Dikkat! Bin 550 kişinin sigortası iptal edildi

Paravan şirketler üzerinden sigortalı yaptırılan bin 550 kişinin sigortası iptal edildi.

Dikkat! Bin 550 kişinin sigortası iptal edildi
Dikkat! Bin 550 kişinin sigortası iptal edildi
GİRİŞ 20.08.2013 15:31 GÜNCELLEME 20.08.2013 17:22

İstanbul'da paravan şirketler üzerinden insanları sigortalı göstererek dolandıran şebeke çökertildi. Sosyal Güvenlik Denetmenleri'nin 1 yıllık soruşturma ve araştırmaları sonucunda, binlerce vatandaşın gerçekte herhangi bir işyerinde çalışmadığı halde sahte sigortalı bildirildiği saptandı. Yasa dışı şebeke, 100-300 TL ücret karşılığı vatandaşları paravan işyerlerinden 'sahte sigortalı' bildiriyor, ancak bu işyerleri SGK'ya tek kuruş ödeme yapmıyordu. Denetimlerin ardından bin 550 kişinin sigortası iptal edildi.

İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nde görevli Sosyal Güvenlik Kurumu Denetmenleri, Pendik merkezli olmak üzere Tuzla, Kartal, Maltepe'de yaklaşık bir yıl süren soruşturma ve araştırmalar sonucunda yaptıkları denetimlerde; insanları dolandırarak paravan şirketler üzerinden sigortalı gösteren şebekeyi çökertti.

Yapılan soruşturma sonucunda bu şekilde sigortalı bildirilen binlerce kişinin gerçekte herhangi bir işyerinde çalışmadığı halde sahte sigortalı bildirildiği belirlendi.

Tek kuruş ödeme yapılmamasına rağmen kişiler ve yakınları sağlık yardımlarını devlete fatura ettikleri, emeklilik için gün kazandıkları ve onlarcasının emekli olduğu, devletten işsizlik maaşı, geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) aldıkları, bankalardan kredi çektikleri, eş tayini için gerekli sigorta gününü doldurdukları ve sigorta başlangıcı elde ettikleri tespit edildi. Edinilen bilgiye göre sahte sigorta çarkı şöyle işliyor: Her hangi bir çalışması olmayan sigortasız kimseler genellikle berberlerde, çay ocaklarında, kahvehanelerde tanıştığı ve bu işten haksız menfaat sağlayan kişilerin ellerine düşüyor. Bu simsarlar kişi başı 100-300 TL arasında paralar karşılığında vatandaşları paravan işyerlerinden 'sahte sigortalı' bildiriyor, ancak bu işyerleri SGK'ya tek kuruş ödeme yapmıyor. Ancak bu şekilde sahte işyerlerinin tespit edilmesinden sonra sahte sigorta sahibi için asıl mağduriyet başlıyor. Tespit edilen işyerlerinden sigortalı bildirilen vatandaşların sigorta günleri iptal edilirken, kendisinin ve üzerinden sağlıktan faydalanan aile üyelerinin devlete fatura ettiği tüm sağlık harcamaları, bu şekilde emekli olmuşsa bile aldığı emekli maaşları ve aldıkları tüm ödenekler yasal faizi ile tahsil ediliyor.

PARAVAN ŞİRKETER ARASINDA BAĞLANTILAR TESPİT EDİLDİ

Bu çarkı ortaya çıkaran Sosyal Güvenlik Denetmenleri, SGK'nın milyonlarca lira zarara uğramasının önüne geçti. İncelemelerde, paravan oldukları tespit edilen işyerleri arasında bağlantı olduğu, bildirimi yapılan sigortalarının sık sık diğer paravan şirketlerden de bildirimlerinin yapıldığı, bazı sigortalıların iyice abartılarak birden çok şirkette sigortalı olarak gösterildikleri tespit edildi. 5-10 metrekarelik alanda faaliyet gösteren nalbur, berber gibi işyerlerinden bile yüzlerce kişinin sigortalı gösterildi tespit edildi.

YAPTIKLARININ SUÇ OLDUĞUNU BİLMİYORLAR

Ancak sahte sigortalı yapılan vatandaşların birçoğu bu durumun suç olduğunu bilmiyor. Oysa, bu şekilde sigortalı bildirilen kişiler; Türk Ceza Kanunu'nun kamu güvenine karşı işlenen suçlar (204, 206 ve 207. madde, resmi ve özel belgede sahtecilik suçları ile 220.madde) kapsamında değerlendiriliyor. Cumhuriyet Savcılığı tarafından haklarında 'Kamuyu zarara uğratmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık' ve 'Resmi evrakta sahtecilik' suçlaması ile dava açılıyor ve yargılanıyorlar. SGK yetkilileri, söz konusu duruma haiz kimselere böyle yapacaklarına, ilgili kanunun kendilerine bir hak olarak sağladığı; 'isteğe bağlı sigortalı' olmalarını tavsiye ederek, bu işlerden haksız menfaat sağlayan kişilerden uzak durmalarını salık veriyor.

KAYNAK: CİHAN