Türkiye ana üs olacak, 5 milyarlık yatırım geliyor

Yıldız Holding, pladis’i global rekabette güçlendirmek için Türkiye’ye 5 milyar lira yatırım yapacak.

Türkiye ana üs olacak, 5 milyarlık yatırım geliyor
Türkiye ana üs olacak, 5 milyarlık yatırım geliyor
GİRİŞ 04.10.2016 23:48 GÜNCELLEME 05.10.2016 00:17
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

United Biscuits’i satın aldıktan sonra esas işi olan bisküvi, çikolata ve kek pazarında global konumunu daha da güçlendirmek amacıyla bu alanlarda faaliyet gösteren şirket ve markalarını pladis çatısı altında toplayan Yıldız Holding, global rekabete de Türkiye’den hazırlanıyor.

Pladis’in özellikle çikolata konusundaki merkez üssünün Türkiye olacağını belirten Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Gebze’de büyük bir Ar-Ge merkezi kuracakları müjdesini de verdi. 

"GLOBAL OLMA HAYALİNİ İLK OLARAK İNGİLTERE'DE KURDUK"

Türkiye’den bir grup gazeteciyi, pladis’in Londra Ofisi’nde ağırlayan Ülker, global şirket olma hayallerinin 1970’lerde İngiltere’de atıldığını hatırlattı. Ülker, “1970’lerin sonunda İngiltere’de fabrika gezmiştik. O zamanlar Ortadoğu’ya ihracatımız yeni yeni başlamıştı. Bu fabrikaları görünce, “Biz de daha büyük bir yolculuğa çıkmalıyız dedik. Sonra 90’larda Amerikalı bisküvi devi Nabisco’un doğu kanadı satılıyordu, gittik teklif verdik. Alamadık ama, tecrübe edindik. O tecrübeler bugün bizi buralara taşıdı. Şimdi ise, global pazarın en aktif ve en hızlı büyüyen şirketi olmak için çalışıyoruz” dedi.

PLADİS'İN ANA ÜSSÜ TÜRKİYE OLACAK

pladis’in büyümesinin ana üssünün de Türkiye olacağını vurgulayan Murat Ülker, 2021 yılı hedefleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ülker, şu noktaların altını çizdi: 

Dünyada bisküvi-çikolata-kek kategorilerinin tamamında faaliyet gösteren iki global şirketten biriyiz. Diğer şirketlerin bu kadar geniş kategoride üretimi yok. Bu özelliğimiz, bizi rakiplerimiz arasında farklı ve güçlü kılıyor. 

Rakiplerimizden bizi ayıran bir diğer farkımız ise, güçlü yerel markalarımızın olması. Ülker, Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en güçlü markası... McVities İngiltere ve Avrupa’da, Godiva ise Amerika’da çok güçlü. Dolayısıyla iş stratejimizi kurarken global rakiplerimizde gördüğümüz gibi “tek bir çatı markamız olsun ve dünyanın her yerinde bu şekilde satılsın” gibi bir prensipten hareket etmiyoruz. Tam aksine ülkelerin lokal tatlarına ve ihtiyaçlarına uygun ürünler yapmayı önceliklendiriyoruz. 

Bunu şu sebeple yapıyoruz: Dünya bisküvi-çikolata-kek pazarının yüzde 30’luk kısmını bizim de içinde olduğumuz ilk 10 şirket üstleniyor. Pazarın geri kalan %70’lik kısmına ise yerel markalar hakim. Biz de, global markalarımızın yanında yeni yerel lezzetleri de başarılı lokal markalarımızla pazara taşıyarak rekabet avantajı sağlayacağız. 

Yani işimizi, her zaman olduğu gibi kendimize özgü bir tarzda yöneteceğiz. İş yapış şekillerimizde global, ürün geliştirme ve pazarlamada yerel olacağız. Bu strateji bizi 2021 yılına pazarın en aktif ve en hızlı büyüyen şirketi olarak taşıyacak.

