Memurların 'enflasyon farkı'nda hesap değişti

Bugüne kadar her 6 ayda bir 6 aylık enflasyona göre enflasyon farkı alan memur, bundan böyle yıl sonlarında, 6 aylık değil yıllık enflasyonun yıllık kümülatif zammı aşması halinde fark alabilecek.

Memurların 'enflasyon farkı'nda hesap değişti
Memurların 'enflasyon farkı'nda hesap değişti
GİRİŞ 20.08.2013 08:45 GÜNCELLEME 20.08.2013 10:35
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Memur ve memur emeklilerinin maaş ve aylıklarına yapılan zamların enflasyon karşısında erimesini önlemek amacıyla yıllardır uygulanan enflasyon farkının hesabında değişikliğe gidildi. Bugün Gazetesi'nin haberine göre, hükümet ile memur sendikaları arasında yapılan son toplu sözleşme görüşmelerinde karara bağlanan hesap değişikliği, 14 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete'de de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni hesap yöntemine göre yılın ilk yarısında enflasyon farkının hesabı eskisi gibi devam edecek. İkinci yarıyılda ise enflasyon farkı hesaplanırken hem enflasyon hem zamda 6 aylık değil, yıllık veriler esas alınacak.

12 aylık değişim önemli

Buna göre yılın ilk yarısında, halen uygulandığı gibi ilk 6 ayda gerçekleşen TÜFE'nin, ilk 6 ay için verilen zam oranını aşması halinde, ortaya çıkan fark temmuz maaşlarına aynen yansıtılacak. İkinci 6 aylık dönemdeki enflasyon farkı ise TÜFE'nin aralık ayından aralık ayına 12 aylık değişimi ile memura hem ocak hem de temmuzda verilen zamların kümülatif toplamı karşılaştırılarak hesaplanacak.

İlk uygulama 2015'te

Enflasyondaki yeni hesaplama yöntemi ilk olarak 2015 yılından itibaren yüzde 3 artı 3'lük zamlarla birlikte yürürlüğe girecek. 2014 yılında enflasyon farkı uygulanmayacağı için gelecek yıl memur herhangi bir enflasyon farkını zaten alamayacak. Gelecek yıl enflasyon farkı ödemesine sonradan karar verilmesinin de teknik olarak mümkün olmadığı belirtiliyor.

İlk 6 ayda avantaj olabilir

Mevcut enflasyon farkı hesaplama yönteminde, yıllık zam enflasyonun üzerinde gerçekleşse de memura ilave enflasyon farkı çıkabiliyor. Örneğin memura yüzde 3 artı 3 oranında zam verildiği bir yılın ilk 6 ayında enflasyon yüzde 2, ikinci 6 ayında ise yüzde 4 gerçekleştiğinde, ikinci 6 ayı için 1 puanlık enflasyon farkı çıkıyor. Buna karşılık yeni sistemde ise ikinci yarıyıl farkı hesaplanırken yüzde 3'lük zamla yüzde 4'lük enflasyon değil; yüzde 6,08'lik yıllık enflasyonla yüzde 6,09'luk yıllık kümülatif zam karşılaştırılacak. Bu karşılaştırmaya göre de ortaya enflasyon farkı çıkmayacak.

Enflasyon farkı hesabının değişmesi, özellikle yılın ilk 6 ayında enflasyonun yüksek oranlarda gerçekleşmesi durumunda memurun avantajına olacak. İkinci yarıyılda yükselen enflasyonlarda ise avantaj oluşmayacak.

YORUMLAR 5
  • Mfurkan40 11 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet gündoğduya helal olsun. bizi masada yediniz ya helal olsun size memur sen...
    Cevapla
  • extraor2 11 yıl önce Şikayet Et
    nasıl oluyor. 2014 te enflasyon farkı mümkün olmuyor ise bu düzenleme nasıl yapılabiliyor.bence hesaplama ancak 2016 için gerçekleştirilebilir.2014 enflasyon farkı için teknik olarak yapılamayacak olması sözleşme gereğidir. sözleşmede olmayan bir uyulama bu süre zarfında uygulanamaz.
    Cevapla
  • engin ecni 11 yıl önce Şikayet Et
    helal size. memura zammı 6 aylık verin,eksik gelirse 12 ayda ..ufak hesaplar bunlar yakışmıyor.
    Cevapla
  • ahmed başcıl 11 yıl önce Şikayet Et
    memur zammı ve sonrasında haftalarca parça parça servisler adeta memurla dalga geçme. Hamdolsun şükürsüz değiliz ama vergiyi düzenli ödeyen vergi dilimine giren aldığını da almadan veren tek topluluğuz herhalde, bununla birlikte bu sistemdeki çarpışıklıktan ziyade, yapılan komik zamdan daha çok cemşit pilavı tarzı haberlerle haftalarca oyalanma adeta bir dalga geçme
    Cevapla
  • CENGAVER 11 yıl önce Şikayet Et
    AİLE BÜTÜNLÜLERİ, BECAYİŞ, MAL BEYANI !. Kimse üç kuruşluk sadaka istemiyor ! nasıl olsa fazlasıyla vergi dilimi adı altında fazlayısla geri alınıyor, Acilen Memurların Aile Bütünlüklerini sağlayın, Becayiş Sisteminin kapsamını genişletin, Mal Beyanı denen geri zekalı bir uygulamayı kaldırın !
    Cevapla