Terör 66 milyon dolarlık yatırımı engel oldu

Terör örgütü PKK'nın saldırıları bölgedeki enerji yatırımlarını vurdu.

Terör 66 milyon dolarlık yatırımı engel oldu
Terör 66 milyon dolarlık yatırımı engel oldu
GİRİŞ 14.04.2016 09:32 GÜNCELLEME 14.04.2016 09:33
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Terör, enerji sektörüne yapılan yatırımların ötelenmesine neden oluyor. Bölgede 66 milyon dolarlık petrol ve doğalgaz araması yapacak anlaşmayı imzalayan Norveçli OPC, terör örgütünün petrol ve boru hatlarını hedef alması nedeniyle yatırımlarını erteledi.

Terör örgütü PKK’nın saldırıları, enerji yatırımlarını vurdu. Kerkük-Yumurtalık Hattı’na çok sayıda saldırı düzenleyen terör örgütünün 66 milyon dolarlık petrol arama yatırımını da kaçırdığı ortaya çıktı. Norveçli OPC firması Türkiye’nin Kuzey Irak sınırına yakın bölgesinde 11 kuyu açmak için 5 adet ruhsat aldı. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre Şırnak, Mardin, Hakkari ve Siirt’te petrol ve doğalgaz arama kuyusu açmak için Başbakanlık onayının alınmasına rağmen firma, güvenlik gerekçesiyle yatırım kararını değiştirdi. OPC, ruhsat almasına rağmen teminatı yatırmayarak yatırımdan vazgeçti. Böylece Türkiye’nin kendi yerli enerji kaynaklarından daha fazla üretim yapmasının önüne geçilmiş oldu. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken enerji yönetimi, terör örgütünün hem petrol ve doğalgaz arama hem de boru hattı yatırımlarını baltaladığına dikkat çekiyor. Kerkük-Yumurtalık Hattı’na çok sayıda saldırı düzenleyen PKK, hem Türkiye’yi hem de Kuzey Irak yönetimini zorda bırakmayı hedefliyor. Hatların çalışmasını önlüyor. PKK terör örgütü Türkiye sınırları içindeki Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattını patlatması sonucunda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne sadece bir haftada 100 milyon dolarlık zarar vermişti.

PETROL VE GAZ PROJELERİNDE GECİKME

Terör örgütü, petrol boru hattına saldırarak kurulması planlanan doğalgaz hattını da tehdit ediyor. Böylece Kuzey Irak’ta petrol üretimi ve ucuz doğalgazın gelmesi geciktirilmiş oluyor. Türkiye’nin döviz kaynaklı cari açığının azaltılmasının önüne geçilerek ekonomik açıdan da yıpratılması sağlanıyor. Terör nedeniyle yatırımların sekteye uğraması Türkiye’nin Rusya ve İran gibi ülkelerden aldığı enerjiye olan bağımlılığının devam etmesine neden oluyor.

IRAK İLE 50 YILLIK ANLAŞMAMIZ VAR

Türkiye ayrıca, Irak’ta 2018 yılına kadar petrol ihtiyacının üçte birini üretmeyi hedefliyor. Kuzey Irak’ta toplamda 13 sahada petrol ve doğalgaz arama çalışması yapılması planlanıyor. Türkiye ile kuzey Irak arasında 50 yıllık doğalgaz ve petrol üretim anlaşması bulunuyor.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 1
  • salih 8 yıl önce Şikayet Et
    sadece 66 milyon dolar olsa iydi,,, yıkılan şehirler yapılanmasına kaç milyar dolar gidecek onları kimse görmek bile istemiyor
    Cevapla