Doğalgaz şirketleri için şeffaf dönem

EPDK, yeni yaptığı düzenleme ile doğalgaz şirketlerinden daha ayrıntılı rapor talep ederken, enerjinin müşterilere daha ucuz sunulmasını hedefliyor.

Doğalgaz şirketleri için şeffaf dönem
Doğalgaz şirketleri için şeffaf dönem
GİRİŞ 13.10.2016 11:17 GÜNCELLEME 13.10.2016 11:17

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) düzenlenen "Doğalgaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yeni düzenleme; doğalgaz piyasasında, bağlantı, iletim ve sevkiyat kontrol, depolama, toptan satış ve perakende satış tarifelerini içeriyor. Buna göre, doğalgazın güvenilir, yeterli, kaliteli, sürekli ve düşük maliyetli olarak müşterilere sunulması hedefleniyor.

HEDEF ŞEFFAFLIK

EPDK'nın bu düzenlemesiyle, mali açıdan sürdürülebilirliğin sağlanması, yatırıma imkan sağlayacak makul ölçüde karlılık, rekabetin gelişiminin desteklenmesi, ekonomik verimlilik ve rekabet artışından sağlanan faydanın müşterilere yansıtılması, çapraz sübvansiyon yapılmaması, teşvik esaslılık, eşit taraflar arasında ayrım yapılmaması ve şeffaflığın sağlanması planlanıyor.

CEZALARA DÜZENLEME

Tarifesi düzenlemeye tabi şirketlere uygulanan idari para cezaları, hazırlanacak tarifelerde maliyet unsuru olarak yer alamayacak ve bu şirketlere ilgili mevzuat kapsamında belirlenen bedeller haricinde hiçbir bedel uygulanamayacak.

EPDK'YA AYRINTILI RAPOR

Şirketler, geçmiş yıllara ait mali tablolarını, bir sonraki uygulama dönemine ilişkin gelir-gider ve maliyet tahminlerini, geçmiş yıllara ait tüketim ve satış gerçekleşmeleriyle satışlara ilişkin tahakkuk ve tahsilat tutarlarını EPDK'ya bildirecek.

Ayrıca söz konusu şirketler bir sonraki uygulama dönemine ilişkin tüketim ve satış tahminlerini, geçmiş yıllara ait yatırım gerçekleşmelerini, bir sonraki uygulama dönemine ilişkin yatırım planlarını ve hizmet kalitesine ilişkin bilgilerini de EPDK'ya sunacaklar.

Doğalgaz Piyasası Tarifeler Yönetmeliği, 1 Ocak 2017 itibarıyla yürürlüğe giriyor.

KAYNAK: AA