"Merkez piyasaların beklediği şekilde karar verdi"

ASKON Başkanı Mustafa Koca, yeni Merkez Bankası başkanının piyasaların beklediği şekilde karar verdiğini söyledi.

"Merkez piyasaların beklediği şekilde karar verdi"
"Merkez piyasaların beklediği şekilde karar verdi"
GİRİŞ 20.04.2016 15:49 GÜNCELLEME 20.04.2016 15:54

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, PPK'nın faiz konusundaki kararıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede ”Yeni Başkan piyasaların beklediği şekilde karar verdi” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Başkan değişmemiş olsa dahi aynı kararın verilmesi beklenebilecek bir sonuçtu”

“Yeni Başkanla birlikte yeniden alevlenen ve biraz da vereceği kararı etkilemeye dönük olduğu anlaşılan bir kampanya yaşandı. Normalde ekonomik şartlar ve parasal gelişmeler bizim faiz oranlarını düşürmemiz için gereken ortamı hazırlamıştı. Başkan değişmemiş olsa dahi aynı kararın verilmesi beklenebilecek bir sonuçtu. Ancak herhalde telaşı olan kesimler var. Ezkaza yeni Başkan rijit bir tavır ortaya koyar ve faizleri bir puana yakın düşürürse o zaman ne yaparız dercesine erken davranıp piyasaları ve kararı yönlendirdiler.

Hayırlısı olsun. 50 puanlık düşüş herhangi bir olumsuz tepkimeye sebebiyet vermez ve üzerinden bir ay rahat bir şekilde geçerse yeni ayda değerlendirme bir kez daha yapılacaktır.

Hükümetin ekonomi yönetiminin ciddi ciddi yatırımları harekete geçirmek için çok yönlü tedbirleri düşündüğü bir ortamda faiz konusunun da bu düşünceden bağımsız olarak seyretmesini beklemeyiz.

Hiç şüphesiz TCMB’nin bağımsızlığı, hükümetin ekonomi politiğini ciddiye almamayı, hesaba katmamayı gerektirecek bir anlam taşımamaktadır. Araçsal bağımsızlıktan kasıt, kanunla kendine verilen görevi, gereği gibi yerine getirmekte ki, özgür karar vermek hakkıdır.”

"Ekonomi yönetimi kapsamındaki yapılar senkronize hareket etmeli"

“Sonuç itibariyle aynı ülkenin geleceğini organize eden yapılarımızın birbirleri ile yüksek düzeyli bir senkron içinde çalışmaları en büyük beklentimizdir. O yüzden bir taraftan büyümeyi ve istihdamı düşünürken diğer taraftan enflasyonu kontrol altına almayı başarmak zorundayız. Hiçbir kurumun sadece kendi hedeflerine odaklanarak diğer boyutları yok saymak gibi bir lüksü olamaz. Yeni Başkanın ve yeni kararın hayırlı olmasını diliyoruz.“