Sağlık Bakanlığı inceleme başlattı

Sağlık Bakanlığı, ilaç şirketi Novartis hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı inceleme başlattı
Sağlık Bakanlığı inceleme başlattı
GİRİŞ 31.03.2016 14:43 GÜNCELLEME 31.03.2016 15:09
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İlaç şirketi Novartis hakkındaki rüşvet iddialarıyla ilgili bugün yeni gelişmeler yaşandı.

Sağlık Bakanlığı, İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis'in NOVN.S Türkiye'de rüşvetle avantaj sağladığı iddialarının ihbar kabul edildiğini ve inceleme başlatıldığını bildirdi.

Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada şirket ismi belirtilmedi,ancak Reuters bu hafta isimsiz bir ihbarcının İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis'i bir danışmanlık şirketi üzerinden Türkiye'de rüşvet dağıtarak toplam 85 milyon dolar değerinde yeni iş ve rekabet avantajı sağlamak ile suçladığını bildirmişti. 

Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada, "Basına yansıyan söz konusu iddialar ihbar olarak kabul edilmiş olup, bakanlığımız denetim elemanları marifetiyle büyük bir titizlik ve hassasiyetle incelenip, soruşturulacaktır. İnceleme sonucunda herhangi bir suistimalin tespit edilmesi halinde gerekli idari ve adli işlemler derhal yapılacaktır" denildi.

Novartis ise, iddialar hakkında inceleme başlattığını açıklamıştı.

NOVARTIS TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Novartis Türkiye, şirkete ilişkin rüşvet iddialarının eski bir şikayete dayandığını; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2014 yılında yürütülen soruşturma sonucunda iddiaların asılsız olduğunun ortaya çıktığını duyurdu.

Reuters'ta dün yayınlanan habere göre; isimsiz bir ihbarcı, İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis'i bir danışmanlık şirketi üzerinden Türkiye'de rüşvet dağıtarak toplam 85 milyon dolar değerinde yeni iş ve rekabet avantajı sağlamak ile suçladı.
   
2013 yılında konuyla ilgili yürütülen iç soruşturmada iddiaların tamamen asılsız olduğunun ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "2014 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu iddialarla ilgili bir soruşturma açmıştır. Novartis soruşturma sürecinde tüm kurumlarla tam işbirliği içinde çalışmış, soruşturma sonucunda tüm iddiaların asılsız olduğu sonucuna varılmıştır ve Bakanlık tarafından hiçbir aksiyona gerek görülmemiştir."

Tüm iddiaların ve soruşturma sonuçlarının SEC (Amerika'da Yolsuzlukla Mücadele Kanunu'na uygunluğu denetleyen kurum) ve yerel mercilere raporlandığı belirtilen açıklamada, "Novartis olarak tüm iş süreçlerimizde yüksek standartlardaki etik uygulamalara, mevzuat ve uyumluluk kurallarına uygun hareket ediyor, bu çerçevede tüm iddiaları ciddiyetle ele alıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

YORUMLAR 2
  • KOCASOLAK 7 yıl önce Şikayet Et
    Ermeni uşaklarından ilaç almaktansa o hastalıktan ölmeyi yeğlerim. Bu nasıl bir milliyetciliktir ? isviçre nedir ki devlet bile değil abd ve ab nin palisi.
    Cevapla
  • okan 7 yıl önce Şikayet Et
    Aynı şekilde mümessillere de dur dememiz gerekiyor. mümessil sistemi çok doğru bir yöntem değil.
    Cevapla