MÜSİAD Londra Şubesi Açıldı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) yeni döneminde ilk açılışını Londra'da yaptı.

MÜSİAD Londra Şubesi Açıldı
MÜSİAD Londra Şubesi Açıldı
GİRİŞ 11.09.2017 12:15 GÜNCELLEME 11.09.2017 12:16

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD İngiltere'nin, Türkiye ve İngiltere arasında politik, sosyo-kültürel ve ekonomik ilişkileri geliştirmeyi amaçladığını belirtti. Kaan ayrıca, Brexit sürecinin iki ülke iş insanları için yeni fırsatlara işaret edebileceğini açıkladı.

MÜSİAD Londra Şubesinin açılışına; MÜSIAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve Yönetim Kurulu üyeleri, İTO Meclis Başkanı Şekip Avdagiç, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Zehra Başaran, TC Londra başkonsolosu Çınar Ergin, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcıları Adnan Bostan, Ali Gür, İsrafil Kuralay, Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar’ın yanı sıra Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cevahir ve Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker katıldı.

MÜSİAD UK Başkanı Uğur Yılmaz açılışta yaptığı konuşmada, MÜSİAD’ın İngiltere faaliyetlerine değindi ve özellikle Brexit sürecinden Türkiye’nin karlı çıkması için yoğun çalışma içinde olacaklarının sözünü verdi. Ayrıca Ankara anlaşmalı vatandaşların mağdur olmamaları için İngiltere hükümeti ile temas halinde olduklarını dile getirdi. Önümüzdeki dönem projelerinde MÜSIAD’ın, Birleşik Krallık’ta bulunan Türk iş adamları ve girişimcileri bir araya getirerek seminerler ve eğitimler düzenleme gayreti içinde olacaklarını söyledi.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan; dünyanın altıncı büyük ekonomisi olan İngiltere’nin bugün, Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu belirterek, “İngiltere’yle ihracatımızı da sürekli olarak artırıyoruz. Son 10 yıla baktığımızda, ihracatımızın yüzde 71,7 oranında yükseldiğini görüyoruz. 2016 yılında bunun rakamsal karşılığı 11,7 milyar dolar oldu. İngiltere, Türkiye’de en fazla yatırımı bulunan ülkelerden biri. 2900’den fazla İngiliz sermayeli şirket, ülkemizde faaliyet gösteriyor. 2002-2016 yılları arasında İngiltere tarafından ülkemize yapılan toplam doğrudan yatırım, 9,6 milyar dolar civarında. Türkiye’den İngiltere’ye yapılan toplam doğrudan yatırım miktarı da yaklaşık 2 milyar dolar.

''İngiltere ile işbirliğini artırmalıyız''

Türk iş adamlarımız son yıllarda İngiltere’de ciddi bir varlık göstermeye başladı. Bunun en güzel örneklerinden biri, MÜSİAD üyemiz sevgili Kardeşim Murat Ülker Bey’in, United Biscuits’i Yıldız Holding bünyesine katması oldu. Bütün bunlar, iş dünyası açısından memnuniyet verici bir tabloyu bize gösteriyor. Bu güzel ticari ilişkinin devamlılığını sağlamak ve karşılıklı ticareti daha da ileri götürmek için çok çalışacağız. İşte bu noktada, MÜSİAD olarak İngiltere’de bir şubemizin bulunması ayrıca önem taşıyor diye düşünüyorum. Nitekim, Ocak 2016’dan itibaren kuruluş sürecini başlattığımız MÜSİAD İngiltere, Türkiye ve İngiltere arasında politik, sosyo-kültürel ve ekonomik ilişkileri geliştirmeyi amaçlıyor. İki ülke arası ilişkileri geliştirmenin yanında tabii karşılıklı iş gezileri, eğitim programları, konferans ve seminerler düzenlemek de İngiltere şubemizin kuruluş amaçlarından. Türkiye’nin, birçok konuda İngiltere’yle iş birliği yapması gerektiğine inanıyorum. İnsanların birbirinden öğreneceği şeyler olduğu gibi, ülkelerin de birbirinden örnek alacağı, öğreneceği konular olabiliyor.

''Sanayimizi teknolojiyle güçlendirmemiz lazım''

İngiltere, gelişmiş sanayisine, teknolojideki en ufak gelişmeyi entegre ederken, insan gücüne de yatırımdan geri durmuyor. Bu, teknoloji kullanımına son derece yatkın ve teknolojiye yüksek uyum sağlama yeteneğine sahip, genç nüfuslu ülkemiz için önemli bir konu. Bildiğiniz gibi, tamamen teknolojiye, otomasyona yönelmek, hiçbir gelişmiş ülkenin tercihi olmuyor. Bizim de insan gücüne her türlü yatırımı yaparak, teknoloji ve bilimi de arkamıza alıp sanayimizi bu yönde daha da güçlendirmemiz lazım. Bu noktada, İngiltere iyi bir örnek teşkil ediyor.

''Brexit iş insanları için yeni bir fırsat''

İngiltere’nin, 2016’da Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alarak Brexit sürecini başlatması, biz iki ülke iş insanları için yeni fırsatlara işaret edebilir. İki ülkenin kendi arasında yapacağı birtakım anlaşmalarla, ticaret kapasitemizi daha üst noktalara taşıyabiliriz. Önümüzdeki dönemde bununla ilgili gerekli araştırmaları ve görüşmelerimizi de yapacağız, İnşaallah” dedi.