Türk şirketten İran'a dev yatırım

Galatasaray’ın eski Başkanı Ünal Aysal’ın Türkiye’deki şirketi, İran'da 4.2 milyarlık enerji anlaşması imzaladı.

Türk şirketten İran'a dev yatırım
Türk şirketten İran'a dev yatırım
GİRİŞ 04.06.2016 12:48 GÜNCELLEME 04.06.2016 15:10
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Unit International Enerji A.Ş. ve İran Enerji Bakanlığı arasında yaklaşık 4.2 milyar dolarlık doğalgaz kombine çevrim santrali yatırım anlaşması Tahran’da düzenlenen törenle imzalandı.

İran’ın 7 ayrı bölgesinde kurulması planlanan doğalgaz kombine çevrim santrallerinin toplam kurulu gücü ise 6020 MW olacak. İran’ın enerji ihtiyacının önemli kısmını tek başına karşılayacak olan 7 adet kombine çevrim santralinin inşaatına 2017 yılının ilk çeyreğinde başlanması planlanıyor.

İRAN ELEKTRİĞİNİN YÜZDE 10'U

Unit Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal, bu yatırımın temellerinin 34 yıl öncesine dayandığını ifade ederek, “Yaptığımız tüm işleri zamanında tamamladık. Hiçbir işimizde problem yaşamadık. Güven ve dostluk temeline dayanan yeni yatırımımızla Türkiye ve Türk iş adamlarının güvenilirliğini ve gücünü bir kez daha göstermek istiyoruz” dedi.

İran’da halen kurulu bulunan doğalgaz çevrim santrallerinin ortalama yüzde 32 verimlilikle çalıştığını ifade eden Aysal, santraller tamamlandığında İran’ın elektrik enerjisi ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacağını belirtti.

'GAZI AL ELEKTRİĞİ VER'

Yap- İşlet modeli ile devreye sokacakları doğalgaz çevrim santralleri için İran Enerji Bakanlığı ile 20 yıllık anlaşma imzaladıklarını sözlerine ekleyen Ünal Aysal, “İran bize 20 yıl boyunca doğalgaz verecek. Ürettiğimiz elektriği ise 6 yıl süresince mutabık kalınan tarife üzerinden bizden alacak. Üretilen elektrik 6 yıldan sonra ya ihraç edilecek ya da İran’da serbest piyasada satılacak.” diye konuştu.

İran Enerji Bakanlığı adına işin sahibi olan Thermal Power Plant Holding (TPPH) Genel Müdürü Mohsen Tarztalab DA, ''Unit ile imzaladığımız bu anlaşma diğer bütün yabancı yatırımcılar için de örnek olacak niteliktedir” dedi.

YORUMLAR 6
  • omerakman 7 yıl önce Şikayet Et
    iran 20 yil dogal gaz iteleyecek aysala aysalda 6 yil elektirik satacak 14 yillik bosluk iyi gecirmiyler unala galatasarayi batirdigi gibi bu iside batirir..iranda serbest piyasami varki elektirik satcan 14 sene:))
    Cevapla
  • Faruk 7 yıl önce Şikayet Et
    Eee İran ile ne zaman küsüyoruz?
    Cevapla
  • dayı 7 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel bi proje
    Cevapla
  • Reis Sevdalısı 7 yıl önce Şikayet Et
    Zaten Şia İran'da cok fazla Türk bulunmakta. İran şuan bir fars devleti gibi gözüksede özü Türk olan çok insan var.
    Cevapla
  • selimi 7 yıl önce Şikayet Et
    tebrik ederim Unal Aysal Bey'i. isadamlariniz harikalar yaratiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle