‘Donanma’nın amiral gemisi yolda!

Deniz Kuvvetleri’nin amiral gemisi olarak tasarlanan TCG Anadolu Türkiye’nin en büyük gemisi olacak.

‘Donanma’nın amiral gemisi yolda!
‘Donanma’nın amiral gemisi yolda!
GİRİŞ 04.01.2016 09:06 GÜNCELLEME 04.01.2016 09:06
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Tasarımı tamamlanan ilk milli fırkateyn ‘TCG İstanbul’un ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından İstanbul’daki Sedef Tersanesi’nde yaptırılan Türkiye’nin en büyük ve donanımlı savaş gemisinin ismi ve borda numarası belli oldu.

Ülkemiz donanmasının ana gemisi olacak savaş gemisini Türk Loydu’nun onaylayacağı (klaslandıracağı) öğrenilirken ismi TCG Anadolu olarak belirlendi. 225 metre uzunluğunda tasarlanan TCG Anadolu, pek çok açıdan ilkleri barındıracak. Savaş helikopterleri ve savaş uçakları için yeniden dizayn edilen pisti, 12 derecelik eğimle daha elverişli hale getirildi.

Böylece gemiye F35B sınıfı, 5. Nesil av ve bombardıman uçakları da inebilecek. 8 gelişmiş savaş helikopterini taşıyabilecek gemi, Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ve Atlantik Okyanusu’nda kullanılabilecek. Donanmamızın ana gemisi olarak hizmet verecek TCG Anadolu, dönebilen motorlu Osprey hava araçlarının gece ve gündüz operasyon yapmasına olanak sağlayacak kapasitede bir uçuş güvertesine de sahip olacak. Osprey, helikopter olmasına rağmen uçakların yapabileceği pek çok manevrayı yaparken barındırdığı pek çok özellikle biliniyor. 
 
Bin 400 kişi taşıyacak

Çok Amaçlı Amfibi Hücum Gemisi olarak kullanılması planlanan TCG Anadolu, 1 amfibi taburunu normalde gerekli olan iletişim, muharebe ve destek araçlarına ihtiyaç duymadan istenilen bölgeye çıkartabilecek. 700 kişilik amfibi gücünün yanısıra toplamda bin 400 kişinin aynı anda bulunabileeği gemi, 8 deniz çıkarma aracını taşıyabiliyor. Gemi tek başına önemli bir askeri gücü binlerce kilometre uzağa taşıyabilecek. TCG Anadolu bünyesinde, ameliyathane, diş tedavi üniteleri ve yoğun bakım ile enfeksiyon odalarınan da bulunduğu en az 30 yatak kapasiteli askeri Hastane de barındıracak. 
 
‘Gurur duyuyoruz’

Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Üyesi Orkun Kalkavan, böylesine büyük bir askeri projede yer almanın kendilerini gururlandırdığını belirtti. TCG Anadolu’nun Türk donanmasının ana gemisi olacağını ve denizaşırı operasyonlarda ana gemi olacağını söyleyen Kalkavan; “Kıtalararası görev yapabilecek kadar donanımlı gemi ile ülkemizi savunma sanayinin geldiği gücü göstermenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu. 

Silah sistemi yerli

2021’de hizmete girmesi planlanan geminin ana görevi amfibi görev gücünü nakletmek ve helikopter operasyonu yapmak. İkinci görev olarak da insani yardım ve kriz bölgelerinden insani transferi gibi amaçlar için kullanılacak. Tamamen çelik olacak gemi, 20-21 knot(37-39 kilometre) sürat yapabilecek. Tam yüküyle 28 bin ton ağırlığa erişecek gemi, 225 metre boy ve 32 metre eninde olacak. Havuz güvertesinde 4 adet Mekanize Çıkarma Aracı (LCM) veya 2 adet HavaYastıklı ÇıkarmaAracı (LCAC) taşıyabilecek gemi de 2 adet Personel Çıkarma Aracı (LCVP) bulunabilecek. 13 tank, toplam 27 adet Amfibi Zırhlı Aracı (AAV) (21 adet personel AAV, 3 adet komuta AAV, 3 adet kurtarma AAV), 6 adet Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) ve 33 adet çeşitli araç kıtalararası taşınabilecek. 16 Knot rüzgarda yükleme ve boşaltma, 27 knot kuvvetli rüzgarda bile helicopter operasyonu yapabilecek gemi tüm silah ve savunma sistemini de kullanabilecek. Personel, helikopter ve araçlar için asansörler bulunan geminin 348 kalıcı personeli olacak. 56 uçuş pesoneli, 50 hastane personeli, 200 karargah pesoneli ve 550-700 kişilik amfibi komandosunu barındıracabilecek geminin silah sistemini Havelsan ve Aselsan yapacak. 
 

YORUMLAR 16
  • FETİH 1453 8 yıl önce Şikayet Et
    masallah allah devletimizin gucunu kudretini artirsin dunyada ucak gemisini yapan bir kac ulke var tabiki artik gururla soyleye bilirizki bizim ulkemizde artik ucak gemisi yapabiliyor ne mutlu bize allah muhendislerimize zihin gucu versin
    Cevapla
  • mehmed dogru 8 yıl önce Şikayet Et
    Herşey çok güzel ama Kalkavan Fetö cüdür.Geminin tüm teknik bilgileri,A da Z ye koruma altına alınmalı,başka tersanelerde inşa gerçekleştirilmelidir...
    Cevapla
  • Osmanlı 8 yıl önce Şikayet Et
    maşallah
    Cevapla
  • Kılıç Arslan 8 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlısıyla bitirmeyi nasip eylesin Mevla.
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    maşALLAH gurur verici RABBİM uzun Ada'ma uzun ömür versin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle