Yazıcı'dan tüketiciye 'yalın kart' önerisi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Tüketiciler, kredi kartlarıyla ilgili bir ücret ödemek istemiyor ya da sürprizle karşılaşmak istemiyorsa yalın dediğimiz kartı alacak diğerini almayacak" dedi.
Bakan Yazıcı, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bankaların faiz dışında alacağı ücretler ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) son düzenlemelerine ilişkin sorular üzerine Yazıcı, bankaların faiz dışı gelirlerine ilişkin daha önce herhangi bir düzenlemenin olmadığını bu nedenle konuyla ilgili düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ve bu düzenlemeyi de yaptıklarını söyledi.
"Tüketici bilinçli, tacir de basiretli olacak" diyen Yazıcı, bankacıların da tacir olduklarına göre sundukları hizmetin karşılığını alacaklarını ifade etti. Yazıcı, "Bu ücreti almayın" diyemeyeceklerini ama sunulan hizmet ile o hizmet için talep edilecek ücretin ölçülü ve hakkaniyete uygun olması gerektiğini vurguladı.
Bankaların faiz dışı gelirle ilgi avukatlık, mali müşavirlik ya da gümrük müşavirlik ücret tarifesi gibi bir çizelgenin olmasının yanlış olacağını düşündüklerini ifade eden Yazıcı, "Ücretlendirilebilecek faiz türlerini BDDK belirlesin, alınacak ücretler de bankalar arası rekabetle belirlensin dedik. Bankalar gizli ya da açık bir şekilde ücret belirleme konusunda bir anlaşma olursa bu konuda da Rekabet Kurumu devreye girer" dedi.
Yazıcı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 6 ay sonra yürürlüğe gireceğini belirterek, "Diyeceksiniz ki bankalar niye faiz dışı kalemlerden ücret almaya devam ediyor. Yeni kanun yürürlüğe girmedi hala eski kanun yürürlükte. İnşallah 6 ay sonra farklı olacaktır" değerlendirmesini yaptı.
Kredi kartı sunan her finans kuruluşunun hiçbir ücret talep edilmeyecek bir kredi kartını tüketicilere sunması gerektiğini hatırlatan Yazıcı, "Tüketiciler kredi kartlarıyla ilgili bir ücret ödemek istemiyor ya da sürprizle karşılaşmak istemiyorsa yalın dediğimiz kartı alacak diğerini almayacak. Deniyor ki tüketici ne yapacak yalın kartı. Kartta biraz nitelik olması lazım. Cazip bonuslar içermesi lazım. Yalın kartın niteliksel hale gelmesini rekabet ortamı belirleyecek. O uygulamaya giren ve başlatan bankalar var. Hesap ücreti almayacağız diye reklam yapan bankalar var" diye konuştu.
"Sosyal sorumluluk gereği bankalar öğrenci bursları iletisinden ücret almasın"
Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, "Öğrencilere bankalar üzerinden yatırılan özel burslardan hesap işletim ücreti alınıyor. 150 liralık bus için 92 lira hesap işletim ücreti alındı. Bunun alınmaması için neler yapılabilir?" şeklindeki soruya şöyle cevap verdi:
"Öğrencilere Kredi Yurtlar Kurumu'ndan verilen kredilerle ilgili kamu bankamız herhangi bir ücret almıyor. Bu daha önce de bana sorulmuştu. Bu olayı soruşturdum ama böyle bir durum söz konusu değil. Yılda bir defa bile olsa alınan bu ücret çok yüksek. Böyle bir uygulama varsa bunu bana getirin. Herkesin bulunduğu topluma sosyal sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğun hiçbir zaman hedeflerin gerisinde kalmaması lazım. O yüzden bankaların da bu alanda sosyal sorumlulukları vardır. Burslar ve benzeri iletileri sağlamak çerçevesinde bankaların ücret almamaları sosyal sorumlulukların gereğidir. Bu konuda belki BDDK bir düzenleme yapabilir ve bize de görüş sorulduğunda bunları ifade edeceğiz, talep edeceğiz. Diyeceğiz ki, öğrenci burslarının bankalar aracılığıyla iletilmesi ya da muhafazasından ücret almayınız ama bu yasada bunlar alınmaz diye talep yapmadık."
Bakanlığın uzlaşma komisyon tutanaklarının Sayıştay'a gönderilmemesi ile ilgili soru üzerine Yazıcı, "Sayıştay yerindelik denetimi yapamaz. Bunlar siyasilerin sorumluluk alanındadır. Sayıştay uzlaşma komisyonunun raporlarını istedi. Raporları gönderemedik ve gönderemeyişimizin haklı sebepleri var" diye konuştu.
Perakende sektörü hakkındaki düzenlemeye ilişkin de bilgi veren Yazıcı, "Diyeceksiniz ki perakende sektörüyle ilgili düzenleme neden çıkmıyor? Gündem çok yoğun. sadece bir bakanlığımızın tasarılarını Meclis görüşüyor değil. Biz sıraya koyuyoruz. Perakende yasası üzerinde tempolu bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Bunun ismini değiştirdik. Şimdiki ismi 'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı.' Burada hem organize perakende hem de geleneksel perakende sektörü var. Önemli düzenlemeler içeriyor. Hedefimiz, 2014 yılı ilk çeyreğinde bu kanun tasarısını Meclis'ten çıkartabilmek. Bunun için de yoğun bir şekilde çalışıyoruz" iadelerini kullandı.
Bakan Yazıcı, çağrı merkezlerine ulaşmada geçen uzun süreli beklemeler konusundaki sıkıntılara ilişkin olarak da, şunları kaydetti:
"Bunları takip edeceğiz. Sanıyorum bu alana müdahil olmamız gerekiyor. Ama yasa ne ölçüde imkan verir bilemiyorum. Bu alanlar önemli, tüketici hakları açısından bu alan üzerinde duracağız. Kanun bize bir takım haklar veriyor ve bunları kullanacağız."
Cep telefonlarına gelen istenmeyen mesajlara düzenleme geliyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy ise tüketicilerin cep telefonlarına gelen istenmeyen mesajlarla ilgili "Elektronik Ticaret Yasa Tasarısı"nın Meclis gündeminde olduğunu ve tüketicilerin istemediği mesajları engelleyen antispam ile ilgili hükümlerin tasarıda olduğunu söyledi.
Dizilerde ya da programlarda ürün yerleştirmeyle ilgili uygulamadan da bahseden Ersoy, dizilerin başlangıç ve bitiminde ürün yerleştirme şeklinde bir logo geçmesi halinde dizi içinde firma ile ilgili logo ya da reklamın yapılmasının mümkün kılındığını ifade etti.
Ersoy, karşılaştırmalı reklamın da daha önceden yapılamadığını şimdi ise buna imkan tanındığını belirterek, bunun karşı tarafı kötülemeden yapılması gerektiğini vurguladı.