"GEBZE DÜNYAYA AÇILAN PENCEREMİZ OLACAK"

Yıldız Holding’in Türkiye’de 51 fabrikası var, bunların 11’i pladis çatısı altında. Türkiye’deki fabrikalarımız, tüm dünyadaki pladis fabrikaları içinde kapasite, istihdam ve teknoloji bakımından en iyileri arasında yer alıyor.  2021 yılına kadar Türkiye’deki fabrikalara 5 milyar TL daha yatırım yapacağız.

İnovasyon ve bölgeler arasındaki sinerjiyi öne çıkaran büyüme modeli ile ilerleyeceğiz. pladis’in en büyük Ar-Ge merkezi İstanbul Gebze’de kurulacak. Türkiye, global olarak tüm Ar-Ge’mizin kalbi olacak. Burası dünyanın her yerindeki ekiplere deneyim ve teknik uzmanlık sağlayacak. Gebze’de geliştirip ürettiğimiz ürünlerle dünyanın sayılı şirket ve markaları arasındaki yerimizi sağlamlaştıracağız. Özellikle çikolatada üretim üssümüz Türkiye olacak. pladis’in yeni tablet çikolata ürünleri Türkiye’de üretilecek ve tüm coğrafyalara buradan gönderilecek.

İNGİLTERE'YE ÇİKOLATA, AMERİKA'YA BİSKÜVİ

İngiltere dünyada bisküvinin en çok tüketildiği ülke; McVitie’s de bu pazarda birinci. Biz çikolatalı ürünlerde ve talbet çikolatada henüz İngiltere’de yokuz. Ama olmak istiyoruz. Ülker, zaten Türkiye ve komşu coğrafyalarda lider marka. Ortadoğu ve Afrika’da Ülker’in liderliğini pekiştireceğiz. Amerika’da ise, Godiva premium çikolata pazarında lider. Amerika’da bisküvi olarak şimdiye kadar yoktuk. Artık McVitie’s ile güçlü bir şekilde Amerika pazarına da giriyoruz.

Ve tabii Godiva’yı daha çok kişiye tattırmak istiyoruz. Neden böyle bir yola başvurduk derseniz; ABD’de FDM (perakende) kanalında çikolata pazarı 11 milyar dolar büyüklüğe sahip. Premium çikolata ise bu pazarın 1.5 milyar dolarlık kısmını oluşturuyor. Yani, burada gidilecek çok yol var.  Dünyada 7 milyar insan var. Biz de, operasyon hacmimiz itibarıyla 4 milyar tüketicinin yaşadığı bir coğrafyada faaliyet gösteriyoruz. Demek ki, Godiva lezzetini daha fazla kişiye ulaştırabiliriz. Bunu yapabilirsek, işte o zaman kendimi de takımımı da başarılı sayacağım. 

Türkiye’de ürettiğimiz tablet Godiva’lar Kuzey Amerika’da raflarda yerlerini almaya başladı bile… Bunu dünyanın farklı coğrafyalarına yayacağız; Çin’e kadar Türkiye’den ürün göndereceğiz.

YORUMLAR 6
  • Gerede li 7 yıl önce Şikayet Et
    Kalite benim için içeliğnde (glikoz, fruktoz, sakkaroz vb yerine DOĞAL ŞEKER & ürün kullanılan ürünler'dir)Binlerce ürün de şeker yok bunlar var, içerik leri *saf" değil!!!
    Cevapla
  • Ertan 7 yıl önce Şikayet Et
    Adam çalışıyor.baba parasınıda yiyebilirdi.
    Cevapla
  • mürşit 7 yıl önce Şikayet Et
    Gebze İstanbulun mu Kocaelinin mi çözemedik yani.
    Cevapla
  • kaf kef 7 yıl önce Şikayet Et
    kocaeliye bağlı
    Cevapla
  • Akin 7 yıl önce Şikayet Et
    Ulker bitti artik, Turkiye de bircok marka var, daha ucuz ve kaliteli.
    Cevapla
  • ali 7 yıl önce Şikayet Et
    komik bir yorum olmuş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle