SGK erken emeklilik sorgulama
Erken emeklilik belkide milyonlarca kişinin hayali olan bu işlemi sorgulamak için ipuçlarını sizler için derledik.
Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik hesaplama ve kişilerin emeklilik tarihlerini öğrenebilmeleri için sgk.gov.tr ve ilgili bağlantıları aracılığı ile hizmet vermektedir. Kanunlarla belirlenmiş prim ödeme gün sayıları ve çalışılması gereken zamanı dolduranlar artık emeklilik hesaplamaları yapmaya başlamış olurlar. Bu dönemde ne zaman emekli olunacağı ve emeklilikte ne kadar maaş alınacağı hakkında araştırmalar yapılmaktadır.
HESAPLAMALAR FARKLILIK GÖSTEREBİLİYOR
SGK içinde farklı statülere bağlı sigortalılar bulunmaktadır. Bu kurumlarında kendi oluşum kanunlarından kaynaklanan şartları mevcuttur. Bu şartlar dahilinde hangi kuruma bağlı olarak çalışıyorsanız emeklilik hesabınız da buna göre yapılmaktadır. Bazı durumlarda emekli olacak kişi birden çok statüde çalışmış olabilmektedir. Bu durumlarda ödenen prim gün sayıları toplanarak son 7 yıl içerisinde en çok hangi kuruluşa bağlı olarak sigortalı olmuş ise o kurum üzerinden emekli olması sağlanır. SGK içerisinde bulunan SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı sigorta statülerine bağlı olan kişilerin hesaplamaları farklılık göstermektedir. Emeklilik hesaplama işlemi için gereken veriler ; cinsiyet, doğum tarihi, ilk işe giriş tarihi ve 3600 günü hangi tarihte doldurduğu gibidir.
BAĞKUR EMEKLİLİK SORGULAMA
Herhangi bir kuruluşa bağlı olmadan kendi finanse ettiği kuruluşun sahibi ve ya ortağı olan kişiler, esnaflar ve çiftçilikle uğraşan kişiler Bağ-Kur statüsü üzerinden sigortalı görünerek kuruma prim ödemektedir. Bu kişiler yasalarla belirlenmiş prim ödeme gün sayılarını ve diğer yaş şartı gibi şartları yerine getirdikleri halde emekli olamaya hak kazanabilirler. Bağkurlu olan kişiler kendi prim tutarlarını kendileri ödemektedir. Bu sebepten yukarıda bahsettiğimiz gibi herhangi bir yerde sigortalı olarak değil kendi iş yerini işleten kişilerden oluşmaktadır. Bağ-kur prim borcu olduğu halde emekli olunamaz. Bu sebepten Bağkur borç sorgulama yapılarak 4b kapsamında herhangi bir prim borcu olup olmadığı öğrenilmelidir. Eğer geçmişten gelen prim borçları varsa bu prim tutarları ödenmelidir.Başka birinin emrinde çalışmadıklarından emeklilik hakkını sunan ve sağlık, hastane gibi hizmetlerin ücretsiz alınmasına imkan sunacak tüm durumlar kendi ellerindedir. Hastane muayene ve diğer sağlık hizmetlerini primlerini ödedikleri müddetçe alabilirler. Aksi halde sağlık kuruluşlarından SGK kapsamında yararlanamazlar. Bağkur primleri bu sebepten dolayı periyodik olarak gününde ödenmelidir. Vatandaşlarımız arasında Bağkur primlerini biriktirip çeşitli vesilelerle af çıktığı zaman toplu olarak ödeme eğilimleri görmek mümkündür. Ancak bu durum doğru bir düşünce tarzı değildir. İleride af çıkacağının garantisi olmadığı gibi sağlık açısından kişinin başına ne zaman ne geleceği belli değildir.En baştan alınmış olan Bağ kur sicil numarası ile her ay düzenli olarak primleri ödemek çok daha mantıklı ve insanı yormayan bir durumdur. Bu şekilde her hangi bir hastalık karşısında afallanıp kalınmaz, hastanedeki tüm haklardan en iyi şekilde yararlanılabilinir.
EMEKLİ SANDIĞI 4C EMEKLİLİK SORGULAMA
Emekli sandığı 4C kamu çalışanı dediğimiz 657 nolu kanuna tabii devlet memurlarını kapsamaktadır. Bilindiği gibi devlet memuru olabilmek için ülkemizde KPSS sınavına girip atama yapılacak kurumun belirlediği sınav puanını almak gerekmektedir. Ayrıca yeterli puanı almak atanmak için tek şart değildir. Devletin belirlediği kontenjan durumları da önemlidir. Günümüzde çokta kolay olunmayan devlet memurları Emekli Sandığı kanunlarına tabidirler. Haliyle emeklilik hesaplamaları da bundan dolayı değişiklik göstermektedir.Emekli Sandığı statüsünde çalışan kişilerin emekliliklerini hesaplamak için yukarıda size sorgulama linki vermiş bulunuyoruz. Bu linki kullanarak sorgulamalarını yapabilirsiniz. Ayrı ne zaman ve hangi tarihte emekli olacağınızı da yine buradan öğrenebilirsiniz.