Bakliyatçılardan 2 milyon tonluk üretim hedefi

Ergün Aral, Havza Bazlı Destekleme Modeli'nin faaliyete geçmesiyle bakliyat sektöründe toplamda 2 milyon tonluk üretim hedeflendiğini bildirdi.

Bakliyatçılardan 2 milyon tonluk üretim hedefi
Bakliyatçılardan 2 milyon tonluk üretim hedefi
GİRİŞ 10.10.2017 14:07 GÜNCELLEME 10.10.2017 14:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Hububat, Bakliyat ve Dış Ticaret Meslek Komitesi Başkanı Hasan Ergün Aral, Havza Bazlı Destekleme Modeli'nin faaliyete geçmesiyle bakliyat sektöründe toplamda 2 milyon tonluk üretim hedeflendiğini bildirdi.

Aral, yaptığı yazılı açıklamada, bakliyat sektörünün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Havza Bazlı Destekleme Modeli'ne vakit kaybedilmeden geçilmesinin beklendiğini, bu sayede Türkiye'deki toplam bakliyat üretiminin 2 milyon tona çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.

Milli tarım projesi olarak belirlenen modelle ülkenin 940 ayrı havzaya ayrıldığını aktaran Aral, "Bu projeyle hangi bölgede hangi ürünün yetiştirilebileceğini ve hangi ürünlerin destekleneceği belirlendi. Bu projenin faaliyete geçmesiyle bakliyat sektöründe toplamda 2 milyon tonluk üretim hedefleniyor. Yurtiçindeki tüketimimizin yaklaşık 1,2 milyon ton olduğunu göz önünde bulundurursak, 8 bin ton bakliyatı da doğrudan ihraç edebileceğimizi söyleyebilirim." ifadesini kullandı.

Aral, mevcut durumda toplam üretimin 1 milyon ton civarında olduğunu aktararak şöyle devam etti:

"Türkiye'nin mevcut durumda tarım ihracatı 14-16 milyar dolarlar aralığında. Yalnızca bakliyat üretimi 2 milyon tona çıkarılıp 800 bin tonluk ürünün ihraç edilmesi halinde bakliyat ihracatından 1 milyar dolarlık gelir elde edilebilir. Böylece havza modeline geçilmesi halinde ihracat rakamlarının istenilen seviyelere yükselebilir. Rakamların en az 25-30 milyar dolar seviyesine yükselmesi gerekiyor. Yüz ölçümü Türkiye'den çok daha küçük olan Hollanda dahi tarım ve hayvancılıktan elde ettiği ihracat geliri 70-80 milyar dolar civarında. Türkiye'nin rakamları kabul edilebilir bir seviyede değil."

Aral, havza modeline geçilmesiyle birlikte destekleme sisteminin oturacağını, böylece ekimin de artacağına inandığını kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Blt 6 yıl önce Şikayet Et
    Kanada Mercimeği yiyoruz yazik ya
    Cevapla