Rusya'ya alternatif Uzakdoğu'dan

Antalya'da ihracata alternatif pazar oluşturmak için Çinli firmalarla bir toplantı gerçekleştirildi.

Rusya'ya alternatif Uzakdoğu'dan
Rusya'ya alternatif Uzakdoğu'dan
GİRİŞ 14.05.2016 15:31 GÜNCELLEME 14.05.2016 15:46

Yılda 5 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünü ithal eden Çinli firmalar, bu ürünlerin ithalatını Türkiye’den gerçekleştirmek için Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nde (BAİB) yaş sebze meyve ve gıda ürünleri ihracatçılarıyla görüşmeler gerçekleştirdi.

Antalya’da ihracata alternatif pazar oluşturma adına Çinli firmalarla toplantı gerçekleştirildi. Çin’de yılda 5 milyar dolar gıda ve tarım ürünü ithal eden ve bu ithalatın bir bölümünü artık Türkiye’den gerçekleştirmek isteyen firmaların üst düzey yetkilileri Antalya’ya geldi. Heyet, Türkiye’den kiraz, limon, nar, fındık, kuru incir, kuru kayısı, zeytin, zeytinyağı, un, süt tozu, bal ve tavuk satın almak istediklerini belirttiler. Çin’de gıda ve tarım ürünleri ticareti yapan ve 8 kişiden oluşan heyet Antalya’dan önce İstanbul, Ankara ve Nevşehir’de incelemeler gerçekleştirdi.
  
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, toplantının açılış konuşmasında Çin heyetine Türkiye’nin yaş sebze meyve üretimi ve ihracatı hakkında bilgi vererek başladı. Türkiye’nin meyve sebze üretiminin 46 milyon ton olduğunu kaydeden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Üretim anlamında dünyada beşinci, Avrupa’da ise birinciyiz. Tarım ürünleri ihracatımız 2 milyar dolar. Yaş meyve sebze ihracatımız 3 milyon tonun üzerinde” dedi.

GERÇEKLEŞİRSE TÜRKİYE YAŞ SEBZE İHRACATINDA 1.SIRAYA YÜKSELİR
 
Dünya yaş meyve sebze ihracatında İspanya’nın birinci sırada yer aldığını söyleyen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Türkiye 13.sırada. Eğer bu görüşmeler sonrasında işbirliğini gerçekleştirirsek Türkiye yaş meyve sebze ihracatında birinci sıraya yükselir. En çok domates ihraç ediyoruz ve üretiminin en yoğun olduğu yer Antalya. İhracatımızın ikinci sırasında mandarin yer alıyor. Mandarin de Adana, Mersin, Hatay ve Ege Bölgesinde yetişiyor. Akdeniz’de portakal ve limon üretilip ihraç ediliyor. Ege, üzüm üretiminin ve ihracatının yoğun olduğu bölge. Kiraz, Türkiye’nin her yerinde üretiliyor. Mayıs ayında başlayan kiraz üretimi Temmuz ayı sonuna kadar sürüyor. İspanya’da ve başka ülkelerde kiraz üretimi 1 ayı geçmez ama bizde sezon 2.5 ay. Nar da bölgemizde yoğun olarak yetiştirilen bir ürün. Karadeniz dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği bölge” diye konuştu.
 
Son 20 yılda Türkiye’nin yaş meyve sebze üretiminin ve ihracatının ciddi oranda arttığını söyleyen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı,  “100’ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Üretim yaparken gıda güvenliğini sistemin merkezine oturttuk. Üreticimiz süreç içinde bilinçlendi. Türkiye ile Çin arasındaki ticaretimizi geliştirmek için, Çin’e ürünlerimizi ihraç edebilmek için öncelikle karantina anlaşmasının imzalanması gerekiyor. Kiraz ile bu süreç başlayacak. İklim ve doğal yapımız nedeniyle kirazımız çok lezzetli. Kiraz ile başlayan süreç diğer ürünlerle devam edecektir.”

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Senih Yazgan ise birliklerine üye 100’ün üzerinde ihracatçı olduğunu ve meyve ile zeytin ve zeytinyağı ihraç ettiklerini söylerek, “Çin’e ihracat gerçekleştirebilmemiz için karantina şartlarının belli olması lazım. Mayıs ayından Ağustos ayına kadar kiraz ihraç edebiliyoruz. Kirazlar toplandıktan hemen sonra soğuk zincire dahil oluyor. Böylece kirazımızın raf ömrü 40-45 güne kadar çıkıyor” dedi.

Çin Tarım Ürünleri Pazarlama Derneği ve Pekin Xinfadi A.Ş. Başkanı Zhang Yuxi ise “Hepimizin aynı işi yapıyor olması çok güzel. 5 gündür ülkenizdeyim. Kapadokya’da  limon depolanan mağaraları gördüm. Bu ziyareti G-20 Zirvesi’nde yapılan anlaşma çerçevesinde gerçekleştirdik. Tarım ürünlerinizi görüp, almaya geldik. Türkiye’den ithalatımız kiraz ile başlayacak. Ben Pekin’de meyve sebze satıyorum. 30 ülkeden ürün alıyorum. Umarım 31.ülke Türkiye olur. Türkiye’den ithalatımız yok denecek kadar az. Ürün alacağımız bir sonraki ülke Türkiye olsun istiyoruz. 1.5 milyar nüfusumuz var. Bizde üretiyoruz ama yetmiyor” dedi.

KAYNAK: İHA