldırım 65. hükümetin yeni kabinesini açıkladı. Kabinede ekonomi yönetiminde değişikliğe gidildi.

İşte yeni ekonomi yönetimi
İşte yeni ekonomi yönetimi
GİRİŞ 24.05.2016 11:57 GÜNCELLEME 24.05.2016 15:00

Binali Yıldırım yeni kabineyi açıkladı. Kabinede ekonomi yönetiminde değişikliğe gidildi.

Kabine'de yer alacak isimler arasında en fazla merak edilen konulardan biri de Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yeni Kabine'de yer alıp almayacağıydı. Mehmet Şimşek, yeni Kabine'de aynı görevini sürdürecek olması piyasalar tarafından olumlu karşılandı.

Binali Yıldırım'ın Başbakan olmasıyla boşalan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na Ahmet Arslan getirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na Savunma Bakanı olan Fikri Işık'ın yerine Faruk Özlü geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini ise yeni hükümette Mehmet Özhaseki yürütecek. 64. Hükümet'in Ekonomi Bakanı olan  Mustafa Elitaş'ın yerine ise yeni Kabine'de Nihat Zeybekci yer aldı. Cevdet Yılmaz'ın yerine yeni Kalkınma Bakanı ise Lütfi Elvan oldu. 

İşte yeni ekonomi yönetiminde yer alan isimler:

EKONOMİDEN SORUMLU BAŞBAKAN YARDIMCISI MEHMET ŞİMŞEK 

1967 doğumlu Mehmet Şimşek Batman'da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi mezunu olan Mehmet Şimşek, Siyasal Bilgiler Fakültesi diplomasına sahip. İngiltere Exeter Üniversitesi'nde yüksek lisansını yapan Mehmet Şimşek, 2007'de Gaziantep, 2011'de ise Batman'dan AK Parti çatısı altından milletvekili olarak TBMM'ye girdi. 2007-2009 döneminde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak hizmet veren Mehmet Şimşek, 2009'dan günümüze kadar olan dönemde ise Maliye Bakanı olarak çalışmalarını sürdürdü. Aynı zamanda İngiltere vatandaşlığı da olan Mehmet Şimşek 64. Hükümet'te ise Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görevine devam ediyor.

EKONOMİ BAKANI NİHAT ZEYBEKÇİ

Denizli'de 1961 yılında doğan Zeybekci, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Uluslararası ilişkiler Bölümü'nde yüksek lisans, London Collage'de ekonomi eğitimi alan Zeybekci, İstanbul ve Denizli'de yöneticilik görevlerinde bulundu. 2004-2011 yıllarında AK Parti Denizli Belediye Başkanlığı ile Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Türkiye Heyeti Başkanlığı görevini yürüten Zeybekci, 2005-2011 tarihleri arasında Türkiye Belediyeler Birliği Başkan Vekilliği yaptı. Zeybekci, 2009-2012 arasında Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanlığı görevinde bulundu. 2011 genel seçimlerinde AK Parti Denizli Milletvekili seçilen Zeybekci, TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanlığı görevlerini üstlendi. İngilizce ve Almanca bilen Zeybekci, evli ve 4 çocuk babası.

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI AHMET ARSLAN

Ahmet Arslan, 2 Haziran 1962'de Kars Kağızman'da doğdu. Babasının adı Süleyman, annesinin adı Lalizar'dır. Gemi İnşa ve Makine Mühendisi; İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Milli Güvenlik Akademisi 56. Dönem mezunudur. Özel sektörde yedi yıl ve Pendik Tersanesinde çeşitli görevlerde bulundu. Denizcilik Müsteşarlığı Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı ve Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü. Devlet Hava Meydanları İşletmesi, TT-NET ve Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu, TÜRKSAT Denetim Kurulu, TOBB Denizcilik Meclisi üyeliğinde bulundu. "Türk Dünyası Mühendislik Ödülü", "Fahri Profesörlük" unvanı ve "2010 Yılı Negatifi Pozitife Çevirenler Yılın Bürokratı" ödülleri sahibidir. Orta düzeyde İngilizce bilen Arslan, evli ve 1 çocuk babasıdır.

BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI FARUK ÖZLÜ

Faruk Özlü, 1962 yılında Düzce’de doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) Makina Mühendisi olarak mezun oldu.  İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) Yüksek Lisans ve Doktora yaptı.  İspanya’da Proje ve Mühendislik, Harvard Üniversitesi’nde Üst Düzey Yönetici eğitimi aldı.  Müsteşar Yardımcısı olarak Savunma sanayi stratejik planlarının hazırlanması, bütçe ve fon yönetimi, insan kaynakları, müsteşarlığın görev ve teşkilat kanununun hazırlanması, tedarik süreci ve yönetimine ilişkin yönetmelik ve yönergelerin hazırlanması çalışmalarını yürüttü.   2007 yılından beri savunma yönetimi ve savunma reformu konuları üzerinde çalışıyor.  TAI-TUŞAŞ, HEAŞ, TEKNOPARK İSTANBUL ve STM şirketlerinde Yönetim Kurulu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalıştı. 25. dönem Düzce milletvekili olarak seçildi. Evli, iki çocuk babası ve İngilizce biliyor.    

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK BAKANI MEHMET ÖZHASEKİ

1957 yılında Kayseri’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Buradan mezun olduktan sonra, Avukatlık stajını Kayseri Adliyesi’nde yaptı. Avukatlık yapmadı. Tekstil üzerine iş yapan aile şirketinin başına geçti. Başkan Özhaseki 5. kez üst üste Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek Kayseri tarihinde bir ilke de imza atmış oldu.  Evli ve 4 çocuk babası olan Başkan Özhaseki, İngilizce ve Arapça biliyor. Mehmet Özhaseki, 65. Hükümetin kurulmasıyla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak seçilmiştir.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SÜLEYMAN SOYLU

Aslen Trabzon Of'lu bir ailenin çocuğu olan Süleyman Soylu 1969 yılında İstanbul'da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul'da tamamladı. Plevne Lisesi mezunu olan Süleyman Soylu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdi. Süleyman Soylu evli ve iki çocuk babası.

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI FARUK ÇELİK

Faruk Çelik 1956 yılında Artvin-Yusufeli ilçesinde doğdu. İlkokulu Artvin'de ve orta öğrenimini Bursa'da tamamladı. Bursa Yüksek İslam Enstitüsü'nü bitirdi. Yıldız Üniversitesine bağlı Kocaeli İşletme Enstitüsü'nde iki yıl işletme eğitimi gördü. Dört yıl lise öğretmenliği yapan Çelik, çeşitli dallarda ticaretle meşgul oldu. İki yıl süreyle de yerel bir gazetenin sahipliğini ve köşe yazarlığını yaptı. 12 Haziran 2011 yılında yapılan 24. dönem Milletvekili seçimlerinde Şanlıurfa’dan Milletvekili seçilen ve 61. Hükümette 2. kez Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak atanan Faruk Çelik evli ve 4 çocuk babası.

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL

Bayburt doğumlu Naci Ağbal, 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Ağbal, 1989 yılında Teftiş Kurulu'na girdi ve 1993'te Maliye Müfettişi oldu. 2003'te Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı görevine, 2007 yılında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'ne atandı. Ayrıca Ekim 2008 yılında Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK Üyeliğine seçilen Ağbal, 12 Haziran 2009 tarihinde Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı'na atandı. 8 Mart 2008 tarihi itibariyle de Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet üyeliğine geçti. Sonra da her ikisinden de istifa etti. Evli ve iki çocuk babası olan Ağbal, İngilizce biliyor.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK

1978 doğumlu Albayrak, kabinenin en genç üyesi. Yükseköğretimini İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'nde tamamlayan Albayrak, New York'ta Pace Üniversitesi'nde finans üzerine MBA yaptı. 1996 yılından itibaren profesyonel meslek hayatına başlayan Albayrak, 1999 yılından beri Çalık Grubu'nun yurtiçi ve yurtdışı şirketlerinde çeşitli görevler üstlendi. 2002 yılında çalıştığı Çalık Holding'in ABD ofisinde Finans Direktörlüğü ile görevlendirildi. Bu esnada New York Pace University, Lubin School of Business'te İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı olan Berat Albayrak, iki çocuk babası.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI VEYSEL EROĞLU

