Temsa’nın elektrikli otobüsü yollarda!

Otobüs ve midibüs sınıfında Türkiye’nin önde gelmen üreticilerinden Temsa’nın yeni elektrikli otobüsü yollara çıktı.

Temsa’nın elektrikli otobüsü yollarda!
Temsa’nın elektrikli otobüsü yollarda!
GİRİŞ 07.04.2016 09:51 GÜNCELLEME 07.04.2016 09:51
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun ve Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik’in de katılımıyla gerçekleşen törende yaptığı konuşmada, taşımacılık sektörüne yeni bir soluk getiren MD9 electriCITY’nin enerji tüketimi, çevreye duyarlılık ve verimlilik özellikleriyle öne çıktığını söyledi. Kurtul, Türk mühendislerce geliştirilen otobüsün ilk yolculuğunun Adana’da başlamasının önemine değinirken, Temsa’nın da, rekor üretim ve ihracatla satışlarını yüzde 30, operasyonel karlılığını ise yüzde 39 artırdığını anlattı.

Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun ise, inovasyon ve sürdürülebilirlik değerlerinin buluştuğu MD9 electriCITY’yi sunmalarından ötürü gurur duyduğunu vurgularken, Temsa’nın başarılı Ar-Ge çalışmalarına, yenilikçi ve yaratıcı yönüne vurgu yaptı. Pekarun, “Temsa Ar-Ge Merkezi, 243 merkez arasında ‘En İyi Uygulama Örnekleri’nden biri seçildi. Ayrıca Aselsan ile çalışmalarını yürüttüğümüz yüzde 100 yerli elektrikli otobüsümüzü de haziran ayında sizlere tanıtmayı planlıyoruz” dedi.

230 km yol gidiyor

6 saatte şarj edilebilen elektrikli otobüs, tek şarjla 230 km yol gidebiliyor. Günlük yakıt maliyeti 100 TL olan otobüsün yıllık maliyeti ise 36 bin TL seviyesinde. Daha ucuz maliyeti olan gece elektriği kullanması halindeyse bu rakam 21 bin TL’ye kadar geriliyor.

2020’de yüzde 100 yerli

Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, MD9 electriCITY’nin yüzde 50’sinin yerli üretim ve tasarım olduğunu kaydederken, “2020 yılına kadar bu otobüsümüzü yüzde 100 yerli üretim haline getireceğiz. En önemlisi artık şehirlerin havası değişecek. Bu yıl  sonuna kadar 3 adet otobüs üretmeyi hedefliyoruz. Bu ürettiğimiz ilk model, Türkiye ve Fransa’daki fuarların ardından Adana Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilecek ve belediyenin kullanımına sunulacak. Diğer 2 otobüsümüzü de belediyelerin talebi doğrultusunda göndermeyi düşünüyoruz” dedi.
Otobüsün, çevreci ve sessizliğiyle öne çıktığını vurgulayan Çelik, “Dizel bir motorda 300’den fazla parça var. Elektrikli bir motorda ise 5 parça var. Bu aracımız fosil yakıtlar yerine yerli ve yenilenebilir enerjiyle çalışacak. Tam şarjla 230 kilometre yol gidebiliyor. 63 yolcu kapasitesi var. 2. ve 3. versiyonlarımızda ise bu kapasiteyi artıracağız” diye konuştu.

 

YORUMLAR 1
  • fatih kıvanç 8 yıl önce Şikayet Et
    guruluyuz, teşekkürler Temsa
    Cevapla