Yıldız: Akkuyu'nun riske gireceğini düşünmüyorum

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali riske gireceğini düşünmediğini söyledi.

Yıldız: Akkuyu'nun riske gireceğini düşünmüyorum
Yıldız: Akkuyu'nun riske gireceğini düşünmüyorum
GİRİŞ 09.10.2015 12:14 GÜNCELLEME 09.10.2015 12:22

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali yapımına ilişkin, "Rusya Federasyonu ticari bir iş yapıyor. O yüzden burada böyle bir projenin riske girmesi halinde ki riske girebileceğini çok düşünmüyorum, asıl cebinden

Bir gazetecinin "Türkiye - Rusya ilişkileri gerginleşti. Türkiye, enerji konusunda Rusya'yla çok ciddi anlaşmalar yaptı. Akkuyu santrali de bunlardan biri. Sayın Cumhurbaşkanı Japonya gezisine giderken Akkuyu'yu başka biri de yapabilir şeklinde beyanatı oldu" yönündeki hatırlatma yapması üzerine Taner Yıldız, bu anlaşmaların içerisinde olan biri olarak gelinen noktanın her iki ülkenin de temenni etmediği kanaatinde olduğunu belirtti.

Rusya Federasyonu'nun, savaş uçaklarının sınır ihlaliyle ilgili yanlışlıkla ve sehven yaptığını beyan ettiğini anlatan Yıldız, "Tabi ki biz bu açıklamayı dikkate almak isteriz. Ancak sehven yapılan hataların tekrarı bütün zihinlerde tereddüt uyandırmıştır. Hem Rusya Federasyonu hem de Türkiye'nin kurumsal hafızası çok rahatlıkla bu tür ilişkileri bütün bu noktaları kucaklayabilecek kadar da derindir. İki ülke arasındaki ilişki, tek taraflı nezaket göstererek muhafaza edilmez. Her iki taraf açısından da bu ilişkilerin muhafaza edilmesi lazım" diye konuştu.

- "Projeler karşılıklı menfaatler içeren projelerdir"

Rusya Federasyonu ve Türkiye'nin enerji sektöründe çok ciddi bir iş birliği olduğunu, o açıdan her iki ülkenin de bu manada ilişkilere imtina göstermesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom yetkililerinin, projenin etkilenmeyeceği açıklamasında bulunduklarını aktardı.

Türkiye'nin her konuda Rusya ile aynı şeyleri düşünmüyor olabileceğine işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Suriye rejimi konusunda Suriye'nin şu an içerisinde bulunduğu pozisyonda Rusya Federasyonu ile aynı şeyleri düşünmüyoruz. Ama şimdiye kadar siyaset, özellikle enerji sektörü üzerindeki yüklerini hafifletmek için zaman zaman bunları izole etmiştir. Tabi ki böyle bir ilişkiye itina göstermesi gereken Rusya Federasyonu'dur. Sayın Cumhurbaşkanımızın da önceki gün yaptığı açıklamalar bu çerçevededir. Çünkü biz doğalgazı alırken parasını verip de alıyoruz. Herhangi bir bağış ya da hibe yoluyla değil. Ortaya koyduğumuz projeler karşılıklı menfaatleri içeren projelerdir. Nükleer güç santralleriyle ilgili projeyi yaparken Türkiye'nin teknolojik kazanımı, enerji arzıyla alakalı aldığı bütün tedbirlerin önemli bir parçası. Ama aynı zamanda Rusya Federasyonu ticari bir iş yapıyor. O yüzden burada böyle bir projenin riske girmesi halinde ki riske girebileceğini çok düşünmüyorum, asıl cebinden para çıkacak Rusya Federasyonu'dur. Bizim yaptığımız anlaşmalar herhangi bir finansman katkısını içermiyor Türkiye Cumhuriyeti tarafından. O yüzden en fazla bu anlaşmalara itina göstermesi gereken tarafın Rusya Federasyonu olduğu kanaatindeyim."

Türk akımının yalnızca Rusya açısından değil Avrupa Birliği ile alakalı bütün doğalgaz arzının da önemli bir projesi olduğuna vurgu yapan Yıldız, bunu isteyen tarafın Rusya olduğunu kaydetti.

Yıldız, şu değerlendirmelerde bulundu:

"En son yaptığımız açıklamaları hatırlarsanız 16 milyar metreküpten daha az bir rakamdan bahsettik. Rusya Federasyonu 65 milyar metreküpten bahsetmişti. O yüzden gerek enerji sektörü gerekse ticari ilişkilerin muhafaza edilmesi için en fazla imtina etmesi gereken tarafın Rusya Federasyonu olduğunu belirtmem gerekiyor."