Bir kuruş ödemeden tedavi olabilirsiniz
SGK ile sözleşmesi olmayan hastanede tedavi oldum bedelini SGK öder mi?
Sigortalı sadece ve sadece resmi kurum hekimlikleri, verem savaş dispanseri ve toplum sağlığı merkezi ile aile hekimleri, 112 acil sağlık hizmeti birimi, belediyelere ait poliklinikler, üniversitelerin medikososyal birimleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin birinci basamaklarında cebinden tek kuruş çıkmadan tedavi olabilir. Ancak eczaneye gittiğinizde ilaç alırken cebinizden 12 lira muayene parası çıkar.
Vatandaşın merak ettiği soruları Hürriyet yanıtladı.
Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) ile sözleşmesi olmayan hastanede tedavi oldum bedelini SGK öder mi?
SGK’lının ve hak sahiplerinin sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularından acil hâller dışında aldığı sağlık hizmeti giderlerini SGK ödemez.
Devlet hastanelerinde para öder miyim?
Devlet hastanelerinde hasta ayrıca para ödemez. Ancak tamamen de bedava değildir. Birinci basamak dışındaki devlet hastanelerinde, tedavinin bedeli olmamakla beraber sabit bit tutar olan muayene katılım bedeli ve özel oda ücreti ödenir. Mevzuata göre devlet hastanelerinde oda ücreti ödenmesi var. Ancak uygulamada fiilen yok. Şu anda bu ücret alınmıyor.
Cebimden bir kuruş bile ödemeden tedavi olduğum sağlık kuruluşları nerelerdir?
Resmi kurum hekimlikleri, verem savaş dispanseri ve toplum sağlığı merkezi ile aile hekimleri, 112 acil sağlık hizmeti birimi, belediyelere ait poliklinikler, üniversitelerin medikososyal birimleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin birinci basamak sağlık üniteleridir.
Hastaneler bedava deniyor ama yine de benden eczane, ilaç alırken 12 TL muayene parası alıyor. Bu nedir?
Ödediğiniz 12 TL para muayene katılım payıdır. Muayene katılım payı, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için, sağlık hizmeti sunan tesislere gidildiğinde genel sağlık sigortalı (GSS) ve hak sahipleri tarafından ödenecek sabit tutardır. Bu para SGK’nın kasasına girer. Tedaviye göre değişmez. Sadece gidilen sağlık tesisine göre tutarı değişir. Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinde katılım payı yani muayene ücreti yoktur. Ancak bunların dışındaki tüm devlete ait sağlık kuruluşlarında (Hastane, eğitim araştırma hastanesi, üniversite hastanesi gibi) 5 TL, özel sağlık kuruluşlarında 12 TL muayene katılım payı alınır.
Ben devlet hastanesinde tedavi oldum. Benden 5 TL muayene katılım payı alındı. Ancak 8 gün sonra gittim bu sefer eczane benden 10 TL istedi. Muayene ücretine zam mı geldi?
Hayır zam gelmedi. Hasta 10 gün içerisinde aynı branşta, farklı bir hastaneye daha gittiğinde muayene ücreti, bu sefer eskisinin üzerine 5 (beş) TL daha konularak tahsil edilir. Yani siz devlet hastanesine gittiğiniz için 10 TL aldılar. Özel hastaneye gitseydiniz 17 TL alırlardı. Bu durumda fazla para ödemek istemiyorsanız muayene kontrol için 10 günü geçirmemelisiniz ve ilk defa gittiğiniz hastaneye gitmelisiniz. Aynı hastanede olsa 10 günü geçirirseniz bu sefer de, yeni bir muayene gibi yine muayene ücreti ödersiniz.
Ödediğim paranın ilave ücret mi, muayene katılım payımı olduğunu nasıl anlarım?
İlave ücreti, sözleşmeli sağlık hizmet sunucularına, her tedavi içinde yer alan her işlem için SGK’nın ödediği bedelin üzerinde bir bedel talep etmedir ve sabit bir tutar değildir. Bunun yanında ilave ücrette para hastanenin cebine girdiği için taburcu olurken hastane bedeli fatura karşılığı olarak peşin alır.
Muayene katılım payında ise hastalığa veya tedaviye göre değil, gün içinde veya başlayan tedavi bitinceye dek, hastanın tüm ayaktan tedavileri için alınan sabit tek bir tutardır. (5 veya 12 TL) Ödenen bu bedel SGK’nın cebine girer ve bedeli hastane de tahsil edilmez. Hasta eczanede öder ya da emekli ise aylığından kesilir.
Ödeme yapıyorum fakat bir sonraki reçetemde yine muayene ücreti çıkıyor. Ne yapmalıyım?
Herhangi bir sağlık kuruluşunda muayene olmanız durumunda sisteme kaydınız yapıldığı anda muayene ücretiniz tahakkuk eder. Bu muayeneye bağlı düzenlenen reçetenizi almak için eczaneye başvurmadığınız için o anda muayene ücreti alınmamış oluyor. Fakat bu ücret bir sonraki reçetenizi eczaneye almaya gittiğinizde bir önceki muayene ücreti de görünüyor. Bu şekilde muayene ücretleri birikebiliyor.
-
Fehmi TÜMER 10 yıl önce Şikayet Etdevlete çalışan memur ve işçilerden suistimal edlmesin diye oda sadece çalışandan alınması gereken katılım payı bakmakla yükümlü olunan ve emeklilerdende alınması kadar mantıksız bir uygulama olamaz.emeklinin maaşı zaten kendisine ve eşine bir ay yetecek kadar bir maaş bununda sen yarısını hastane katılım payı olarak kes ondan sonrada geçinin deyin bu ayarlamaları yapan devletin bürokrat koca başları lütfen sizlerde emekliliğinizde kendi maaşlarınızı en küçük devlet memurunun maaşı seviyesine indirin ve bu uygulamaların ne anlama geldiğini daha net görürsünüz sygılarımla.Beğen
-
mehmet hazin 10 yıl önce Şikayet Etsgk yatırılan bunca para nereye gidiyor. hem maaşımızdan keseceksin hem de ek para taleb edeceksin. bunu biri mantıklı izah etmesi lazımBeğen Toplam 3 beğeni
-
bilal 10 yıl önce Şikayet EtSgk ya her ay maaşımızın yarısını ne diye yatırıyoruz madem muayene parayla? Özel hastanelerde kime sorcaz kaç para alacaksınız diye her yerde para alıyorlar. Maaşı brüt verin o zaman muayene parasını öyle isteyin.Beğen Toplam 4 beğeni