Yeterlilik belgesi olmayan çalışamayacak

Çalışma Bakanlığınca yayımlanan tebliğe göre, 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanlar 26 Mayıs'tan itibaren çalışamayacak.

Yeterlilik belgesi olmayan çalışamayacak
Yeterlilik belgesi olmayan çalışamayacak
GİRİŞ 23.05.2016 13:34 GÜNCELLEME 23.05.2016 17:26
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğe göre, 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanlar 26 Mayıs'tan itibaren çalışamayacak. Aralarında inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı ve betonarme demircisinin de olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde, işveren veya işveren vekiline kişi başına 500 lira ceza kesilecek.

"Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ"in geçen yıl 25 Mayıs'ta yayımlanması ile "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" işler sınıfından olup, Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) standardı yayımlanan 40 meslekle ilgili "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunluluğu için tanınan sürenin dolmasına sayılı günler kaldı. Aralarında inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betonarme demircisi ve çelik kaynakçısının da olduğu meslekler, 26 Mayıs'tan sonra "Mesleki Yeterlilik Belgesi" bulunmadan yapılamayacak. Söz konusu tarihten sonra inşaat, otomotiv, enerji ve metal sektöründe belirlenen 40 meslekte belgesiz işçi çalıştıran işyerlerinde, işveren veya işveren vekiline kişi başı 500 lira ceza kesilecek.

[Mesleki yeterlilik belgesi almayan işçiler 2 ay sonra şantiyede çalışamayacak] Mesleki yeterlilik belgesi almayan işçiler 2 ay sonra şantiyede çalışamayacak.

MASRAFLAR İŞSİZLİK SİGORTASI FONU'NDAN 

Belge zorunluluğu kapsamında yer alan meslekleri icra eden kişilerin, "Mesleki Yeterlilik Belgesi" almak için MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına başvurması gerekiyor."Mesleki Yeterlilik Belgesi", teorik ve uygulama sınavı sonucunda ulusal meslek standardında belirtilen bilgi ve beceriye sahip olduklarını kanıtlayanlara veriliyor. MYK tarafından şimdiye kadar 624 mesleğin standardı belirlenirken, toplam 48 bin 278 mesleki yeterlilik belgesi verildi. Bir kişi bu haktan, bir meslekte ve yalnızca bir kez yararlanabiliyor.

Çalışanlar ve işsizlerin MYK'nın yetki verdiği kuruluşlarda girip başarılı oldukları sınavın ücreti ve hak ettikleri belgenin masrafı ise 2017 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Bugüne kadar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yaklaşık 7 milyon 200 bin lira sınav ve belgelendirme ücreti ödendi.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ŞARTI ARANMAYAN DALLAR 

Mesleki Eğitim Kanunu'na göre ustalık belgesi bulunanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ile teknik eğitim okullarından, üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ile bölümlerinden mezun olup, diplomalarında ya da ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlarda "Mesleki Yeterlilik Belgesi" şartı aranmıyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanların 26 Mayıs'tan sonra çalıştırılmayacağı meslekler şunlar:

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Yunus 7 yıl önce Şikayet Et
    Memlekette milletvekili olabilmek için sadece ilkokul mezunu olma şartı yeterliyken boyacı, sıvacı olabilmek için yeterlilik şartının olması da ayrı bir güzellik.
    Cevapla
  • Yüzdeelli 7 yıl önce Şikayet Et
    Milletvekili zanaatkar değildir.Bir imalat yapmıyor.Parası ve çevresi olan ilkokul mezunu her vatandaş m.v. olabilir.Ancak zanaatkar olmak m.v. olmaktan daha zordur.Yıllarca pişmek gerekir meslekte.İşin hakkını vermek gerekir.Hile hurda katmamak gerekir zanaatına.Bence çok yerinde bir yasa.Kullandığı ürünün özelliklerini bilmeyen; boyayı mundar edip suçu üreticiye atan ahlaksızlardan piyasa temizlenmeli.Eline fırça alan, ben boyacıyım diyor.Eline çekiç-murç alan, ben tesisatçıyım diyor.Olmaz böyle.Bir de şu müteahhitler ile ilgili bir yasa çıkarsalar çok iyi olacak.İpini koparan yap-sat işine giriyor.
    Cevapla