3 çocuk yapan, 1 yıl ‘part time' çalışacak

Doğum izni 16 haftadan 18 haftaya çıkıyor. Bunun sonrasında ilk doğumda 2 ay, ikincisinde 4 ay, üçüncüde 6 ay olmak üzere anneye ‘kısmi çalışma' hakkı tanınacak. 3 çocuk yapan anne toplamda 1 yıl ‘part time' çalışma hakkını kazanacak.

3 çocuk yapan, 1 yıl ‘part time' çalışacak
3 çocuk yapan, 1 yıl ‘part time' çalışacak
GİRİŞ 25.08.2013 06:47 GÜNCELLEME 25.08.2013 07:44
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bir yandan gelecekte yaşlı nüfus tuzağına düşmemek diğer yandan da genç nüfus yapısını korumak adına yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Geçtiğimiz mayısta ‘nüfus politikaları' konusunda Başbakan Erdoğan, ilgili bakanlar, Başbakanlık ve Kalkınma Bakanlığı Müsteşarları'nın katıldığı bir toplantı yapılmıştı.

Bu toplantıda bürokratlar genç nüfus yapısının korunması için bir dizi öneri getirdiler. Bu öneriler konusunda daha sonra Çalışma Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışmalar yaptı. Şimdi bu çalışmaların sonuna gelindi. Ekim ayında, pek çok değişiklik kanun teklifi olarak Meclis'in gündemine gelecek.

Doğum izni 2 hafta artıyor

Bu kapsamda doğum izni son günlerde çokça tartışılan konulardan birisi. Buradaki çalışmalarda üzerinde anlaşılan süre 18 hafta olarak şekillendi. Mevcut durumda 16 hafta olan ve 8 haftası doğumdan önce, 8 haftası doğumdan sonra kullanılabilen doğum izninin 2 hafta artırılması gündemde. Bu sırada 18 haftanın kullanımının doğum öncesi ve sonrası tamamen çalışan kadının kendi isteğine bırakılması planlanıyor.

Üçüncü çocukta 6 ay

Çalışan anneler için, belki çok daha önemli olan yeni bir düzenleme, doğum izni sonrasında isteyen annelerin kısmi süreli çalışabilmesine imkân tanınacak olması. Bu konuda ağırlık kazanan görüş, çocuk 66 aylık olana kadar kısmi süreli çalışma imkânının sigortalı kadınlara tanınabilecek olması.

Öne çıkan düşünce üç doğuma kadar kademeli olarak kısmi süreli çalışmanın getirilmesi. Kısmi süreli çalışmanın toplamda en fazla 6 ay olması. İlk doğumda çalışan anneye 2 ay, ikinci doğumda 4 ay ve üçüncü doğumda 6 ay kısmi süreli istihdam hakkının sağlanması.

Eğer bu şekilde bir düzenleme olursa, kısmi süreli çalışmanın gün içerisinde ne kadar saati kapsayacağı çok önemli. Yarı zamanlı olmaması halinde bu düzenleme çalışan anneye ve de işyerine pratik bir fayda sağlamaz. Ayrıca işveren kadın çalışanlara kısmi süreli çalışmaya geçmemeleri konusunda baskı da uygulayabilir. 

Tüp bebeğe teşvik yolda...

Yeni dönemde gençlere yönelik evlilik teşviki sisteminin getirilmesi. Belirli yaşın altındaki gençlere evlenmeleri halinde kamu bankalarından düşük faizli kredi kullandırılması veya düşük taksitlerle TOKİ'den ev alabilmeleri düşünülen seçenekler arasında. Ayrıca aile destek programı ve asgari geçim indiriminde de çalışan lehine değişiklikler düşünülüyor.

Nüfus artışına yönelik bir diğer yasal değişiklik planı, tüp bebek için sağlanan hizmetlerde katkı payının alınmaması ve tüp bebekte SGK'ca desteklenecek deneme sayısının 3'e çıkarılması. Halen geçerli olan düzenlemeye göre, SGK tüp bebek tedavisinde en çok iki denemeye kadar sağlık harcamasını karşılıyor. Ayrıca katılım payı da sigortalıdan alınıyor.