Veysel Eroğlu, 18 Ağustos 1948'de Afyonkarahisar Şuhut'ta doğdu. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Eroğlu; İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. 1984'te doçent, 1991'de profesör olan Eroğlu, 45'i yabancı dilde olmak üzere 350'nin üzerinde ilmi makale, tebliğ ve mesleki teknik raporları ile kitapları yayınlandı. Eroğlu, 23. Dönemde Afyonkarahisar Milletvekili seçildi. 60. Hükümet'te Çevre ve Orman Bakanlığı görevini üstlendi. 61. Hükümette Orman ve Su İşleri Bakanlığı görevine getirildi. İngilizce bilen Eroğlu, evli ve 4 çocuk babası.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI BÜLENT TÜFENKÇİ

1966 Malatya-Yeşilyurt doğumlu olan Bülent Tüfenkçi, 1984 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu oluktan sonra Ticaret Hukuku üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. Tüfenkçi, 1991 yılında Malatya’ya yerleşerek serbest avukat olarak çalışmaya başladı. Şu anda serbest avukat olarak çalışmakta olan Tüfenkci, 2001 yılında AK Parti Malatya teşkilatının kuruluşunda yer aldıktan sonra teşkilata çeşitli kademelerde aktif oldu. 2011 – 2015 yılları arasında AK Parti Malatya İl Başkanlığı görevini yapan Tüfenkçi, evli ve 2 çocuk babası.

DİĞER DEĞİŞEN İSİMLER 

64. Hükümet'te Başbakan Yardımcısı olarak görevini sürdüren Lütfi Elvan Kalkınma Bakanı olarak 65. Hükümet'te çalışmalarına devam edecek. 64. Hükümet'te Milli Eğitim Bakanı olan Nabi 65. Hükümet'te Kültür ve Turizm Bakanı olarak çalışmalarına devam edecek.

KALKINMA BAKANI LÜTFİ ELVAN

12 Mart 1962'de Karaman Ermenek'te doğdu. Maden Yüksek Mühendisi, Ekonomist ve Planlamacı; İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesini bitirdi. İngiltere'de Leeds Üniversitesi'nde Maden ve Yöneylem Araştırması alanında, ABD'de Delaware Üniversitesi'nde ekonomi dalında yüksek lisanslarını yaptı. 23.Dönem Karaman Milletvekili seçildi. 24.Dönem Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı oldu. 26 Aralık 2013 Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı oldu. 7 Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde 25.Dönem Antalya milletvekili olarak seçildi. 1 Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde 26.Dönem Mersin milletvekili seçilerek, 24 Kasım 2015 tarihinde 64. Hükümet kabinesinde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Elvan, evli ve 2 çocuk babasıdır. 

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI NABİ AVCI

Nabi Avcı, 8 Ekim 1953'te Bilecik'te doğdu. Öğretim Üyesi Prof. Dr.; Orta Doğu Teknik Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesini bitirdi. Doktorasını Anadolu Üniversitesinde İletişim Bilimleri alanında yaptı. 1974 yılında Kültür Bakanlığında memuriyete girdi. Anadolu Üniversitesinin kuruluşunda İletişim Bilimleri Fakültesinde öğretim görevlisi oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlık Müşavirliği görevlerinde bulundu. 2000 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesinde profesör oldu. 2003'te Başbakan Başmüşavirliği görevine getirildi. TÜBİTAK Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu Üyeliği ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanlığı yaptı. Telif ve tercüme olarak çok sayıda kitabı bulunmaktadır. 24. Dönemde TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı oldu. Çok iyi düzeyde İngilizce, orta düzeyde Almanca bilen Avcı, evli ve 5 çocuk babasıdır.

KAYNAK: EKOTRENT