İşsizler en çok ne olmak istiyor?
İŞKUR'a kayıtlı 2 milyon 319 bin işsizin meslek tercihinde büro memurluğu, sekreterlik ve satış danışmanlığı öne çıkıyor.
Türkiye'de 26,1 milyon çalışana karşılık 2 milyon 526 bin işsiz bulunuyor. Bunlardan 2 milyon 319 bini İŞKUR'a kayıtlı. Kayıtlı olanların 795 bini, yani her üç işsizden biri, nitelik gerektirmeyen meslek olarak ifade edilen ‘ne iş olsa yaparım' diyenlerden oluşuyor. Bu tablo sebebiyle yüz binlerce kişinin işi yokken işveren eleman bulamıyor. İş arayanların meslek tercihinde büro memurluğu, sekreterlik ve satış danışmanlığı öne çıkıyor. İşsizliğin en yoğun olduğu grup, 502 bin kişi ile 25-29 yaş aralığı. 1,5 milyon kişi de 35 yaşın altında. 60 yaşın üstünde iş arayanların sayısı ise 15 bin.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde çalışan sayısı 26 milyon 130 bin. İşsiz sayısı 2 milyon 526 bin kişi. Bu işsizlerden 2 milyon 319 bini İŞKUR'a kayıtlı. Kayıtlı işsizler, yaş grupları ve meslekleri esas alınarak sınıflandırılırken hangi yaş grubunda ne kadar işsizin olduğu, hangi meslekte işsizliğin yoğun olduğu görülüyor. Buna göre işsizliğin en yoğun olduğu 25- 29 yaş grubunda 502 bin işsiz var. Kayıtlı toplam işsiz sayısının 2,3 milyon olduğu dikkate alındığında her 5 işsizden birisi bu grupta yer alıyor. 20-24 yaş grubunda 479 bin, 30-34 yaş grubunda ise 411 bin işsiz var. Bu tablo, işsizliğin genç nüfusta yoğunlaştığını ortaya koyuyor. 2,3 milyon işsizden 1,5 milyonu 35 yaşın altındakilerden oluşurken yaş grupları ilerledikçe işsiz sayısı azalıyor. İŞKUR'un verileri ileri yaşlarda da işsizliğin sorun olmayı sürdürdüğünü gösteriyor. 50-54 yaş grubunda 68 bin kişi iş ararken 55-59 yaş aralığında 30 bin kişi işsiz. 60 yaşın üstünde ise 15 bin işsiz varken bunların 10 bini 60-64 yaş aralığında, 4 bin 818 ise 65 yaşın üstünde.
İşsizlerin meslekleri ve hangi alanda çalışmak istediklerine bakıldığında ise 2 milyon 319 bin işsizden 795 bini nitelik gerektirmeyen meslek olarak ifade edilen ‘ne iş olsa yaparım' diyenlerden oluştu. İşsizlerin meslek tercihinde ise büro memurluğu, sekreterlik ve satış danışmanlığı öne çıkıyor. İşsizlerin 120 bininin çalışmak istediği meslek olarak ifade ettiği büro memurluğu ilk sırada yer aldı. İşsizler arasında 51 bin satış danışmanı, 49 bin sekreter, 39 bin ön muhasebeci yer alıyor. Şoför, garson, aşçı, bilgisayar işletmeni, pazarlamacı en fazla iş arayan diğer meslekler. Yaş gruplarının meslekleri ve meslek tercihleri incelendiğinde 20-24 yaş aralığında büro memurluğu, satış danışmanlığı ve sekreterliğin yoğun olduğu görülüyor. Bu mesleklerin diğer orta yaş grupları tarafından da yoğun tercih edildiği dikkat çekiyor. 65 yaş üstü işsizlerin mesleklerine bakıldığında birinci sırada 276 kişi ile bekçilik geliyor. 65 yaşını devirenlerden 74 kişi bahçıvan, 72 kişi ile işletmeci, 52 kişi büro memuru ve 48 kişi aşçı olmak için iş arıyor.
-
MASTER 11 yıl önce Şikayet EtAsgari ücret 780 TL. o kadar piyasa insafsiz ki hani geli$ üstüne bize para ver diyecek kadar da utanmaz..!! hangi insan haftanin 7 günü bir $irkete kul köle olup 780 TL ucret almak ister ?? malesef de böyle oluyor..780 lira (ev kirasi, elektrik, su, dogalgaz, yemek, icme, telefon faturasi, ula$im parasi, kisesel harcamalar, giyim, vs vs hangisine yetecek..?? ) cikin bakin bir gün ali$veri$ yaptigniz markette calisana sorun ne kadar ücret aliyor? bir gün cafede calisan cocuga sorun ? temizlik islerinde calisana sorun ?? yahu mühendisi bile 1200 lira maa$a calistiriyorlar..!Beğen
-
hasangulten 11 yıl önce Şikayet EtİŞSİZLİK SORUNU. İşsizlikten çok,çoğu kişinin iş ve ücret beyenmemesi sorunu vardır. bazıları kirli ve ağır işte çalışmak istemiyor, iş seçiyor. adamın tahsili yok, hatta okuması bile, yinede iş beyenmiyor. kendim lise terk olduğum halde ağır bir sanayi kolu olan kauçuk işleri söktöründe çalıştım ve emekli oldum, iş seçmedim,bir ara şehiraerarası pazarlama işinde bile çalıştım. çalıştığım kauçuk firmaları her sene iş ilanı verirdi, ama kirli ve ağır,yorucu bir iş olduğu için gelen az olurdu.Beğen