Engelli çocukların anneleri için yeni bir sistem getirilecek. Çocuğun engelli olması halinde 12 ay süreyle kısmi süreli istihdam hakkı planlanan değişiklikler arasında. Anne bu sürelerde yarı zamanlı olarak istihdam edilecek ve böylece çocuğun anne ile geçirdiği süre uzayacak.

Kadın istihdamında çok önemli adımlar

Kadın istihdamı ile kadınlara bu yönde verilecek teşvikler hassas bir dengede düzenlenmek zorunda. Kadınlar işgücü piyasasında özel olarak korunması gereken kesimlerden biri. Bu açıdan çocuk doğumu ve bakımı ile ilgili kadınlara verilecek her türlü hak, işverenlerin kadın istihdam etmekten vazgeçmesine neden olmamalı. Dolayısıyla 6 ay doğum izni verilmesi planlanırken, sürenin 18 hafta olması oldukça isabetlidir.
Son beş yıldır kadın istihdamında çok önemli adımlar atıldı. Buna rağmen kadınların işgücüne katılma oranının ne yazık ki halen düşük seviyede olduğunu görüyoruz. Bu nedenle kadınlara sağlanacak her yeni hakkın, kadın istihdamına etkisi düşünülerek karar verilmeli.

Toplumdaki yapının korunması adına, tam bir görev dağılımı yapılarak çocukla ilgilenilmesinin sadece kadın işi olarak görülmesinin önüne geçilmesi ve dengeli bir şekilde sağlıklı bir toplum yapısının oluşması hedeflenmeli. Bu nedenle kadın istihdamı ile çocuk ve kadın sağlığını koruyucu düzenlemeler birlikte ele alınmalı.

İşsizlik fonu kullanılabilir

Yeni düzenleme sonrası çalışan anne kısmi süreli çalışmasına rağmen ücretinin tamamını alacak. Ücretinin gün içerisinde çalıştığı kadarı işveren tarafından, kalan süreler için olanı da devlet tarafından ödenecek. Bunun için gerekli finansmanın sağlanması konusunda Maliye Bakanlığı'nın görüş ve desteği alınacak. Gerekirse İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanılacak.

Doğum izni sonrası kısmi süreli çalışmayı tercih eden annenin süt izni hakkından yararlanması mümkün olmayabilir. Çünkü zaten işyeri dışında olacağı için annenin ya yarı zamanlı çalışma hakkını, ya da kısmi çalışma yapmayıp süt izni hakkını tercih etmesi gerekecek.

Baba da yararlansın

Yapılması planlanan değişiklikle, yarı zamanlı istihdam hakkından sadece anne değil, çalışıyor olması şartıyla baba da yararlanabilecek. Yarı zamanlı istihdam hakkı, ebeveynlerin birisi tarafından kullanılabilecek, ebeveynler bu hakkın kim tarafından kullanılabileceğini kendileri tercih edecek. Eğer planlandığı gibi yasalaşırsa, yarı zamanlı istihdam hakkından çocuk ilköğretime başlayıncaya kadar yararlanmak mümkün olacak.

