'İstenmeyen mesajlara' 1,3 milyon lira ceza

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, "istenmeyen ticari ileti" şikayetleri nedeniyle ilgililere, 1 milyon 292 bin lira idari para cezası kesti.

'İstenmeyen mesajlara' 1,3 milyon lira ceza
'İstenmeyen mesajlara' 1,3 milyon lira ceza
GİRİŞ 21.04.2016 11:23 GÜNCELLEME 21.04.2016 11:23

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca,  istenmeyen ticari ileti şikayetleri nedeniyle ilgililere, toplam 1 milyon 292 bin  lira idari para cezası kesildi. Şikayetlerde ilk sırayı 161 bin 193  başvuruyla SMS alırken, bunu 13 bin 134 başvuruyla sesli arama ve 3 bin 958  başvuruyla e-posta yoluyla gönderilen iletiler izledi.

AA muhabirinin Bakanlıktan aldığı bilgiye göre, pazarlama ve tanıtım  amaçlı, mesaj, arama ve e-posta gibi uygulamalara yönelik şikayetler bu yıl da  hız kesmedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının internet sayfasının yanı sıra e- Devlet  Kapısı'na entegrasyonu sağlanan "Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi"  üzerinden 7 Temmuz 2015'ten bugüne kadar 178 bin 285 şikayet yapıldı.

Şikayet türlerinde ilk sırayı 161 bin 193 başvuruyla SMS alırken, bunu  13 bin 134 şikayetle sesli arama ve 3 bin 958 şikayetle de e-posta yoluyla  gönderilen iletilere ilişkin başvurular izledi.

İncelemeler neticesinde il müdürlüklerince kesilen ceza tutarı, toplam  1 milyon 292 bin 165 lira oldu. Birçok il müdürlüğünde ise şikayet edilen gerçek  veya tüzel kişilerden savunmaları istendi ve idari para cezası uygulama aşamasına  gelindi.

Söz konusu şikayetlerin 31 bin 945'i bu yıl gerçekleşti. Bu  başvuruların 29 bin 272'si SMS, bin 804'ü sesli arama ve 869'u e-posta yoluyla  gönderilen iletilere ilişkin oldu. Bu başvurular nedeniyle ilgililere 12 bin 165  lira ceza uygulandı.

İLETİ ŞİKAYET SİSTEMİ

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un uygulamasını  düzenleyen Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik,  geçen yıl temmuzda yürürlüğe girmişti.

Yönetmelik çerçevesinde istenmeyen ticari elektronik iletilere ilişkin  başvurular, dilekçeyle ticaret il müdürlüklerine yapılabildiği gibi Bakanlığın  resmi internet sitesi ve e-devlet Kapısı üzerinden ulaşılan Ticari Elektronik  İleti Şikayet Sistemi üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Başvuruyu değerlendiren  Bakanlık, bu sürece ilişkin tüketiciye bilgi veriyor. Her bir ticari elektronik  ileti için bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası uygulanabiliyor. Bu  ceza, bir defada birden fazla gönderilen iletiler için 55 bin liraya kadar  çıkabiliyor. Şikayetler, ticari elektronik iletinin gönderildiği tarihten  itibaren en geç 3 ay içinde yapılabiliyor.

Söz konusu düzenleme uyarınca, onaylı olduğu kabul edilen veri  tabanlarında iletişim bilgileri yer alan vatandaşlara gönderilen iletilere  ilişkin olarak ise idari işlem uygulanamıyor. Şikayet başvurusunda bulunulmuş  olması, ileti gönderilmesinin reddedildiği anlamına gelmediği için ticari  elektronik ileti almak istemeyen tüketicilerin öncelikle bu iletileri reddetme  haklarını kullanmaları gerekiyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL