Erken emeklilik müjdesi: 1999-2008 SGK girişliler dikkat!
Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi, sigorta başlangıç tarihine göre farklı kurallarla işliyor. Özellikle 1999-2008 yılları arasında sigortalı olanlar için erken emeklilik imkanı sağlayan yeni düzenlemeler tartışılıyor.

Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemi, sigorta başlangıç tarihine göre üç ana döneme ayrılıyor. Her dönem, prim gün sayısı ve emeklilik yaşı açısından farklı kurallara sahip.
1. Dönem: 8 Eylül 1999 Öncesi Sigortalılar
8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar, emeklilikte en avantajlı grubu oluşturuyor. Bu dönemde 18 yaşından önce sigortalı olanların çalışma süreleri, hem prim gün sayısına hem de emeklilik yaşına doğrudan katkı sağlıyor. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi, 18 yaş tamamlandıktan sonra hesaplanıyor. Bu sayede erken sigorta başlangıcı, hem prim gününü tamamlamada hem de daha erken emekli olmada büyük bir avantaj sağlıyor.
2. Dönem: 8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 Arası Sigortalılar
Bu tarihler arasında sigortalı olanlar için 18 yaş öncesi çalışma süreleri sadece prim gün sayısına ekleniyor. Ancak emeklilik yaşı, 18 yaşını doldurduktan sonraki sigorta başlangıç tarihine göre belirleniyor. Kadınlar için emeklilik yaşı 58, erkekler için ise 60 olarak uygulanıyor. Erken sigortalılık, prim gününü tamamlamada yardımcı olsa da emeklilik yaşını düşürmüyor.
3. Dönem: 30 Nisan 2008 Sonrası Sigortalılar
Prim Odaklı Sistem2008 sonrası sigortalılar için 18 yaş öncesi çalışma süreleri emeklilik hesabında dikkate alınmıyor. Emeklilik yaşı, prim gün sayısının tamamlandığı tarihe göre belirleniyor. Prim gününü erken tamamlayanlar, daha erken emekli olma şansına sahip. Bu sistem, prim gününe odaklanarak yaş şartında belirli bir esneklik sunuyor.
PRİM GÜN SAYISI VE YAŞ ŞARTLARI
Türkiye’de SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalıları için prim gün sayısı ve yaş şartları farklılık gösteriyor:
-
SSK: 7200 prim günü
-
Bağ-Kur ve Emekli Sandığı: 9000 prim günü
Prim gün sayısını tamamlayanlar, ilgili dönemin yaş şartına göre emekli olabiliyor.
2035'E KADAR VE SONRASI İÇİN EMEKLİLİK ŞARTLARI
31 Aralık 2035 tarihine kadar prim gün sayısını tamamlayan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabiliyor.
Ancak 2035 sonrası prim gününü tamamlayanlar için emeklilik yaşı her yıl bir yaş artacak.
Bu nedenle, özellikle 2008 sonrası sigortalıların emeklilik planlamasını dikkatli yapması gerekiyor.
DÖNEMLERE GÖRE EMEKLİLİK ŞARTLARI
8 Eylül 1999 Öncesi:
18 yaş öncesi sigortalılık süresi, hem prim gününe hem de emeklilik yaşına katkı sağlıyor. Bu grupta erken emeklilik, 47-48 yaş gibi erken yaşlarda mümkün olabiliyor.
8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 Arası:
18 yaş öncesi sigortalılık sadece prim gününe ekleniyor. Emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak belirleniyor. Yaş hesaplaması, 18 yaş sonrası sigorta başlangıcına göre yapılıyor.
30 Nisan 2008 Sonrası:
18 yaş öncesi sigortalılık süreleri hesaba katılmıyor. Emeklilik yaşı 58/60 olarak uygulanıyor, ancak 2035 sonrası kademeli olarak artacak.
1999-2008 arasında sigortalı olanlar, erken emeklilikte kısmi avantajlara sahip. Erken sigortalılık, özellikle prim gün sayısını tamamlamada kolaylık sağlarken, emeklilik yaşı konusunda sınırlı esneklik sunuyor. 2035 sonrası emeklilik yaşının kademeli artışı, sigortalıların uzun vadeli plan yapmasını zorunlu kılıyor.
Emeklilik planlaması yapanlar, kendi dönemlerine uygun şartları ve güncel düzenlemeleri takip ederek en doğru adımları atması gerektiğinin altını çizelim.
-
Erken emeklilik 3 gün önce Şikayet EtEn az 50 yaş emekli edilmeli insanlar yazık günah avrupa yada çin gibi değiliz Avrupa da yüksek ücret az çalışma çinde az ücret az çalışma ama çindeki para fazla geliyor bile herşey ucuz oralarda ama Türkiye'de hem pahalı herşey hem de işçi ücretleri asgari ücrete endekslenmiş durumda ev kirası 25 bin lira 23 bin alıyorsun yıpranma payı vs en fazla 50 yaş olmalı ve çalışmaya devam edebiBeğen Toplam 1 beğeni
-
Yılmaz 3 gün önce Şikayet EtKademeli çıkmalıBeğen Toplam 2 beğeni
-
abdulkadir 3 gün önce Şikayet EtŞu emeklilik safsatasını bir kapatsak artık.ülkeyi batırmak isteyen erken emekli olıp çoluk çocuğu düşünmeyen insandırBeğen Toplam 3 beğeni
-
Tasvir 3 gün önce Şikayet EtMabadınızdan mağduriyet uydurmayin herkes emekli olursa maaşlar nasıl ödenecek CHP’li mı dönmek istiyorsunuz yurt dışından faizle borç alıp memur emekli maaşı ödemeye çalışıyorlardıBeğen Toplam 3 beğeni
-
Bağkur tescil 3 gün önce Şikayet EtBağkur tescil mağdurlarının sorunu neden çözülmüyor?Beğen Toplam 2 beğeni