Doğum izni konusunda planlanan bir başka düzenleme de, doğum sonrası alınabilecek 6 aylık ücretsiz izin hakkının baba tarafından da kullanılabilecek olması. Bu konuda yasa değişikliği önümüzdeki dönemde Meclis'e gelebilir.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 5
  • Barış-Burak 10 yıl önce Şikayet Et
    daussıla' kardeşime Helal olsun..... Malesef ama malesef , Daussıla adlı yorumcu arkadaşımız gerçekleri, doğruları yazmış. Bunu herkes bilmiyor ama , artık bazı kurumlarda ve iş yerlerinde , sırf bu yüzden bayan personel tercih edilmiyor artık. tabi bu kimse anlamasın diye açık açık söylenmiyor. Dikkat edin , Boşanma oranlarına!!!!! Boşananların yüzde 80 ' i 90' çalışan bayanlar.. Evinde eşine bakamıyor, çocuğuna bakamıyor...NE hayır geliyor o paradan.....
    Cevapla
  • ce ÇE 10 yıl önce Şikayet Et
    daussıla. tek maaşla geçinilebilecek bir ülke şartı sunsunlar ondan sonra kadınlar kendi görevine dönsün. Asgari ücretle ev mi geçiniyorda kadın asli görevine dönecek. kimse keyfinden çalışmıyor.
    Cevapla
  • daussıla 10 yıl önce Şikayet Et
    kadın istihdamına hayır!!. Kadınlar asli görevine dönsün eş ve annelik.Kadınlar yüzünden erkekler iş bulamıyor ve çalışma ücretleri kadınlar yüzünden düşüyor.Nerdeyse bedava çalış deseler türk bayanları yine çalışır.Kutsal meslek dururken gidiyorlar para kazancam diye ömürlerini ve toplumu heba ediyorlar.Kadınlar sizin çalışmanızda ve para kazanmanızda asla hayır yok.Boşuna heba oluyorsunuz ve kazandıklarınızla kibirlenip gururlanıyor sonra erkeğe yüz çeviriyorsunuz.Sizin bu gidişatınız hayırlı değil kızlarıda evliliğe teşvik yerine aman üniversite okuyun,özgür olun gibi sapkın ideolojilerle dolduruyorlar.Dikkat edin evlenen yok ve boşanan çok çünkü iki kuruş para kazanan kadın hemen adam oldum sen kimsin diyor.Erkek hürmet ve hizmet ister o yüzden bu görev kadına verilmiş erkeğede ailesinin rızık kazanma görevi verilmiş.Kadınlar bu düzeni yok ettiniz ve görünki heryer bereketsizlikle dolu aile ölmüş.
    Cevapla
  • cengizhan 10 yıl önce Şikayet Et
    gece kreşi. ama en önemlısı gece kreşi .başbakanımız 3 çocuk dıyor ama alt yapısı yok bu ışın annaeye 4-5 ay izin vermekle bu iş olmaz .daha sonrası oyle bır sıstem olmalıkı çocuga 3-4 yasına kadar bakma sıkıntısı olmamalı butun resmı kurumlar kendı bunyelerınde gece ve gunduz bakımı verecek kreş kurmalı uçretı neyse verılir mesele değil benım eşim gecelerıde çalışmak zorunda ama gece bende çalıştığım zaman çocuğu bırakacak yer arıyoruz .gece bakan kreş yok denecek kadar az .hatta bazı illerde yok .bu gun çalışan kesim çocuk yapmıyorsa sorun maddı değil.bakımsorunu olmassa 3 de olur 5 te
    Cevapla
  • Cem Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu tarz haberler, hep Milliyet ve Hurriyet kaynaklı. Dikkat edilirse sürekli kadınlar üzerine yogunlasiliyor ve her alanda kadınları kullanıyorlar.kadınlara bu kadar farklı ayrımcılık yapılarak iş piyayasına sürülmesinin nedeni nedir.Bu tun bu ayrımcılıgı verdiğin zaman bu kadın erkek gibi oluyor.Ama o kadın eger başörtülü ise bu hakların hiç birisine ulaşamıyor.Türkiyede pozitif ayrımcılıkla anlaşılamayan nedenlerle her alanda kadın erkek çalışanın eşit olması isteniyor.bu eşitlik sağlanıyor,neden Çalışan kadınlar kendi cinsleri arasında esit olamıyor. Kadın vekil varken ve sayısı artarken, bası kapalı kadın yok, oranları nasıt dengeleyeceksiniz, kadın avukatda basörtüsü istenmiyor.Başı kapalı kac tane hakim, kaç tane savcı, doktor,asker,sekreter,hemşire,işçi var.islami yaşam tarzına sahip bir kadının ekonomik güçlenmesini istemiyorlar,Başı kapalı öğrenci veya vekil bile yok.Birleşmiş milletler,AB İHM gibi kuruluşlarda bu ayrımcılık var.
    Cevapla